Úspora energie na nejvyšší úrovni: pasivní dům se systémem Loxone


27 června, 2017 in Reference

Impozantní z vizuálního i technického hlediska – takový je Passivhaus Eisenstraße. Tento referenční pasivní dům je projekt skupiny řemeslníků z Dolního Rakouska. Přilákal již více než 200 000 návštěvníků. Ti se mohli přesvědčit, co dokáže dnešní architektura, stavitelství a technologie, a inspirovat se pro své budoucí bydlení.

Název Passivhaus Eisenstraße
Místo Neubruck, Dolní Rakousko
Rok výstavby 2014
Plocha 150 m²
Partneři Electrical Schornsteiner
lokace pasivního domu se systémem Loxone v Rakousku
Referenční pasivní dům

Vše pod kontrolou

O řízení veškeré elektrotechniky se stará systém inteligentní domácnosti Loxone. Pro elektrikáře byl jedinou možností, jak uspokojit nároky na regulaci energií a přitom zachovat vysoký komfort, snadné ovládání a designové osvětlení. To, že se dům dokáže o sebe postarat sám, se ukázalo jako naprosto zásadní.

Ovládání je snadné díky využití Loxone standardu. Každodenní zásahy obstará jediné tlačítko Loxone Touch v každé místnosti. O vše ostatní se postará aplikace pro chytrý dům: detailní ovládání a monitoring stavu všech prvků, změny nastavení, statistiky, notifikace atd.

Solární panely na pasivním domě
Inteligentní regulace FVE

Úspora energií na nejvyšší úrovni

Stavba nepotřebuje žádné externí zdroje energie pro vytápění. Vystačí s tím, co vyprodukuje fotovoltaický systém. Energetická hodnota 9,2 kWh / m2.a je mnohem nižší, než hodnota pro získání „A“ štítku energetické náročnosti budovy (>50 kWh / m2.a). Velkou měrou k tomu pomáhá inteligentní regulace teploty.

Pasivní dům se ale nezastavil zde. Produkuje dokonce více energie, než spotřebuje, a tak má na konci roku kladnou energetickou bilanci. To umožňují solární panely na střeše a terase.

Fotovoltaický systém je integrován do systému Loxone. Předdefinovaná zařízení (například pračka) běží jen v době, kdy se elektřina vyrábí. Nadbytečný proud pak automaticky nabíjí domácí baterie. Pokud nikdo není doma, spotřebiče a osvětlení se automaticky vypnou. Výrobu a spotřebu energie lze kdykoli sledovat v aplikaci Loxone.

úspory za vytápění zdarma díky Loxone Smart Home
Inteligentní regulace FVE

Vytápění a teplá voda zdarma

Ani koruna do energií pro vytápění a teplou vodu – takové úspory jsou možné díky geniální správě energie. Důležitou roli hraje nejen využití solární energie, ale také inteligentní řízení teploty pomocí Loxone Miniserveru.

V každé místnosti se nachází teplotní snímač, který je  schopen individuálně regulovat její teplotu. Inteligentní automatizace stínění se postará o to, aby efektivně využila energii ze slunce k zahřátí domu či mu naopak zabránila.

O čerstvý vzduch se stará ventilace na základě hodnot ze senzoru CO2. V kombinaci s tepelným čerpadlem přitom zajistí maximální energetické úspory.

Když nikdo není doma, Loxone Miniserver automaticky přepne vytápění na nízkoenergetický mód. Pokud by se někdo neočekávaně vracel domů, teplotu může zvýšit dálkovým přístupem z aplikace.

stínicí technika řízená inteligencí Loxone
automatické ovládání žaluzií

Stínicí technika trochu jinak

Když jsme poprvé viděli fotky tohoto referenčního projektu, dřevěná konstrukce se špičatou střechou a jednoduchými linkami na nás zapůsobila. Atraktivní fasáda ale není jen na oko, má i svůj účel. Slouží také jako stínění pro přízemí. Dřevěné panely jsou umístěny v úhlu dopadu slunce, ale i tak pouští dostatek světla.

 

Automatické stínění

Elektrický stínicí systém využívá žaluzií, které automaticky ovládá Miniserver. V době přítomnosti osob se stará o optimální využití přirozeného světla, aniž by slunce oslňovalo – lamely se naklánějí automaticky. Senzory dokáží změřit intenzitu slunečního svitu a jasu v místnosti a na základě souřadnic Miniserver ví, v jaké poloze je aktuálně slunce.

chytré osvětlení Loxone v pasivním domě
inteligentní osvětlení

Budiž světlo

Využití přirozeného a design umělého osvětlení byla stěžejní témata při návrhu tohoto projektu. Prostřednictvím velkých skleněných ploch lze denní světlo dokonale využít pro interiér. V tmavých dnech nebo při setmění se automaticky aktivuje osvětlení v příslušných místnostech v závislosti na přítomnosti návštěvníků.

Světelní designéři pak kladli velký důraz na řízení různých druhů světel. Není třeba nic složitě nastavovat a během vteřiny dům získá zcela jinou atmosféru díky změně světelné scény.

mutltiroom audio Loxone
stropní reproduktor pro multiroom audio

Multiroom audio

V obývacím pokoji, jídelním prostoru, kanceláři a ve sklepě provází návštěvníky hudba. Aktivuje se pouhým vstupem do místnosti. Změnit hlasitost, přepnout či vypnout hudbu zvládne bez zdlouhavé instruktáže každý.

Nadšené pohledy pravidelně sklízejí ukázky pokročilých funkcí multiroom audia. V každé místnosti si můžou hosté pustit jinou hudbu, nebo je spojit do skupiny, aby v nich hrálo to samé. V případě potřeby dům skrze reproduktory upozorní nejen na návštěvu u dveří, ale třeba i na blížící se déšť.

Nejlepší možné zabezpečení

pohybový senzor Loxone

Monitorování

Okenní kontakty a detektory pohybu  v domě a na terase zaznamenají každý pokus o vniknutí. Když se něco děje, Loxone Caller Service ihned upozorní majitele hovorem třeba i do zahraničí.

simulace přítomnosti pomocí Loxone

Simulace přítomnosti

V době nepřítomnosti se rozsvěcují světla, pouští hudba či zatahují žaluzie, jako by v domě někdo byl. Není tak lákadlem pro nezvané hosty.

intercom loxone

Přístup

S Loxone Intercomem mají majitelé vždy přehled o tom, co se děje přede dveřmi a kdo vstupuje do domu. Návštěvu vidí na videu a mohou s ní mluvit odkudkoli.

detektor kouře Loxone

Požární ochrana

Zabezpečení domácnosti vždy zahrnuje i protipožární ochranu. V každém pokoji je Detektor kouře Air. V případě ohrožení spustí alarm a odešle notifikaci.

pasivní dům se systémem Loxone
chytré osvětlení v pasivním domě se systémem Loxone
pasivní dům se systémem Loxone
chytré stínění v pasivním domě se systémem Loxone
pasivní dům se systémem Loxone
inteligentní koupelna v pasivním domě se systémem Loxone
pasivní dům se systémem Loxone
inteligentní osvětlení v pasivním domě se systémem Loxone
pasivní dům se systémem Loxone
inteligentní osvětlení v pasivním domě se systémem Loxone
pasivní dům se systémem Loxone
inteligentní osvětlení v pasivním domě se systémem Loxone

Technické zajímavosti projektu

  • K realizaci byly využity pouze produkty rakouských značek
  • Dům produkuje více energie, než spotřebuje s pasivním chlazením
  • Je postaven z 99 % z ekologických stavebních materiálů
  • Bez tepelných mostů
  • Energetická hodnota: 9,2 kWh / m2.a
  • Tepelné zatížení: 2,8 kW
  • ventilace řízená seznzorem CO2
  • Fotovoltaické zařízení 3,5 kWp

Vyzkoušejte si chytré bydlení naživo

Pořádáme pravidelné bezplatné Prohlídky chytré domácnosti. Ve vzorovém bytě v Českých Budějovicích vás provedeme běžnou denní rutinou a předvedeme výhody bydlení s Autopilotem. Zjistíte, že i váš domov může být pohodlný, snadno ovladatelný i bezpečný a ještě díky tomu ušetříte.

Chci být informován o novinkách