Energie u mě doma: Jak jsem zkrotil FVE a SPOT?

David Nebor
19 prosince, 2023 in Know How

Před třemi lety postavil dům pro svou rodinu. Na vlastní kůži poznal výzvy, které do domácností vnáší technologie, a kolik stojí energie, pokud se s ní (ne)zachází rozumně. Jakou cestu zvolil, na jaká úskalí narazil, co ho překvapilo a jak integroval FVE a SPOT tak, aby stlačil náklady na minimum? Příběh z vlastního domu vypráví Pavel Lískovec, vedoucí české pobočky Loxone.

V Loxone poslední rok intenzivně mluvíme o energiích, jejich chytrém řízení, fotovoltaice, spotových cenách, smart meteringu, elektromobilitě… Tvrdit, že trhu nabízíme nejvýkonnější energetický management, je jedna věc. Abych si za tak silným slovem mohl stát, potřeboval jsem to vyzkoušet na vlastní kůži.

Zhruba před třemi lety jsem se rozhodl k důležitému životnímu kroku. Po letech v bytě jsme s manželkou usoudili, že chceme děti vychovávat v domě. V novém, který si postavíme.

Manželce jsem to raději neříkal, ale od začátku jsem chtěl dům pojmout i jako jakýsi „testovací projekt“. Ve větším (260 m2), ale jinak celkem běžném rodinném domě, jsem plánoval aplikovat řešení, která jsme tehdy vyvíjely s tím, že změní zavedené pořádky. To jsem ještě netušil, jak nestabilní trh s cenami energií nás čeká, s čím se budeme muset vypořádat a co všechno bude nakonec v našem domě možné. Pojďme od začátku.
Pavel Lískovec pracuje v programovacím  nástroji Loxone Config.

Tepelné čerpadlo jsem neměl hned

Když jsem plánoval technologie, šel jsem klasickou cestou – jeden zdroj tepla, který ohřívá užitkovou vodu a zbytek posílá do podlahového vytápění. Počítal jsem tedy s elektrokotlem a bojlerem na TUV. Taková situace mi neumožnila žádný energetický management. Dům si prostě diktoval, kdy teplo potřebuje, a elektrokotel ho bezpodmínečně poslouchal.

Současný stav technické místnosti v domě pana Lískovce.
Věděl jsem, že v rodinném domě nebudou účty za energie o tisícovce na zálohách jako v bytě. Upřímně, tolik mě to netrápilo. I tak jsem měl poměrně výhodně zafixovanou cenu elektřiny (kolem jedné koruny za kWh). Ale trh začal být nestabilní, ceny rychle rostly a s tím i moje obavy, že se v ročním vyúčtování dostanu z desítek tisíc na stovky tisíc korun.

Začal jsem zvažovat investice do úsporných opatření. Proto jsem si pořídil tepelné čerpadlo (TČ) – to, do čeho nás unijní předpisy stejně stále více tlačí.

Aby fungovalo efektivně, doporučuje se k němu koupit akumulační nádrž na teplou vodu. Přál jsem si opravdu velkou, a tak máme nádrž na 500 litrů. Jak jsem časem pochopil, akumulační nádrž je defakto nejlevnější baterie do domu, kterou můžete mít. Ale o tom později.

Usilování o nejlepší topný faktor (COP)

TČ je bezpochyby efektivnější zdroj. Zároveň to není všelék. Pokud kupujete TČ, pravděpodobně se ohlížíte na jeho faktor COP, který určuje jeho účinnost. Problém je, že TČ samo o sobě nezná predikci a reálnou spotřebu. V zimě potřebuji vodu teplejší, proto se standardně nastaví teplota spíše vyšší, než aby pak nestačila. Pak ale většinu roku neběží ideálně. Je tedy obvykle nastaven napevno na „očekávaný průměr“ a nedosahuje zdaleka svého plného potenciálu. Leda by uživatel v průběhu roku nastavení měnil dle aktuální potřeby.

Tak jsem TČ integroval do systému Loxone a začal ho automaticky optimalizovat. V takovém případě nemá TČ pevně určenou teplotu výstupní vody, ale pravidelně ji vyhodnocuje a automaticky mění podle aktuálních klimatických podmínek, reálné potřeby obyvatel… (A jak se později ukázalo, tak i podle predikce zisků FVE a SPOTu.)

Hurá? V tu chvíli ano. Zároveň jsem začal vnímat boom s FVE a tušil jsem, že s takovým upgradem bych potenciál úspor ještě zvýšil. Ale…

FVE jsem se bál, smysl dávala až se SPOTem

Přiznám se, že jsem byl z počátku dost skeptický k pořízení panelů na střechu.

Ať jsem počítal, jak jsem počítal, ta návratnost nevycházela dobře. Pořízení by mě stálo stovky tisíc. Tehdy mi roční výdaje na elektřinu vycházely kolem 60 tisíc korun a i kdybych s FVE půlku ušetřil, investice by se mi vrátila zhruba za 15 let.

Dále mi přišlo neekonomické bezhlavě nabíjet a vybíjet baterii a tím snižovat její životnost.

Fotovoltaika na střeše Lískovcova domu

V té době jsme však v Loxone vyvíjeli funkční blok Optimalizátor spotových cen, který měl umožnit napojit ceník dynamických tarifů elektřiny na náš energetický management. Další střípek do skládačky – další faktor, který je možné zohlednit a tím ještě posílit efektivitu. To byl gamechanger a FVE byla najednou mnohem zajímavější. Proč?

  • K FVE standardně dostanete i elektroměr, který umí pracovat se SPOTem. Jinak o něj musíte žádat. Bez „chytrého“ elektroměru vám dodavatel účtuje průměrné měsíční ceny kW na SPOTu, proto se na dynamický trh vyplatí vstoupit pouze s tímto komponentem a platit reálnou cenu v čase.
  • V domě jsem již měl spoustu technologií (TČ, akumulační nádrž, elektrokotel, bojler s elektrickou patronou…) a jejich řízením na základě výroby FVE v kombinaci se SPOTem bych dosáhl nejvyšší úrovně energetického managementu, tedy i úspor.

Šel jsem do toho.

Nejlevnější spotřeba v každé situaci

V den, kdy píši tento článek, byla ráno cena elektřiny na spotovém trhu 2 Kč/kWh. Můj dům toho automaticky využil a natopil akumulační nádrž maximálně možně, na cca 55 stupňů. Naakumulované teplo nám stačilo na celý den a já nemusel kupovat elektřinu v hodinách, kdy byla za 7 Kč/kWh. Kdybych měl pouze elektrokotel, kupuji elektřinu v průběhu dne za aktuální ceny. To znamená v některých hodinách zhruba 3× dráž.

Vývoj dynamických cen elektřiny se propisuje do aplikace Loxone.
Situace z 1. 12. 2023 – Inteligentní energetický management umožňuje nabít baterii v době levné elektřiny a pokrýt s ní drahé hodiny. (Ceny na SPOTu znázorňují šedé sloupce.)
V topné sezoně jsme doma schopni spotřebovat i 70 kWh za den. Mohu je nakoupit za denní minimum 2 Kč a tedy za 140 Kč. Nakupovat ten samý výkon za 7 Kč, platím ten den neskutečných 490 Kč.

Ve zkratce to funguje takto: Systém se vždy ve 14 hodin podívá na ceny v následujícím dni. Kategorizuje hodiny na velmi levné, levné, drahé, velmi drahé. Mám nastaveno, aby automaticky vyloučil nákup v drahé a velmi drahé hodiny. Ze zbylých hodin vybere čtyři nejlevnější a během nich nahřeje TUV dostatečně na to, aby se večer celá čtyřčlenná rodina mohla vykoupat/osprchovat.

Na bojler pro TUV jsem si navíc koupil elektrickou patronu. Díky ní si v případě přebytků dohřeji bojler na vysokou teplotu a teplou vodu mám zadarmo. Pokud přebytky nemám, bojler si nahřeji v nejvýhodnějších hodinách a teplou vodu mám za nejnižší cenu. S kombinací FVE a SPOTu jsem tak v mnoha ohledech lépe schopen reagovat a přizpůsobovat se tomu, zda svítí nebo nesvítí slunce.

V době nejvyšší výroby, tedy když svítí slunce, jsou spotové ceny logicky nízko a prodávat elektřinu do sítě levně nedává smysl. Systém mi umožňuje si co nejvíce energie nechat na pozdější využití, kdy nebudu muset platit.

Akumulační nádrž = nejlevnější baterie

Tím se oklikou vracíme k tomu, proč je výhodné mít (velkou) akumulační nádrž. Baterie je možná 5× dražší než akumulační nádrž. Přitom se opotřebovává a vydrží jen určitý počet cyklů nabití a vybití. Slýchám to poslední dobou stále častěji – baterii na SPOTu sice levně nabiješ, ale 1 kWh s sebou nese amortizaci 2 Kč. Já tohle neřeším, mám akumulační nádrž. Proto tvrdím, že akumulační nádrž je nejlevnější baterie na trhu – za předpokladu, že ji můžete využít jako já.

Schéma systému v domě Pavla Lískovce
Abych vás neklamal, klasickou baterii mám také, každopádně souhlasím, že nemá smysl ji 4× za den bezhlavě nabíjet při levném SPOTu, abych ji 4× denně mohl zase vybít a elektřinu prodat. Jak ji využívám? Systém predikuje solární zisky. Pokud zjistí, že následující den budou minimální nebo žádné (nebude svítit slunce), na nočním/ranním SPOTu baterii nabije a pak ji využívá pro standardní provoz spotřebičů v domácnosti a pokrývá případné „peaky“ ve spotřebě.

Situace u kolegy: Nejdražší není nejlepší

Hledat cesty mě baví, tak jsem se do toho pustil i v domě kolegy. Je dost podobný jako náš. Také čtyřčlenná rodina, podobná spotřeba, technická místnost vybavená stejnými zařízeními – s tím rozdílem, že kolega šel po nejdražších technologiích na trhu. A paradoxně v tom nastal problém.

Jeho TČ, elektrokotel atd. totiž mají vlastní „chytré“ řídicí systémy. Ty svazují ruce a skutečné inteligenci hážou klacky pod nohy. Kolega chtěl natopit nádrž ve výhodný čas na hodně stupňů. TČ má ale vlastní logiku a chce to stihnout co nejrychleji, a tak zapne i elektrokotel (připne bivalentní zdroj). Natopí sice rychleji, ale spotřebuje k tomu více energie, tedy to stojí více peněz. Ekonomický nesmysl. Musel si dokonce koupit další drahé krabičky, které fungují jako „oblbováky“ pro řídicí systémy.

Mně se nádrž možná natápí déle, třeba hodinu, ale skutečně nejlevněji. Klíč je v tom, že jsem na začátku nešel po drahých, „chytrých“ technologiích, ale spokojil jsem se se střední či nižší třídou, chcete-li „hloupými“ zařízeními. Místo několika „systémů“ jsem tak platil jen za jeden.

Pokud stavíte dům, nemusíte kupovat top top technologie. Klidně na nich ušetřete a udělejte je dodatečně inteligentní tím, že začnete s Miniserverem (řídicí jednotkou Loxone), která stojí cca 15 tisíc korun. Ušetříte, a jako bonus si budou vaše zařízení lépe povídat, rozumět a dají vám větší variabilitu.

Monitoring a management energie v aplikaci (ilustrační obrázek)

Paradox: Spotřebuji více, zaplatím méně

Pokusím se na závěr bodově shrnout to hlavní, co jsem se na vlastním řešení naučil:

  • Když jsme fungovali pouze s elektrokotlem, ročně jsme nakoupili 22 MWh elektřiny. Po zapojení FVE se nákup snížil na 12 MWh za rok. Po integraci SPOTu jsem se dostal na 15 MWh za rok. Nenechte se zmást, nakupuji sice více, ale mnohem výhodněji. Ve finálním vyúčtování se tak dostanu na lepší částky než se samostatnou FVE.
  • SPOT mi zásadně zrychlil návratnost fotovoltaiky. Vedle sebe dávají SPOT a FVE perfektní smysl. Podle mých odhadů z 15 let na cca 10 let.
  • „Hloupé“ TČ za 70 tisíc korun udělá stejnou práci, jako TČ za 400 tisíc korun – stačí k tomu malá krabička (Miniserver).
  • Můj energetický management zohledňuje obchodní cenu OTE (mění se hodinově 24× denně) i distribuci, tedy nízký a vysoký tarif (mění se 2× denně).
  • Vystřelí SPOT občas k 10 korunám? Není potřeba kvůli obavám dynamické ceny zavrhovat. Se správným řízením nakupujete elektřinu za výrazně nižší než fixní cenu.
  • Nepotvrdila se obava, že v případě předtopení místností a následného vypnutí topení bude doma zima. Dům je zateplený, podlahovka má setrvačnost a teplou vodu máme v zásobě… Ani o píď jsme neztratili na komfortu.
  • TČ nejede nonstop celý den, ale má pauzy. Topenář mi potvrdil, že to prospívá životnosti zařízení.
  • Vedlejší (zdravotní) benefit: Tím, že bojler ohřívám co nejvíce, například na 70 stupňů, vypálím legionellu.

Elektroauto pro manželku: Jsme připraveni

Už dva roky přemýšlím, že manželce koupím elektromobil. Baví mě, jak je energetický management flexibilní k budoucím potřebám. Stačí integrovat nabíječku (chcete-li wallbox) a dát jí dva režimy. V jednom se elektromobil nabije bez ohledu na to, kolik to bude stát, ve druhém se dobije v následujících 12 hodinách tehdy, když to bude podle SPOTu/výroby FVE nejlevnější. Jiná technologie, stejný princip.

Energetický management lze snadno rozšířit o nabíjení elektromobilu. (Ilustrační snímek)

Dostaňte i vy z budovy maximum

Prokonzultujte s námi energetický management vašeho projektu nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích a zavádějte obdobná řešení vašim klientům!

A

Konzultace projektu zdarma

Chci snížit spotřebu ve vlastním projektu a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak se naučit vše o energetickém managementu.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách