Dokonalé sladění automatického ovládání rolet a vytápění. Podívejte se na smart home s názvem Chocolate


19 března, 2014 in Reference

Rodinný dům v Havlíčkově Brodě na Vysočině měl to štěstí, že projektant a dodavatel stavby je partnerem Loxone. To sebou přinášelo výhody naprosté koordinace při stavbě či návrhu interiéru včetně osvětlení a technologického vybavení domu. Manželé se třemi dětmi využívají domácí automatizaci v každé části domu. Od osvětlení, přes multimédia až po inteligentní vytápění místností, automatické ovládání rolet a zabezpečení domu.

Náš tip: Přečtete si náš nejnovější článek o porovnání možností ovládání žaluzií či rolet.

O PROJEKTU

NÁZEV Chocolate
MÍSTO Havlíčkův Brod, ČR
ROK VÝSTAVBY 2013
PLOCHA 209 m²
Umístění domu na mapě ČR

Uvnitř můžete najít

zabezpečení garáže

Bezpečnost na prvním místě

Vstup do domu hlavními dveřmi je vyřešen čtečkou otisku prstu, garážovými vraty na dálkové ovládání a potvrzení kódem, který je součástí zabezpečení objektu, hlídaného několika zónovým alarmem. S návštěvou u vrátek můžete komunikovat videosystémem integrovaným do systému Loxone. Alarm se brání spuštění, je-li někdo v obýváku, nebo je-li otevřené okno třeba v koupelně.

Bezpečný hlídač

Alarm hlídá večer zahradu, v noci k tomu přízemí objektu a při opuštění domu celý dům. Zapomenout zastřežit nemohou ani největší sklerotici. Zapomenete-li stisknout odchodové tlačítko, přijde SMS a alarm můžete zapnout mobilním telefonem na dálku.

Automatický alarm

Večer se pak po vyhodnocení nepřítomnosti osob v obytném prostoru zapne noční alarm sám. Vyběhnete-li neobvykle brzo ráno z ložnice do kuchyně v přízemí, vypne se alarm na základě vyhodnocení pohybových čidel automaticky.

Osvětlení

V objektu převládá osvětlení LED panelů, LED pásků a LED bodových svítidel využívajících všech možností, které Loxone poskytuje. To znamená, že se světelné scény spínají pomocí pohybových senzorů nebo se automaticky vypnou světla v případě nepřítomnosti. Skvělé je i noční osvětlení, kdy zdroje svítí jen na 10-15 % své kapacity a neoslňují rozespalého obyvatele domu, kráčejícího na WC. Osvětlení teras a zahrady využívá pro nabuzení dobré atmosféry RGB pásky. Více než polovina svítidel je řízena přes DMX Extension.

osvětlení schodiště
stíněni i na malém okně

Světelná atmosféra podle nálady

Koupelna je pro dobarvení atmosféry vybavena barevným LED osvětlením. Výběr barvy se může provádět automaticky podle nastavených světelných scén nebo jednoduchým stisknutím tlačítka na zdi. Při relaxační koupeli je možnost ovládání pomocí telefonu nebo tabletu přes smart home aplikaci.

Tip uživatele domu: Jakmile máte chuť na kousek romantiky, není nic jednoduššího, než si napustit horkou vanu a zapnout si světelnou terapii. To v tomto případě znamená, že se barvy pomalu prolínají a ze všedního okamžiku je najednou vykouzlena příjemná chvíle odpočinku.

Zónové vytápění

Chytré topení znamená, že v každé místností se teplota reguluje odděleně, což ušetří nemalou částku za vytápění. Každý pokoj má nastavenou potřebnou teplotu pro pohodlný život v domě. Díky tomuto nastavení se zbytečně nevytápí části domu, které nejsou aktivně využívány.

různé teploty v různých mistnostech

Dva způsoby, jak ušetřit peníze za topení

Neohřívejte místnosti, které nemusíte. Místo jednoduchého termostatu někde na zdi, používáme Miniserver k řízení vytápění jednotlivých místností zvlášť. Vytápění můžete navíc ovládat odkudkoli v domě i mimo něj ze smartphonu nebo tabletu. I když to vlastně díky inteligenci domácnosti není potřeba, je dobrý pocit tuto možnost mít.

Pracujeme z domova

Pro vytápěcí systém již nepoužíváme tlačítko “override”, které nám zapne topení v celém domě, když zrovna pracujeme z domova. Pro tuto situaci na Miniserveru zapneme režim “Práce doma”, což aktivuje topení jen v místnostech, které aktivně využíváme.

ovladani teploty na mobilu

Systém vytápění

Objekt vytápí plynový kotel modulující výkon 2-12,4 kW. Kotel zároveň ohřívá i TUV, pokud není dostatečný sluneční výkon pro solární ohřev. Topná tělesa jsou různého druhu. V domě je celkem 14 zón a stejný počet termoelektrických ventilů, ovládajících soustavu tak, aby byla zajištěna požadovaná teplota jednotlivých místností i hydrodynamické vlastnosti systému. Automatické denní režimy jsou samozřejmostí. Čidla teploty a relativní vlhkosti jsou napojena na 1-Wire sběrnici.

Přísun čerstvého vzduchu

Větrání je zajištěno axiálními ventilátory, které jsou ovládány buď na základě vyhodnocení relativní vlhkosti v místnosti nebo ručně s možností časového nastavení. Místo klimatizace se v letním období používá noční „předchlazení“ objektu: Do každé obytné místnosti vede potrubí pro přívod vzduchu a v období nízkého nočního tarifu se zapnou běžné ventilátory. Za zhruba dvě hodiny a 2,6 Kč se tak ochladí objekt v závislosti na teplotě o 2-4 °C.

větrák
automatické rolety

Automatické ovládání rolet

V drsném podnebí Vysočiny padla volba na rolety. Jsou odolnější zejména vůči větru. V letním období se rolety využívají pro stínění – zastaví se krátce před dorazem a tak je mezi jednotlivými lamelami zachován průhled. Stínění řídí Loxone na základě vyhodnocení polohy slunce, intenzity slunečního záření a teploty (automatické ovládání rolet). V kombinaci se zmíněným nočním větráním se podařilo za loňských tropických dnů, kdy dosahovala teplota až 35 °C, udržet teplotu společenské části domu do 25 °C – BEZ KLIMATIZACE (v ložnicích 23 °C).

přeškrnutý led
znázornění teploty

V zimě naopak slouží rolety k „zateplení“ oken. Protože Loxone dokáže vyhodnotit intenzitu a směr slunečního záření, otevírá rolety tak, aby byla využita sluneční energie pro ohřev interiéru. V tomto domě, při jasném počasí a venkovní teplotě +5 °C se uzavřou ventily na tělesech obývacího prostoru v 11 hodin dopoledne a požadovaná komfortní teplota vydrží až do 21 hodin. K tomu přispívá i akumulační tmavá stěna, obrácená k jihu. I při teplotách kolem -10 °C vyhřívá slunce obytný prostor 3-4 hodiny.

Díky tepelným ziskům byla celková spotřeba plynu za minulou zimu (ta letošní byla teplá) 1600 m3, tj. 16,8 MWh. Dům má 260 m2 vytápěné plochy, 1560 m3 obestavěného prostoru, je poměrně členitý a NEMÁ rekuperaci. Topilo se celý den v obytných prostorech kvůli dětem na 22°C. Na příští zimu přibudou kamna.

Měření a statistika

Obyvatelé domu mají k dispozici nejen statistiku průběhu teplot, vlhkosti a stavu zapnutí různých zařízení, ale je monitorována i spotřeba elektřiny, vody a plynu. Vyhodnocení statistiky je velice důležité pro doladění celého systému.

statistika
hudba

Multimédia

Rodina využívá pro sdílení a přehrávání hudby a videa vlastní NAS server a iOS a Android zařízení. K plné integraci s Loxone dojde až si koupí televizi a domácí kino. Rodiče zatím nechtějí televizi, dokud jsou děti malé.

Shrnutí

Tento dům je skvělým příkladem využití mnoha inteligentních funkcí. S Loxone Miniserverem se opravdu meze nekladou. V dnešní době je velmi důležitá úspora za spotřebované energie a s Loxone máme díky statistikám a inteligentnímu ovládání domu vše pod kontrolou. Protože je systém absolutně otevřený, není důvod se obávat, když budete chtít v domě do budoucna něco změnit nebo přidat.

POMŮŽEME VÁM S VAŠÍM PROJEKTEM

Chcete mít ve svém domě podobné funkce? V Loxone vám rádi poskytneme služby našeho projektového týmu, který vám pomůže bezplatně s naplánováním inteligentní domácnosti.

Použité komponenty

  • 1 × Miniserver
  • 10 × Extension
  • 1 × 1-Wire Extension
  • 1 × DMX Extension
  • 1-Wire čidla pro měření teploty
  • Ventily Alfa 24V digitální 0=off
  • režimy se přepínají odchodovým tlačítkem, přístupovým systémem, ve vizualizaci nebo automaticky v závislosti na denní době a pohybu osob
  • Využití RGB a RGBW pásků řízené DMX
  • Ovládání osvětlení pomocí světelných scén – využívá se pohybových detektorů, denního a nočního režimu
  • Inteligentní regulace pokojové teploty

Chci být informován o novinkách