První Real Smart Home showhome (vzorový dům) v Evropě otevřen veřejnosti


22 června, 2016 in Reference

Život s Autopilotem si musíte zkusit na vlastní kůži. Jinak je to asi jako popisovat jízdu v závodním speciálu – kdo nezažil, nepochopí. Na možnost poznat ten rozdíl klademe velký důraz, a proto s hrdostí oznamujeme otevření prvního showhomu s Autopilotem v Evropě v rakouském Kollerschlagu. Pojďte nahlédnout dovnitř.

 

Autopilot je klíčová přidaná hodnota systému Loxone. To je to, co nás odlišuje. Skutečně chytrý dům pro nás znamená, že věci, které nemusíme nebo nemůžeme dělat sami, převezme Loxone. Žaluzie ví, kdy mají být dole, topení ví, kdy topit, světla ví, kdy a jak svítit a tak dále.

showhome ve dne

ŽIVOT S AUTOPILOTEM

PŘEDSTAVUJEME PRVNÍ EVROPSKÝ SHOWHOME

„Náš nejlepší nápad – Život s Autopilotem – můžeme jen těžko popsat slovy. Musíte zažít na vlastní kůži jaké to je, když za vás pracují desítky skrytých rukou a domácí inteligence. Mluvíme o skutečném pohodlí, nikoli o zbytečných hračkách a ozdobách.

Nyní vám konečně můžeme ukázat domácnost s Autopilotem s celým potenciálem. Přesně s tímto účelem jsme totiž stavěli první evropský showhome v rakouském Kollerschlagu. Jeho dveře jsou otevřeny všem, kdo chtějí poznat skutečně chytrý dům.“

MARTIN ÖLLER & THOMAS MOSER

ZAKLADATELÉ LOXONE

podpisy
showhome

CHYTRÝ DŮM USNADNÍ ŽIVOT

Alespoň ten s Loxone ano. Díky autopilotovi se vaše domácnost postará o mnoho úkonů a vy na ně ani nebudete muset myslet. Ušetří vám práci i čas. Nad ničím ale neztratíte kontrolu a ovládání všeho bude jednodušší, než kdy dřív.

jednoduché ovládání

ODPOČINEK A PŘÍJEMNÉ CHVÍLE

Centrem showhomu je stylový salonek. Atmosfréru mu dodává uvolněná hudba z ukrytých reproduktorů a ambientní osvětlení. Stějně jako v kuchyni či jídelně se vše aktivuje samo při vstupu do místnosti. Autopilot zajistí ideální teplotu a vlhkost v celém domě. Designeři se postarali o dokonalé sladění interiérových prvků a světelných scén.

Pouhým dotykem tlačítka připravíte místnost na čtení, sledování filmu či party s přáteli.

POMÁHÁ A ŠETŘÍ ČAS

Při práci v kuchyni oceníte dobré osvětlení z různých zdrojů. K večeři ale budete možná chtít romantickou atmosféru. Showhome ukazuje různé možnosti využití scén, které kombinují práci několika zdrojů světla a ovládání žaluzií. O stínění se ale autopilot postará, i když není žádná scéna aktivní. Zatáhne je, aby zabránil přehřátí místnosti, nebo naopak vytáhne, aby je ochránil před silným větrem. Díky informacím ze senzorů Loxone vždy ví, co udělat.

příprava jídla v kuchyni

DO KAMENE VYTESÁNO

Specialitou, kterou jsme si pro showhome připravili, je dotykové tlačítko v kuchyňské lince. Už se nemusíte ohlížet na to, zda máte mokré či špinavé ruce, když chcete třeba přepnout stanici v rádiu. Na kamenné desce je pro snadný přehled vyryt obrys po vzoru pětitlačítka Loxone Touch. Nechtěnému stisknutí zabrání nutnost nejprve stisknout sekundární aktivační tlačítko.

ZDRAVÝ SPÁNEK

Hudba, jemné osvětlení a příjemná teplota přivítá hosty v ložnicích. Stiskem tlačítka přímo z postele mohou aktivovat noční režim nebo třeba světlo na čtení v posteli. Pokud v nočním režimu pohybové čidlo pod postelí zaznamená pohyb, tlumené LED světlo vám pomůže bezpečně najít cestu do koupelny, aniž by vás oslnilo či probudilo partnera. Autopilot se stará o komfortní teplotu i ventilaci během noci a ráno vás citlivě probudí vytažením žaluzií a oblíbenou hudbou v ten pravý čas.

ložnice v showhomu
pokoj pro hosty v showhomu

Příjemné probuzení

Loxone Autopilot vás citlivě probudí odstíněním oken a nastaví ideální teplotu pro vstávání.

koupelna v showhomu

Inteligentní koupelna

Proč byste měli mačkat tlačítko, když se jdete umýt nebo myslet na to, zdali jste v kopelně zhasli? Nebylo by lepší, kdyby se o to postarala koupelna sama a ještě vám pustila rádio?

párty v showhomu

PRO LETNÍ VEČERY

Chytrý dům vám nachystá ideální osvětlení terasy například pro letní grilování s přáteli. Žaluzie, které by se jinak zatáhly kvůli soukromí, zůstanou nahoře. Hudba se přepne do venkovních reproduktorů.

DOMÁCÍ WELLNESS

Ovládání sauny nikdy nebylo jednodušší. Stačí přiložit magnetický klíč. Dokud je na místě, je sauna aktivní. Pokročilejší nastavení je ale vždy dostupné v aplikaci. Když je sauna připravena, showhome upozorní skrze reproduktory nebo notifikace na mobil. Teplotu, osvětlení a hudbu si nastavíte předem a uložíte jako scénu.

sauna v showhomu

SVĚTELNÉ SCÉNY

Už dávno nemáme v každé místnosti jen jedno světlo. Showhome ukazuje, jak jednoduché je pomocí různých zdrojů dát každému z pokojů různé podoby. Okolní osvětlení pro večeři, jemné nepřímé světlo pro sledování televize, maximální bílé světlo pro práci, pestré barvy pro party. Scény stačí jednou nastavit a pak jsou vždy okamžitě k dispozici.

Mimochodem, věděli jste, že fialové světlo údajně zvyšuje koncetraci? Co takhle scéna studium?

IDEÁLNÍ TEPLOTA

Autopilot se stará o ideální teplotu v celém showhomu. V noci se teplota sníží, ráno je opět připravena pro ideální vstávání. Pokud nikdo není doma, je zapnutý úsporný režim, který se však vypne, pokud třeba zůstanete doma. Každá místnost může přitom mít vlastní pravidla. Na saunu budete čekat při relaxačních 23 °C. Více info>>

VŽDY ČERSTVÝ VZDUCH

V našem showhomu je díky autopilotovi vždy čerstvý vzduch. Centrální ventilační systém se stará o jeho efektivní výměnu s ohledem na pohyb v různých místnostech.

BEZPEČNOST PŘEDEVŠÍM

Inteligentní alarm včas upozorní všechny v domě a dokonce vám dá vědět, i když doma nejste.

požár

Požární hlásič

V případě požáru se alarm postará  o upozornění všech v domě, otevření žaluzií a otevření únikových cest. Pokud nejste doma, vyšle notifikaci na telefon.

majáček

Vloupání

Proti showhomu nemají zloději žádnou šanci. Po určité době nepřítomnosti se dům automaticky zastřeží. V případě zjištění vloupání pomocí senzorů zavolá na tísňovou linku, rozbliká světla a pustí hudbu na maximální hlasitost.

bez elektřiny

Výpadek proudu

Jelikož v domě skutečně nikdo nebydlí, jsou krytické spotřebiče vzdáleně monitorovány pro případ poruchy napájení. I v případě výpadku proudu o problému okamžitě víme.

voda

Únik vody

Pro ochranu proti poškození vodou jsou v showhomu senzory, které v případě úniku zajistí vypnutí přívodu vody v provozní místnosti. O problému se samozřejmě dozvíme okamžitou notifikací na smartphone.

SHOWHOME, OTEVŘI NÁM

S elektronickým klíčem (iButton) můžeme pustiť hosty do konkrétních místností. Načtením klíče   u vstupních dveří se příslušné zámky otevřou a deaktivuje se alarm.

Skrze interkom můžete z různých pokojů komunikavat pomocí videa a zvuku s návštěvou u dveří i v rámci domu. Pokud je ale místnost v nočním režimu, zvonek zde již nebude aktivní, aby hosté mohli v klidu spát. Kdo je za dveřmi uvidíte i v mobilní aplikaci, kde můžete také rovnou otevřít.

nabíjení elektromobilu

INTELIGENTNÍ ÚSPORA ENERGIÍ

Autopilot má na paměti také efektivní hospodaření s energiemi. Výroba vlastní energie je výhodná zejména ve chvíli, kdy ji také sami spotřebováváte. Chytrý dům v případě přebytků například nabíjí elektromobil a naopak v případě nedostatku se postará o odložený start spotřebičů. Showhome má pro fotovoltaický systém akumulátory Fronius, díky nimž dokáže zdarma nabít elektromobil z přebytků, které akumuloval přes den, když nikdo nebyl doma.

Mimochodem: Naše nabíjecí stanice je veřejně přístupná.

PARAMETRY & NÁKLADY

LOKALITA Kollerschlag, Rakousko
OTEVŘENÍ 15. června 2016
VÝSTAVBA 9 měsíců
OBYTNÝ PROSTOR 262m2
MÍSTNOSTI 9; z toho 5 pokojů pro hosty
KONSTRUKCE Železobeton a dřevo
ENERGETICKÁ TŘ. A
NÁKLADY € 700.000,-
OVLÁDÁNÍ DOMU Loxone

showhome pod lupou

Použité technologie:

VYTÁPĚNÍ: M-Tec WPD412 tepelné čerpadlo s CO2 hlubinným vrtem ZABEZPEČENÍ: Inteligentní alarm, požární a kouřový hlásič
DISTRIBUCE TEPLA: Podlahové topení MULTIROOM AUDIO: Loxone Music Server
FV SYSTÉM: 5 kWp na střeše (Modul Luxor 250P) VENTILACE: Enervent LTR-3 eco EDE
MĚNIČE: Fronius Symo Hybrid 5.0-3M NABÍJECÍ STANICE: Keba KeContact P20 Wallbox
AKUMULÁTORY: Fronius Solar Battery 4.5 STÍNĚNÍ: Geiger Antriebstechnik
OSVĚTLENÍ: Loxone – 100% LED SAUNA: Finská s odpařovačem

LOXONE KOMPONENTY

  • 1 × Miniserver
  • 1 × Extension
  • 4 × Relay Extension
  • 1 × Air Base Extension
  • 2 × DMX Extension
  • 54 × RGBW 24 V Dimmer DMX
  • 7 × 1-Wire Extension
  • 1 × Dimmer Extension
  • 1 × Modbus Extension
  • 2 × Modbus měnič 3 fáze
  • 1 × Tree Extension
  • 35 × akční členy Tree

  • 8 × Touch Tree
  • 14 × Touch pure Tree
  • 3 × Pohybový senzor Tree atracit
  • 32 × Pohybový senzor Tree bílý
  • 2 × Touch pure Air bílý
  • 10 × Pohybový senzor Air atracit
  • 9 × Pohybový senzor Air bílý
  • 1 × Intercom XL
  • 1 × Intercom Box
  • 1 × Music Server 20 zón
  • 3 × Zesilovač
  • 11 × Detektory kouře Air

  • 25 × Reproduktor
  • 25 × Montážní krabice na reproduktor
  • 48 × LED Spots WW
  • 18 × LED Spots RGBW
  • 28 × RGBW LED pásky IP 20 5 m
  • 1 × Čidlo větru + konzola
  • 1 × iButton čtečka outdoor
  • 5 × iButton čtečka indoor
  • 1 × teplotní-/vlhkostní čidlo do sauny
  • 5 × 1-Wire teplotní čidlo
  • 11 × 1-Wire teplotní čidlo v pouzdře
  • 1 000 m Loxone Cat7 kabel

PARTNEŘI PROJEKTU

Tyto firmy sehrály důležitou roli při realizaci projektu 1. showhomu v Evropě. Díky tomu jsme mohli stvořit skutečný skvost, proto bychom jim zde rádi poděkovali.

Kumpfmüller Bau GmbH & Co KG                                                                                                 Stavitel, dřevo, exteriér

Strasser Steine GmbH                                                                                                                                   Kuchyňská linka

Johann Nösslböck GmbH                                                                                                                              Čalounění, postele, ložní prvky

Schlotterer Sonnenschutz Systeme GmbH                                                                                            Stínicí systémy

M-TEC Energie.Innovativ GmbH                                                                                                                Vytápění, větrání, fotovoltaika

LEIBEZ Interieur Design E.U.                                                                                                                      Plánování, design

Fronius International GmbH                                                                                                                        Invertory, akumulátory

Internorm International GmbH                                                                                                                    Okna, portály, ventilace

Gerhard GEIGER GmbH & Co. KG                                                                                                                Pohony stínicí techniky

DALŠÍ DODAVATELÉ

Holz Fesl GmbH     www.fesl.at  

Malerei Pernauer www.pernauer.at  

Tischlerei Wuschko GmbH www.wuschko.at  

Fliesen Gerald                    www.fliesen-gerald.com  

Sauna Gahleitner www.gahleitner-holz.at

Eisner Stiegen      www.eisner-stiegen.at

Grabner Metalltechnik GmbH www.grabner-schlosser.at

Breuer GmbH www.spenglerei-breuer.at

Josko Aumüller-Stadler OG www.fensterzentrum.com

Raumausstattung Schaubschläger www.schaubschlaeger.at

Glas Haider www.glashaider.at

Gartenkult www.gartenkult.at

Schlosserei Kartusch     Vizitka firmy  

Wolfgang Höglinger Mediendesign www.wolfganghoeglinger.at

KONZULTAČNÍ DNY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Je pro vás Kollerschlag poněkud z ruky a s němčinou se tolik nekamarádíte? Nevadí. Pro vás pořádáme konzultační dny zdarma v naší centrále pro Česko a Slovensko v Českých Budějovicích.

Zde máme vlastní showroom, který vám umožní zažít inteligentní domácnost se vším všudy. Uvidíte obývací pokoj, kuchyni nebo ložnici s koupelnou, ale těšit se můžete i na specialitky v podobě sauny nebo ovládaného krbu.

Chci být informován o novinkách