Termostat pro podlahové vytápění a radiátory: Jak ho správně nastavit?

Tomáš Ponec
8 ledna, 2024 in Know How

Správné nastavení termostatu pro podlahové vytápění nebo radiátory je nesmírně důležité, protože zajišťuje příjemnou teplotu v domácnosti a zároveň snižuje náklady. Jak však nastavit a ovládat podlahové vytápění? Připravili jsme pro vás několik užitečných tipů, díky kterým bude ve vašem domě vždy ideální teplota, ať už ráno nebo večer.

Co stojí za to vědět?

Než se podíváme nastavit podlahové vytápění či radiátory pomocí termostatu, je třeba zdůraznit několik důležitých bodů:

  • Teploty uvedené v tomto článku jsou doporučené a někteří z vás mohou preferovat teplejší nebo chladnější vnitřní prostředí. Mějte však na paměti, že nastavením termostatu o jeden stupeň níže ušetříte v průměru 120 m³ plynu ročně.

 

  • Využití zbytkového tepla je energeticky účinné. Místo toho, abyste termostat před odchodem do práce nebo do postele ztlumili, je lepší ho ztlumit o něco dříve. Pomůže to udržet teplotu po delší dobu. Mějte na paměti, že minimální teplota v domě by měla být 12 °C, protože nižší teplota může způsobit kondenzaci, která může vést ke vzniku plísní. Tato minimální teplota je vhodná pouze v případě, že jste mimo dům delší dobu.

Jak nastavit termostat pro radiátory

Noční teplota: 16°C 

V noci se doporučuje nastavit teplotu na 16 °C. Pokud bydlíte v dobře izolovaném, nově postaveném domě, nebude se rychle ochlazovat a kotel ústředního topení se v noci pravděpodobně nezapne. Navíc je rozdíl teplot oproti ránu relativně malý, což umožňuje rychlé a energeticky úsporné vytápění.

Ranní teplota: 21°C 

Abyste se při snídani příjemně zahřáli, doporučujeme nastavit komfortní teplotu na přibližně 21 °C 30 minut před tím, než vstanete z postele. Přibližně 15 minut před odchodem můžete nastavit vytápění na 16 °C. Vyhnete se tak zbytečným nákladům a přesto si budete moci ráno užívat příjemnou teplotu.

Denní teplota: 16°C 

Je pravděpodobné, že váš domov je přes den prázdný, takže nemá smysl udržovat teplotu na 21 °C, a proto ji snižte na 16 °C, abyste ušetřili energii.

Pracujete z domova? Pokud ano, teplota 19-20 °C je ideální pro zvýšení produktivity. Navíc toto mírné snížení vede k výrazným úsporám nákladů na vytápění.

Teplota na večer: 21°C 

Nastavte termostat tak, aby se kotel ústředního topení začal ohřívat na 21 °C 30 minut před vaším návratem domů. Toto teplo se udržuje po delší dobu, což vám umožní nastavit termostat na noční režim (16 °C) již 30 minut před spaním.

Teplota během delší dovolené: 12°C 

Pokud jste delší dobu mimo domov, například na dovolené, doporučujeme nastavit termostat na 12 °C. Zabráníte tak kondenzaci vody v domě, ke které může docházet při teplotách pod 10 °C, a eliminujete zbytečnou spotřebu energie.

Jak nastavit termostat na podlahové topení

Noční teplota: 18°C 

Při regulaci podlahového vytápění je důležité, aby teplota nestoupala ani neklesala příliš rychle. Podlahové vytápění je pomalý systém, který potřebuje k vytápění nebo chlazení místnosti více času. Jak tedy správně nastavit podlahové vytápění? Doporučuje se omezit kolísání teploty na maximálně 2 °C. V takovém případě obvykle stačí 18 °C v noci. Tím zajistíte příjemnou teplotu a zároveň udržíte nízké náklady na vytápění.

Ranní teplota: 20°C 

Protože podlahové vytápění je teplejší než radiátory, stačí teplota 20 °C. Nastavte termostat k podlahovému topení 2 hodiny před tím, než vstanete z postele, aby kotel nebo tepelné čerpadlo začaly včas topit. Dobrá izolace podlahy dobře udržuje teplo a topení se tak můžete vypnout 30 minut před odchodem.

Denní teplota: 18°C 

Při podlahovém vytápění je důležité udržovat konstantní teplotu. Proto doporučujeme nastavit termostat na 20 °C během dne, i když pracujete doma. Takto si můžete užívat příjemnou teplotu a zároveň šetřit energii. Přibližně 30 minut před odchodem z domu nebo před spaním snižte teplotu na 18 °C. Ušetříte tak náklady na vytápění, aniž byste museli obětovat pohodlí.

Večerní teplota: 20°C 

Pokud přes den pracujete mimo domov, doporučujeme nastavit termostat podlahového vytápění na příjemnou teplotu 20 °C přibližně 1,5 hodiny před návratem domů. Přibližně hodinu před spaním pak můžete přepnout na noční teplotu. Tímto způsobem si můžete vytvořit efektivní a pohodlný plán vytápění vašeho domova.

Teplota během delší dovolené: 12°C 

Během delší nepřítomnosti stačí nastavit termostat podlahového vytápění na 12 °C. Mějte však na paměti, že po návratu domů může chvíli trvat, než se dům opět zahřeje.

Inteligentní termostat s Loxone

Loxone nabízí řešení pro lidi, kteří nemají chuť neustále manipulovat s termostatem. Loxone Miniserver s funkcí inteligentní regulace teploty zajistí, že všechny technologie – včetně kotle, tepelného čerpadla, radiátorů a podlahového vytápění – budou ve vaší domácnosti harmonicky spolupracovat. Ovládání podlahového vytápění či radiátorů už nebude otravná nutnost, nýbrž pohodlná vlastnost vaší chytré domácnosti.

Nechte se inspirovat pokročilými funkcemi:

Ovládání podlahového vytápění prostřednictvím aplikace Loxone
N
Radiátor se dynamicky přizpůsobuje vnitřnímu klimatu a venkovní teplotě, aby rychle dosáhl požadované komfortní teploty.
N
V chytré domácnosti Loxone lze teplotu v každé místnosti ovládat individuálně. V každé místnosti je neustále měřena teplota, takže vytápění nebo chlazení může probíhat rychleji než v domech s jedním nebo dvěma termostaty.
N
Systém obsahuje inteligentní funkce regulace teploty, které se samy učí, jak optimálně regulovat vytápění. Výsledkem je automatická úspora energie bez ztráty komfortu.
N
O vytápění vašeho domu se stará nejen kotel nebo tepelné čerpadlo. Postará se o to i chytré stínění, které dokáže místnost vyhřát pomocí slunečních paprsků.
N
Při návratu z dovolené můžete dálkově zapnout vytápění a vrátit se do útulného a teplého domova.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách