5 tipů, jak na úsporné nabíjení elektromobilu

Tomáš Ponec
16 listopadu, 2023 in Know How

Ušetřit za nabití elektromobilu je mnohem snazší, než myslíte. Těchto 5 způsobů vám poradí, jak nabíjet levněji doma i na cestách.

Levné nabíjení doma

Využijte dynamické ceny elektřiny

Dynamické ceny energie se stávají stále zajímavějšími při provozu elektromobilu. Důvodem je, že chytrá nabíjecí stanice, jako je Wallbox Loxone, může sledovat ceny na spotovém trhu (krátkodobý trh s energií). Ceny elektřiny velmi kolísají a závisí na nabídce a poptávce. Když je poptávka vysoká, ceny rostou a naopak. S Optimalizátorem spotových cen Loxone můžete plně využít potenciál dynamických cen elektřiny. Nabíjejte baterii svého elektromobilu, když je energie levná. Zcela automaticky a bez vaší účasti.

Praktický příklad:

Předpokládejme, že rozdíly cen v daný den jsou následující:

V době špičky: 7,02 CZK /kWh

Mimo špičku: 2,75 CZK/kWh

Situace: Najedete denně vaším elektromobilem 50 km, což odpovídá dennímu průměru v Česku. Auto potřebujete nabít večer či přes noc, kdy jste doma z práce. Potřebujete nabít 10 kWh, abyste další den mohli zase vyjet. – Váš inteligentní Wallbox sám vybere z následujících 12 hodin po návratu z práce tu nejlevnější hodinu a v daný čas auto dobije, aniž byste sami museli cokoli hlídat.

Pokud využíváte dynamických tarifů a 23. srpna 2023 byste nabíjení elektromobilu spustili ve 20:00, stálo by vás to 7,02 CZK/kWh. Loxone Wallboxem by s nabíjením sám počkal až na 24. srpna a ve 3:00 by auto nabil za 2,75 CZK/kWh. (Zdroj dat: nanogreen.cz)

Graf dynamických cen elektřiny

Porovnání: Zatímco by vás jedna hodina nabíjení večer stála 70,2 koruny, v noci byste nabili za 27,5 koruny, tedy zhruba o 60 % levněji. Při přepočtu na 250 pracovních dní to vychází na úsporu více než 10 000 korun! Spotové ceny občas klesají i do mínusu, což znamená, že na nabíjení můžete v krajním případě i vydělat.

Fotovoltaika bude pohánět vaše auto

Je možné nabíjet svůj elektromobil zdarma? Ano, alespoň pokud máte fotovoltaické panely. V chytrém domě Loxone FVE systém a nabíjecí stanice dokonale spolupracují.

Nastavení zaleží jen na Vás a energii lze rozdělit podle priorit. Například nejprve poslouží na ohřev vody v domácnosti, poté se spustí pračka a přebytek bude napájet baterii automobilu.

Soláry

Využitím domácího úložiště energie je možné z tohoto řešení vytěžit ještě více výhod. V případě, že během dne jezdíte autem do práce, energie ze solárních panelů se ukládá do baterie. Po návratu domů stačí připojit auto k Wallboxu a Energetický manager Loxone automaticky přenese elektřinu z úložiště do auta.

Levné nabíjení na cestách

Porovnání nabíjecích stanic a karet

Nabíjení doma bohužel není vždy možné. Na delších cestách je někdy nutné zastavit u veřejné dobíjecí stanice.

Chcete-li na cestách nabíjet levně, doporučujeme porovnat ceny nabíjecích stanic a nabíjecích karet. Cenové rozdíly mezi těmito dvěma možnostmi mohou být někdy opravdu veliké. Na jedné zaplatíte pouze 12,25 CZK/kWh, na jiné 79,63 CZK /kWh.

Důležité upozornění: Cena někdy závisí na rychlosti nabíjení. Rychlonabíječky jsou často dražší než běžné nabíjecí stanice.

Nabíjené auto

Kde nabít elektromobil zdarma?

Úsporné nabíjení v práci

Máte služební elektromobil? Čím dál více zaměstnavatelů instaluje na firemní parkoviště dobíjecí stanice, aby podpořili přechod na e-mobilitu. Možná zde budete moci nabíjet zdarma nebo za zvýhodněnou sazbu.

Tip: Informujte se u svého zaměstnavatele, zda je možné nabíjení pro osobní účely.

Bezplatné nabíjení při nakupování

Stále více společností považuje umožnění nabíjení e-vozidel za obchodní přínos. Maloobchodní řetězce jako IKEA, Lidl a McDonald’s instalují ve svých prodejnách bezplatné nabíjecí stanice. Jedná se o způsob, jak přilákat zákazníky. Také provozovatelé restaurací a hotelů lákají potenciální hosty na možnost nabíjení jejich automobilů. V dnešní době právě možnost nabití automobilu často rozhoduje o tom, jaká bude naše volba ubytování či jiné rekreace.

Stanice

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách