Smart metering: Otravná povinnost nebo skvělá příležitost?

David Nebor
26 října, 2023 in Know How

Smart metering, tedy inteligentní měření energií, je stále více skloňovaným výrazem mezi facility managery, majiteli budov i nájemci. Co se původně mohlo zdát jen jako další povinnost nařízená Evropskou unií, se v posledních letech ukazalo jako cesta k nemalým úsporám na nevyzpytatelném trhu s energiemi. Proč a jak zavádět smart metering system ve firmě, kancelářích, skladu nebo bytovém domě? Co všechno může přinést, pokud se na něj jde správně?

Smart metering a inteligentní měřiče jsou zakotveny v směrnicích EU, z nichž je různými způsoby přebírají legislativy evropských zemí. Studie očekává, že do roku 2024 bude mít chytré měření zavedeno 77 % evropských spotřebitelů.

„Ať to udělají ostatní. Já zatím zůstanu v těch zbylých 23 procentech, dokud to nebude opravdu nutné.“ Vyplatí se takhle přemýšlet?

Je to jako vést účetnictví ručně místo přechodu na účetní program. Teoreticky ušetříte za licenci, ale riskujete chybovost a účetní data jen složitě dále zpracujete a analyzujete. S měřením je to stejné. Podstupujete zbytečné riziko navzdory tomu, že smart metering je snadný na zavedení a vzhledem k možným úsporám poměrně levný.

Co by za něj dali…

Toto je reálný příklad z praxe: Známý řetězec restaurací pořídil fotovoltaiku na střechu jedné z provozoven. Po několika dnech došlo k výpadku dodávky elektrické energie ze sítě. Střídač poté již nenaskočil a zůstal v chybové hlášce a žádný systém monitoringu a řízení energií na to neupozornil. Restaurace tak 14 měsíců žila v domnění, že se díky FVE chová úsporně, přesto si nevyrobila ani 1 watt vlastní elektřiny.

Technické zázemí budovy

Dalším příkladem je havárie na soustavě pod budovou. Unikají kubíky vody, ale bez notifikace to majitel zjistí až při vyúčtování po několika měsících. Z finančních ztrát se protáčí panenky.

Vysoce postavený manažer státního podniku musí na konci roku rozhodnout o rozpočtech na dalších 12 měsíců. Kolik vyhradit na náklady na energie… To může jen hádat, nezná reálnou spotřebu v budovách, zjistí ji až po ročním odečtu. Přitom rozhoduje o desítkách milionů. Buď alokuje málo peněz, které se pak budou muset brát jinde. Nebo odhad přestřelí a na konci roku zjistí, že musí peníze využít narychlo jinde.

Měření tak neslouží jen pro pravidelné odečty, ale celkový monitoring toků energií v budově.

Proč měřit?

Nějaké měřiče má dnes již každá budova. Většinou ale poplatné minulému století, tedy závislé na osobní návštěvě a ručním přepisování hodnot.

Správcům objektů chybí zejména data v reálném čase. Bez nich nelze odhalit nezvykle vysokou spotřebu a žrouty energie, o poruchách se správce dozví pozdě. O hlubší analýze chování zařízení, spotřebičů i lidí v budově a tím pádem optimalizaci není řeč.

Facility manager s tabletem

Obecně poučky (třeba právě ve zdrojích EU) uvádí, že smart metering system přináší úspory, zvyšuje efektivitu, podporuje obnovitelné zdroje a ochranu životního prostředí. Provozovatelé velkých budov rozumí jiné řeči. V praxi potřebují, aby:

  • znali data a mohli optimalizovat energie pro snížení provozních nákladů,
  • dokázali energie řídit,
  • byla budova udržitelnější,
  • znali potřebu údržby,
  • dodržovali předpisy a prováděli odečty,
  • dosahovali cílů energetické náročnosti,
  • správně rozdělovali náklady mezi nájemníky,
  • mohli dělat „informovaná rozhodnutí“ o investicích, provozních úpravách apod.

Jak na chytré měření?

Jak název napovídá, smart metering vyžaduje inteligentní technologii. O systému Loxone jste pravděpodobně slyšeli ve spojení s inteligentní automatizací budov. Automatizace nemusí být v prvním kroku komplexní. Loxone slouží jako ideální nástroj pro vyřešení smart meteringu a v tomto ohledu na Loxone již sází řada firem a řetězců po celém světě.

Schéma systému
ikona šipky

Real-time data

V jakémkoli okamžiku vidíte aktuální hodnoty.

ikona šipky

Vyčítání hodnot v určeném intervalu

Ať už denním (komerční projekty), měsíčním, ročním (bytové domy) nebo jiným. Pro dálkové odečty není nutný výjezd techniků a jejich fyzická přítomnost v nemovitosti.

ikona šipky

Odečty bez poplatků

Odečítat lze jak lokálně, tak i vzdáleně – bez měsíčního poplatku (běžně se platí za bod a vyčtení hodnot). Zároveň není potřeba veřejná IP adresa a tím pádem další poplatek poskytovateli internetu.

ikona šipky

Export dat pro SVJ kvůli fakturaci

Systém disponuje konektivitou na další nástroje a poskytuje tak údaje pro vyúčtování.

ikona šipky

Notifikace / Alerty / Akce

Okamžitá upozornění facility managerovi na situace, jako je úniky vody – může zasáhnout okamžitě a zabránit větším škodám. Lze upozorňovat i na nadměrnou spotřebu, pokud například nájemce překročí měsíční zálohy. Lze odhalit nestandardní výkyvy, ihned reagovat a zabránit plýtvání energií.

ikona šipky

Software zdarma

Včetně aplikace s vizualizací toků energie a statistik. Investor, facility manager či správce i nájemci mohou používat stejnou aplikaci. Každý ji má na míru, s odpovídajícími oprávněními. Součástí aplikace je vzdálený přístup ke všem funkcím (rovněž bez příplatku).

Monitor toku energie vizualizuje naměřená data
Hodnoty aktuální spotřeby podle bytové jednotky
ikona šipky

Hodnoty CO2

All-in-one řešení pro velké firmy, které musí dokládat snížení emisí.

ikona šipky

Porovnání dat

Napříč více objekty.

ikona šipky

Kalkulace nákladů nájemců

Jednotlivý nájemci vidí svou aktuální spotřebu. Správce může na základě statistik rozpočítávat vyúčtování.

ikona šipky

Univerzálnost

Je jedno, zda potřebujete měřit energie, vodu nebo třeba vykazovat teploty ve skladu kvůli hygieně. Veškerá data máte v jednom systému.

ikona šipky

Škálovatelnost

Jeden wallbox nebo 50 budov různě po světě? Přizpůsobí se potřebám každého projektu.

Pomocník správného smart meteringu

Loxone udělal krok vstříc smart meteringu novým produktem M-Bus Extension. Právě rozhraní M-Bus se díky své flexibilitě a dostupnosti dnes používá například k měření studené a teplé vody, plynu a elektřiny. Je známý svou spolehlivostí a je preferovaným řešením pro měření v komerčních budovách. Díky novému prvku je Loxone skvěle připravený na měření pomocí M-Bus.

Elektrikář instaluje nový M-Bus Extension

Základ pro energetický management

Se systémem Loxone je navíc budova tzv. Energy Management Ready. Měření je totiž základem a pouhým první krokem komplexního energetického managementu budovy – umožní potřebnou analýzu.

Aplikace nabízí kompletní přehled o energiích v budově

Až po ní můžete identifikovat příležitosti ke snížení základního zatížení. To je energie, která každý den „pohání budovu“. Spousta provozovatelů se snaží hledat úspory v době provozu budovy. Obrovský potenciál úspor však leží hlavně v době, kdy v kanceláři nebo provozovně nikdo není a je ve „stand-by režimu“. V tomto čase přichází na scénu automatizace, která sama dohlíží na eliminaci žroutů energie.

V posledním kroku optimalizujete vaši budovu a posunete ji na nový level energetického managementu. Můžete třeba přesunout část hlavní spotřeby do „levnějších časů“, kdy vyrábí FVE a energie je zdarma, případně kdy je cena elektřiny na spotovém trhu nejnižší.

Loxone pomůže projít všemi těmito kroky. A to i ve stávajících budovách, jejichž majitelé hledají cesty, jak efektivně vylepšit řešení energií, aniž by modernizace zásadně omezila provoz.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách