Dotace na wallbox: Jak získat dobíjecí stanici a inteligentní řízení za polovinu?

David Nebor
31 srpna, 2023 in Know How

Dotační program Nová zelená úsporám hraje perfektně do karet inteligentnímu řízení nabíječek pro elektromobily. Nová vlna příspěvků se spouští v září 2023 a úspěšným žádostem zaplatí polovinu nákladů – až 15 000 korun! Níže najdete návod k vyřízení žádosti.

Na co si dát pozor před vyřízením dotace na wallbox?

Ale pozor, získání dotací vyžaduje splnění několika podmínek. Ta hlavní zní: Podporovány jsou pouze dobíjecí stanice, které mají funkci řízení odběru elektřiny při dobíjení z elektrorozvodné sítě dle sjednaného maximálního příkonu.

Jinak řečeno, potřebujete chytré řízení dobíjecí stanice, které zajistí variabilní výkon. – Pokud má budova zrovna velký odběr (vaříte na elektrické plotně, pracuje tepelné čerpadlo…), nabíječka se musí uskromnit. Nedojde tak k „vyhození pojistek“. Říká se tomu load management (řízení zátěže).

Nestačí tak vybrat ledajakou nabíjecí stanici.

Řešení: Dobíjecí stanice pro elektromobil chytře

To ale nemusíte brát jako překážku. Naopak – chytré řešení nabíječky vám přinese řadu výhod. O to více, pokud plánujete i třeba fotovoltaiku nebo řízení spotřeby a statistiky v budově. Pak stačí nabíječka s možností regulace. Přidá se chytrá řídicí jednotka, která komunikuje s nabíječkou, fotovoltaikou, topnou spirálou a dalšími systémy. Přesně ví o všem, co se v domě šustne. Chápe, že uvařit je důležitější, než nabíjet auto na plný výkon. Rozdělí práci v budově a energii z fotovoltaiky či nízkého tarifu (SPOT) velice efektivně.

Řízení energie včetně nabíjení wallboxu v aplikaci

K regulaci využijeme řídicí jednotku Loxone Miniserver s elektroměrem, z nabíječek jsme vybrali Loxone Wallbox.

Tato konfigurace umožňuje automaticky regulovat nabíjecí výkon v rozmezí 1,38 až 11 kW například na základě přebytků z FVE. A když je auto pryč, energie navíc se třeba posílá do akumulační nádoby. Miniserver zajistí i to, že výkon nabíjení bude regulován s ohledem na ostatní zátěž v domě. Můžete tak nabíjet klidně jen z přebytků. Když ale zrovna potřebujete nabít rychleji, lze kdykoli přepnout režim nabíjení manuálně.

Jak na získání dotace na domácí nabíjecí stanici pro elektromobily?

Důležité je vědět, že na začátku platíte vše sami a peníze vám přijdou na účet až poté, co stavbu či rekonstrukci ukončíte a vše řádně doložíte. V některých případech pak může být vhodné rozdělit svůj projekt na etapy a ty realizovat postupně.

Dotace činí polovinu nákladů na nutný hardware, do přímých realizačních výdajů se počítá i instalace a související práce s přívody elektřiny. Maximální výše je ale omezena na 15 000 korun na jeden dům/odběrné místo.

Příklad:

1 nabíjecí stanice:

Položka Cena
Wallbox 16 900 Kč
Loxone (řízení + elektroměr) 21 075 Kč
Celkem 37 975 Kč
Dotace
(získáte maximální možnou)
15 000 Kč

*ceny hardwaru uvedeny bez DPH

**kalkulace nezahrnují náklady na instalaci, které se individuálně liší, lze je však rovněž započítat do nákladů pro výpočet dotace

Koupí Wallboxu, elektroměru a Miniserveru Compact získáte nabíječku splňující dotace a zároveň systém, který zvládne nespočet dalších funkcí chytré domácnosti. Nemusíte tedy kupovat další řídicí jednotku třeba na řízení přebytků z FVE. Systém bude ovládat například i řízení spotřeby podle spotových cen.

Jak vypadá výsledek pro perfektní elektromobilitu?

Loxone řídí nabíjecí stanici automaticky podle dostupného výkonu. V aplikaci vždy vidíte vaši spotřebu, kolik energie vám dodala fotovoltaika, jak dlouho trvá nabíjecí cyklus. A svoji budovu můžete ovládat na dálku, např. režimy nabíjení. Wallbox disponuje rozhraním Modbus a elektroměr se umístí přímo pod kryt na integrovanou DIN lištu.

Získáte řídicí jednotku, která zvládne ovládat prakticky cokoli. Od domácího kina a bazénu, až po MaR systémy a průmyslové objekty. Loxone Miniserver sjednotí všechny technologie ve vaší budově pod jeden systém a do jedné aplikace, ze které můžete vše ovládat, přestože většinu úkonů zvládá automaticky.

Možnosti chytrého ovládání v aplikaci

Návod pro vyřízení dotací na nabíječky:

  1. Registrace na AIS SFŽP ČR a potvrzení pomocí eidentita.cz
  2. Vyplnění formulář žádosti. Bude nutné dodat dokumenty, které najdete níže.
  3. Kontrola dokumentů. Je-li vaše žádost formálně i věcně pořádku, obdržíte do své e-mailové schránky akceptační dopis, v opačném případě to bude výzva k odstranění nedostatků.
  4. Doložte SFŽP ČR provedené práce.
  5. Pokud je vše v pořádku, po podpisu ministra získáte dotaci.

Co musím dodat pro dotaci?

Níže najdete všechny povinné dokumenty, které je nutné předložit v případě dotace pro elektromobilitu. Většinu z nich (kromě těch osobních) může zajistit Loxone Partner.

Veškeré odkazy níže se vztahují k těmto dokumentům: Pro rodinné domy a bytové domy (SVJ a bytová družstva mohou čerpat dotaci 25 000 korun na nabíječku).

  • Odborný posudek složený z projektové dokumentace (blokové schéma, zakreslení umístění a další dostupné materiály) a popisu, že tato instalace splňuje podmínky pro dotaci podle kapitoly 4.4.3
  • Dokument prokazující vlastnictví bankovního účtu žadatele, jakýkoli jednoznačně průkazný dokument (smlouva). Kapitola 5.1.
  • Podmíněné dokumenty viz kapitola 5.1. podnadpis: DOKUMENTY PŘEDKLÁDANÉ JEN ŽADATELI, KTEŘÍ…
  • Dokumenty prokazující dokončení realizace, které mají vliv na splnění podmínek programu. Kapitola 5.2. bod 1.
  • Daňové a účetní doklady za realizaci včetně potvrzení o úhradě – Kapitola 5.2. bod 2.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách