Nabíječka Loxone Wallbox splní dotace a přidá 10+ funkcí navíc

David Nebor
31 srpna, 2023 in Know How

Wallbox od Loxone perfektně pasuje na novou vlnu Nové zelené úsporám, takže můžete ušetřit až 15 000 korun! Nedostanete jen dobíjecí stanici, ale další inteligentní funkce pro domácnost nebo budovu včetně propojení nabíječky s FVE a spotovým trhem elektřiny. Unikátní řešení na trhu nabízejí Loxone Partneři.

Klíčová podmínka dotace? Žádný problém

Program Nová zelená úsporám přišel v září 2023 s novou vlnou dotací – a počítá i s elektromobilitou. Ale ne se všemi nabíječkami budete při žádosti úspěšní.

Hlavní podmínka zní: Podporovány jsou pouze dobíjecí stanice, které mají funkci řízení odběru elektřiny při dobíjení z elektrorozvodné sítě dle sjednaného maximálního příkonu. Pokud tohle nabíječka neumí, příspěvek 15 000 korun* bohužel neuvidíte.

*Dotací lze pokrýt nejvýše 50 % nákladů. Maximální podpora zároveň nesmí překročit 15 000 Kč na nabíjecí stanici, pokud patří k rodinnému domu, a maximálně 25 000 Kč, pokud patří k bytovému domu.

Žena sleduje kasičku a zvažuje úspory

Loxone Wallbox, který již využívají tisíce domácností, tuto podmínku hravě splňuje. Pořizuje se totiž v kombinaci s Miniserverem, řídicí jednotkou, která dává domácnostem a budovám inteligentní energetický management.

SPOT: Nejlevnější nabíjení elektroauta

Podmínky dotace splněny. Ale to je pro Loxone Wallbox jen nutný základ. Jak správně nabíjet elektromobil? Tak, aby to bylo co nejlevnější a těžili jste z výhod e-mobility na maximum!

Systém Loxone umožňuje stanici automaticky spouštět nabíjení v nejvýhodnější časy. A to třeba na základě cen na trhu dynamických tarifů elektřiny (SPOT), s nímž se Wallbox chytře propojí.

Nabíjené auto

Situace: Najedete denně vaším elektromobilem 50 km, což odpovídá dennímu průměru v Česku. Auto potřebujete nabít večer či přes noc, kdy jste doma z práce. Potřebujete nabít 10 kWh, abyste další den mohli zase vyjet. – Váš inteligentní wallbox sám vybere z následujících 12 hodin po návratu z práce tu nejlevnější hodinu a v daný čas auto dobije, aniž byste sami museli cokoli hlídat.

Pokud využíváte dynamických tarifů a 23. srpna 2023 byste nabíjení elektromobilu spustili ve 20:00, stálo by vás to 7,02 korun/kWh. Loxone Wallboxem by s nabíjením sám počkal až na 24. srpna a ve 3:00 by auto nabil za 2,75 korun/kWh. (Zdroj dat: nanogreen.cz)

graf dynamických cen elektřiny

Porovnání: Zatímco by vás jedna hodina nabíjení večer stála 70,2 koruny, v noci byste nabili za 27,5 koruny, tedy zhruba o 60 % levněji. Při přepočtu na 250 pracovních dní to vychází na úsporu více než 10 000 korun! Spotové ceny občas klesají i do mínusu, což znamená, že na nabíjení můžete v krajním případě i vydělat.

Funkce pro každé využití

Dotaci získají jen rodinné domy a bytovky. Loxone Wallbox má však co předat všem budovám včetně komerčních.

FVE

Spolupráce s FVE

Loxone Wallbox umožňuje automaticky regulovat nabíjecí výkon (1,38 až 11 kW) na základě přebytků z fotovoltaiky. Když je auto pryč, systém přesměruje energii do úložiště. Je možné nabíjet jen z přebytků ze slunce, ale pokud je potřeba elektromobil nabít co nejrychleji, režim nabíjení přepnete manuálně.

zátěž

Zátěžový management

Miniserver řídí nabíjení auta s ohledem na ostatní zátěž v celé budově. V případě přetížení se spotřebiče odpojují dle přednastavených priorit a aktuálních potřeb.

FVE

Vzdálený přístup

Bez nutnosti veřejné IP adresy a bez cloudu. Mobilní aplikace zobrazuje vaši spotřebu, kolik energie z FVE bylo využito i jak dlouho trvá cyklus nabíjení. V případě potřeby manuálně ovládáte režimy nabíjení.

Nastavení wallboxu v aplikaci
FVE

Ověření pomocí NFC klávesnice

Rozšířením o čtečku čipů přidělíte možnost nabíjení pouze určeným osobám (např. konkrétním zaměstnancům) a systém zároveň vyúčtuje jejich spotřebu. Oprávnění můžete přidělovat i napříč pobočkami (díky funkci Trust). Pendlující zaměstnanec si se stejným čipem nabije auto z pražského i brněnského Wallboxu.

zátěž

Export dat pro třetí strany

Například pro jednoduché vyúčtování pro hotelové hosty. Ti využívají stejnou kartu pro přístup do pokoje i k ověření pro nabíjení. Proč návštěvníky zatěžovat více kartami a čipy, když stačí jeden univerzální?

FVE

Rozšíření o elektroměry

Bez nutnosti dalšího místa a kabeláže. Loxone totiž využívá pro nabíječky unikátní bezdrátovou technologii. Elektroměr lze umístit na DIN lištu přímo pod krytem Wallboxu.

FVE

Management více nabíječek

Systém Loxone rozdělí dostupný výkon mezi několik Wallboxů. U firmy, v garáži bytového domu nebo na parkovišti u supermarketu… V rakouském sídle Loxone vedle sebe bez problému funguje 50 Wallboxů!

Více nabíječek v jednom objektu

Bonus v ceně: Inteligentní funkce pro budovu

Pokud si (třeba za přispění dotace) pořídíte Loxone Wallbox s řídicí jednotkou, zdaleka nekončíte u inteligentních funkcí pro nabíjení elektromobilu. Miniserver v sobě dnes mají inteligentní budovy všeho druhu, od domácností, přes kanceláře a prodejny až po developerské projekty. Zjišťuje jim vyšší komfort, bezpečnost i úspory.

Společně s nabíječkou tak získáte systém inteligentní automatizace, který dokáže ovládat prakticky každou technologii budovy, od osvětlení a stínění, přes vytápění až po celé systémy MaR. Na vše přitom máte stále jednu a tu samou aplikaci.

Žena v aplikaci kontroluje stav nabití i další funkce domácnosti

Příležitost pro instalatéry: Prodávejte hotové řešení s hravou instalací

Loxone Partner instalující Loxone Wallbox vhodný pro dotace z Nové zelené úsporám

Se spuštěním nové vlny dotací bude po vyhovujících nabíječkách poptávka. Se znalostí Loxone jste tak v obrovské výhodě. Vytvořte balíčky Wallboxů s Miniservery (případně elektroměry) a prodávejte hotové řešení, jehož instalace a zprovoznění zabere minimum práce a času. Integrace Wallboxu k Miniserveru je Plug&Play, stačí pár kliknutí a stanice je připravená k provozu.

Důkaz místo slibů – stáhněte si program Loxone Configu, kde jsou hotová často využívaná řešení – ochrana před vyhozením jističe a rozpočítání spotřeby mezi uživateli pomocí NFC klávesnice. S tímto programem Wallbox splňuje podmínky dotace. Využijte ho pro vašeho zákazníka:

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi vaši nabíječku nebo nabízejte hotové řešení pro dotaci jako Loxone Partner!

A

Konzultace řešení zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone Wallbox a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace řešení zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci nabízet a instalovat Loxone Wallbox

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách