Sky Home – referenční projekt v Horních Rakousech


17 května, 2017 in Reference

Dechberoucí výhled na kopce krásného Mühlviertelu dal název domu Sky Home, který je skvělou ukázkou chytrého bydlení. Michael a Martina byli již před zahájením výstavby přesvědčeni, že aby nový dům splnil jejich očekávání, neobejde se bez systému Loxone.

O projektu

NÁZEV Sky Home
MÍSTO Hörleinsödt, Rakousko
ROK VÝSTAVBY 2013
PLOCHA 224 m² (rezidenční oblast)
lokace referenčního projektu Sky Home

Vše pod kontrolou

Vítejte – prosím vstupte!

Martina a Michael využívají výhody Loxone Miniserveru a otevírají vchodové dveře vedle klasického klíčku také prostřednictvím smartphonu. „Takže mohu otevřít dveře matce, když nám něco nese a nejsme ani jeden doma. To je opravdu praktické,“ říká Martina. Dále plánují instalovat Loxone Intercom, aby přes Loxone App viděli, kdo právě stojí u dveří. Provedli přípravu na pozdější montáž, tudíž lze Intercom nainstalovat kdykoli později.

icona intercomu
příjemný pocit z podlahového topení

Od hlavy až k patě v teple

Celý chytrý dům je vytápěn podlahovým topením. Miniserver umožňuje inteligentní interakci mezi podlahovým topným systémem a komponenty jako stínění, detektory přítomnosti, dveřní a okenní kontakty. Díky tomu se dům ohřívá s maximální energetickou účinností. Například topení je aktivní pouze v místnostech, které se používají. Nepoužívané místnosti jsou udržovány při nízké teplotě. Vše díky inteligentní regulaci teploty.

světelná scéna v referenčním projketu Sky Home

Světelné scény podle nálady

Skutečným vrcholem Sky Home práce se světlem v každé místnosti. Chytré osvětlení zařídí tlumené světlo pro romantické hodiny v ložnici, uvolňující barvy pro sprchování, scénu pro sledování TV v obývacím pokoji nebo střídavé barevné světlo na kuchyňském ostrůvku. Majitel domu může sám určit, jak dlouho by měla trvat změna barvy.

„Když měníme světelné scény v obývacím pokoji a jídelně, návštěva je vždy překvapena. To se mi opravdu zalíbilo,“ říká Martina.

podsvícené schodiště v chodbě v referenčním projektu Sky Home

Stylové schodiště

Schodiště v chodbě je vybaveno RGBW pásky. Přes den to vypadá elegantně a při nočních vycházkách to skvěle poslouží jako orientační osvětlení, které neoslní.

Oblíbená funkce obyvatel:
hudba v každé místnosti

12zónový Music Server umožňuje kdykoli přehrát oblíbenou muziku kdekoli v domě. Díky 100% integraci multiroom audio nabízí další praktické výhody jako možnost nastavit melodii zvonku, jeho hlasitost a místnosti, kde bude slyšet, či automatické zapnutí hudby pohybovým čidlem.

ovládání muziky v chytrém domě pomocí ipadu
automatické upozornění na dlouho otevřená vrata v chytrém domě

Chytrá domácnost s vámi mluví

Pokud jsou garážová vrata už hodinu otevřená, dům vám to řekne z reproduktorů. Text přečtené zprávy a místnosti, ve kterých ji uslyšíte, si můžou Michael a Martina nastavit podle potřeb.

Čerstvý vzduch

Do systému Loxone je také integrován ventilační systém, který reaguje na kvalitu vzduchu. Obyvatelé mohou ventilaci regulovat v aplikaci. Pokud je v místnosti otevřené okno, ventilace se automaticky vypne.

ikona ventilace
chytré využití denního světla pomocí miniserveru loxone a automatických žaluzií či rolet

Chytře využité denní světlo

Jednou z priorit ve Sky Home bylo využít co nejvíce slunečního světla. Ve světelně zaplavených místnostech, například v jídelně s velkými okny, zůstává osvětlení během dne vypnuté. Avšak pokud je zamračeno a světla není dost, Autopilot rozsvítí. V případě potřeby mohou Martina nebo Michael ovládat osvětlení pomocí tlačítka nebo aplikace Loxone.

Alarm

Pokud k vám přijde nezvaný host, chytrý dům vás okamžitě upozorní. Detektory pohybu v kombinaci s dveřními a okenními kontakty vás okamžitě informují o jakémkoli nežádoucím pohybu v domě. Alarm rozsvítí všechna světla a vytáhne všechny žaluzie. Vždy také dostanete oznámení pomocí smart home aplikace.

zabezpečení chytrého domu pomocí Loxone miniserveru
ikona kapky

Zavlažování

Jako rodina šetrná k životnímu prostředí používají majitelé Sky Home dešťovou vodu k zavlažování trávníků a květin. Čerpadlo dešťové vody lze snadno zapnout a vypnout pomocí tlačítek v garáži nebo prostřednictvím aplikace Loxone.

Žaluzije vás nenechají ve štychu

Pokud vyjdou obyvatelé na zahradu dveřmi, před kterými jsou žaluzie, chytrý dům to pozná. Deaktivuje Autopilota u této žaluzie. Nemusí se tak bát, že by sjela dolů a nechala je venku.

automatická stínicí technika v chytrém domě Sky Home
zahradní domek budoucnosti bez vypínače ovládaný pomocí smartphonu

Zahradní dům současnosti

Zahradní dům bez jediného vypínače – ve Sky Home je to možné. Osvětlení řídí Autopilot na základě pohybu a úrovně přirozeného světla. Samozřejmě zůstává možnost použití aplikace, kterou ale majitelé využívají spíše na kontrolu vnitřní teploty.

Centrální funkce

Inteligentní domácnost šetří svým majitelům čas, práci i náklady na energie. Zjednodušením a pomocníkem pro každý den jsou tzv. centrální funkce, díky nimž Loxone buď automaticky, nebo na příkaz obyvatel, vykoná sled několika úkonů klidně v celém domě.

noční mód

Noční mód

Trojitým poklepáním na tlačítko v ložnici se vypínají všechna světla, zatahují se žaluzie, Music Server přejde do pohotovostního režimu a vytápí se pouze na úspornou teplotu.

automatické žaluzie

Východ slunce

První ranní paprsky vytáhnou všechny žaluzie, krom těch v koupelně a v ložnici. Toto přesné načasování, Miniserver určí na základě znalosti geolokace.

centrální funkce při odchodu z chytrého domu

Opouštění domu

Pokud obyvatelé opouští dům, stačí 3× stisknout tlačítko u vstupu, aby se vypnula světla a hudba. Dům je vytápěn pouze minimálně a celý se zastřeží.

Chcete poznat bydlení současnosti?

Poznejte na vlastní kůži možnosti domácnosti dneška. Technologie nemusí znamenat složité ovládání, spoustu starostí a velké investice. Jak pohodlný a bezpečný může být i váš domov vám rádi a zdarma ukážeme v našem vzorovém chytrém domě.

Technické informace a použité komponenty

  • 1 × Miniserver
  • 8 × Extension
  • 1 × Relay Extension
  • 3 × Dimmer Extension
  • 1 × 1-Wire Extension
  • 1 × DMX Extension
  • 1 × zdroj 24V, 10A
  • RGBW LED pásek IP 65 (5 m)
  • 20 × 1-wire teplotní senzor
  • 2 × okenní kontakt (na garáž)
  • 10 × senzor pohybu 24V vnitřní
  • 2 × zdroj 24V, 4,2A
  • 8 × RGBW 24V Dimmer
  • RGBW LED pásek IP 20 (35 m)
  • 2 × senzor pohybu venkovní
  • 1 × 12kanálový Music Server
  • 2 × 12kanálový zesilovač
  • 10 × Loxone Speaker
  • 1 × Loxone Intercom Flush Box

Chci být informován o novinkách