Inteligentní a pohodlné ovládání domova? Tlačítka!


15 června, 2017 in Know How
Co kdyby nám k ovládání domácnosti stačilo jediné tlačítko? Okamžitě a bez přemýšlení bychom nastavili přesně to, co chceme. To by bylo skvělé, že? Je to možné. Věřte nevěřte, v dnešních domech je to standard. Jak na to zjistíte v článku, který obsahuje i krátké video.

Staletím prověřený vypínač na zdi zatím v pohodlnosti ovládání a praktičnosti nic nepřekonalo. Ani aplikace na telefonu, dotykové obrazovky či hlasové příkazy. S rostoucím počtem funkcí ale roste i počet tlačítek a jednoduchost je ta tam.

V minulosti jsme například byli zvyklí ovládat jedním prvkem jednu věc. To bylo skvělé, pokud jsme měli jedno světlo v místnosti.

V dnešních domácnostech je ale celkem běžné mít světel celou řadu. Navíc mohou být stmívaná či barevná. Abychom je byli schopní ovládat, vyroste nám na zdi řada tlačítek. Některá je nutné stisknout dlouze, jiná vícekrát, někdy máme dokonce celou klávesnici kvůli nastavení barev.

Když chceme nastavit požadovanou světelnou náladu, musíme udělat několik úkonů a strávit tím nějaký čas. Tedy pokud víme jak. Naučit se to není úplně snadné a tak to často řešíme popisky na vypínačích.

Většinou to ale pak končí tím, že používáme jedno hlavní světlo a ostatní leží ladem. Atmosféru, kterou jsme si od světel slibovali, nevyužíváme, investice byla k ničemu.

A co teprve když přijde návštěva? Třeba babička? Nejspíš se bojí vůbec na něco sáhnout.

To ale ještě není vše.

Co třeba stínění? Elektrické předokenní žaluzie či rolety jsou nejen v novostavbách stále běžnější. Pokud bychom je ovládali starým způsobem, znamenalo by to držet tlačítko pro každé okno třeba minutu. Ráno vytáhnou, dopoledne zatáhnout, odpoledne vytáhnout, večer zase zatáhnout. Krát počet oken. Tolik ztraceného času!

Venkovní žaluzie

Ne moc chytré a rozhodně ne pohodlné a snadné.

Je to reálný problém, se kterým se v praxi setkává mnoho lidí. V 21. století naprosto zbytečně. S přihlédnutím k tomu, co dnes umí auta: jedním stiskem odemknete, stáhnete okna, nastavíte zrcátka a třeba i sedačky, zapnete hudbu,…

Dlouho jsme si lámali hlavu, co s tím. Jak naplno využít funkčnost našich řešení a zároveň zachovat intuitivnost jediného vypínače. Zkoumali jsme zvyky našich zákazníků i své vlastní.

A tak vznikl Tlačítkový standard Loxone.

Díky němu nám pro každou místnost vám stačí jediné tlačítko Loxone Touch. To disponuje pěti dotykovými plochami. Největší slouží k ovládání osvětlení, levé rohy pro stínění a pravé obvykle pro hudbu. V každé místnosti je ovládání stejné.

Jeden stisk

Tlačítkový standard

Poklepání

Tlačítkový standard

Osvětlení:

Neovládáme pracně jednotlivá světla, ale světelné nastavení místnosti jako celek. Protože v praxi nechceme pokaždé vymýšlet novou variantu, ale dosáhnout toho, co nám vyhovuje. Nastavit osvětlení tak nikdy nezabere víc než dvě vteřiny a zvládne to každý. Jelikož jde o to nejdůležitější, patří mu největší prostřední plocha.

Stínění:

V chytrém domě se většinu času stínění ovládá samo. Podle teploty, počasí či denní doby. Proto jediné, co budeme potřebovat, bude vytáhnout nebo zatáhnout všechny žaluzie (rolety) v místnosti. K tomu nám opět stačí jeden dotyk tentokrát vlevo nahoře či dole.

Audio:

Stále častěji se lidé rozhodují pro pokojové audio systémy. Hudba je skvělý doplněk nálady a či společník, pokud jsme sami. Rozhodně praktičtější a příjemnější, než věčně zapnutá TV. Hi-Fi systémy či rádia se v tomto ohledu moc neosvědčily. Zbývající dva rohy vám tedy poslouží k ovládání chytrého audia.

Dotykem nahoře hudbu zapneme, podržením zvýšíme hlasitost, poklepáním ji změníme. Dole pak přidržením hlasitost snížíme či poklepáním hudbu zcela vypneme.

Odchod z místnosti:

Když poklepáme dvakrát uprostřed, říkáme domu, že místnost opouštíme. Vypne tedy za nás spotřebiče, zhasne světla a připraví místnost na opětovný příchod.

Odchod z domu / noční režim:

Podobně to funguje při odchodu z domu. Tentokrát poklepáme třikrát na tlačítko u vchodu. Celý dům se uvede do úsporného režimu, aktivuje se zabezpečení (žádné vyťukávání kódu) a pokud by něco nebylo v pořádku, přijde vám notifikace (například otevřená okna).

Tlačítko v ložnici pak může stejným způsobem aktivovat „Noční režim“. Vše v domě se vypne, zastřeží vnější alarm a například automatické osvětlení se přepne na tlumené.

Loxone Touch pure Temperatur Feuchtefuehler

K realizaci Tlačítkového standardu můžete využít libovolná tlačítka. Loxone Touch ale nabízí jednodušší a úspornější kabeláž, úsporu místa i pohodlnější ovládání díky kapacitní dotykové technologii (konec otravného cvakání).

Loxone Touch má navíc zabudované senzory teploty a vlhkosti, které tak nemusíte instalovat zvlášť. Dostupný je i v bezdrátové verzi, kterou můžete umístit kdekoli.

Nabízíme jej ve dvou provedeních. Podívejte se do našeho e-shopu:

Loxone Touch (CZ) » | Loxone Touch (SK) »

Poznejte možnosti pro své bydlení

Chcete žít pohodlně bez zbytečných starostí? Můžete. Chytrá domácnost je dnešní standard. Proč byste zrovna vy měli bydlet postaru? Přijďte se přesvědčit na vlastní kůži do vzorového domu.

Chci být informován o novinkách