Tienenie vo veľkých budovách: Potenciál úspor za klimatizáciu a kúrenie


24/10/2022 in Know How

1 kW na 1 m² okna.  To je energia, ktorá v lete zvyšuje náklady, v zime ich naopak môže znížiť. Oba prípady majú obrovský potenciál úspor. Väčšina budov ho ale nevyužíva, bohužiaľ. Riešenie je pritom jednoduché a prináša rad ďalších výhod. V čom šetrí a pomáha automatizovaná tieniaca technika?

Tento článok voľne nadväzuje na články o úsporách za vykurovanie a v každodennej prevádzke veľkých budov.

Ak vaša budova disponuje tienením (alebo sa na obstaranie ešte len chystáte), je tu spôsob, ako ho doviesť k dokonalosti. Vo finále vám za to poďakuje rozpočet aj zamestnanci. Je to inteligentné, automatické ovládanie tienenia.

Skrze veľké presklené plochy preniká do moderných komerčných aj verejných budov slnečná energia. Len automatizácia predokenných žalúzií s ňou dokáže nakladať skutočne efektívne. Ručné ovládanie, hoci je elektrické, využíva možnosti tienenia len polovičato. Ani automatizácia pomocou časovačov nie je naplno efektívna.

Tienenie pred zimou – nezmysel alebo výhra?

Prečo sa vlastne o tienení baviť pred zimou? Funkciu ochrany pred slnkom predsa plní hlavne v lete. Presne v tom je ten trik. Tienenie často chráni pred slnečnými lúčmi aj v zime… Hoci by nemalo!

Zatiaľ čo v lete je slnko pre vnútornú teplotu v kancelárii nepriateľ, v zime ju dokáže efektívne vyhriať. A presne to robí automatické tienenienebráni vyhrievaniu, keď je to výhodné.

S manuálnym ovládaním je prakticky nemožné toto dosiahnuť. Ručná manipulácia je prevažne náhodná, navyše neexistuje centrálna správa tieniacej techniky pre celú budovu. Správca, facility manager či posledný zamestnanec v budove tak má s reguláciou a kontrolou techniky oveľa viac práce.

Tieniaca technika v zime

Tip: Lacnejšie rozšírenie

Pokiaľ teraz využijete Loxone Miniserver vo vašej budove pre úspory za vykurovanie, ale o tienení sa chystáte rozhodnúť až v ďalších mesiacoch alebo rokoch, nie je to problém. Naopak! Mozog budovy už budete mať pripravený a systém môžete kedykoľvek jednoducho a rýchlo o tienenie rozšíriť. Nebude potrebné obstarávať nový riadiaci systém, tým pádom bude rozšírenie aj značne lacnejšie.

Ako na úspory – tienenie pre kúrenie aj chladenie

Inteligentná budova s integrovaným tienením v zime využíva slnko ako zdroj energie a ťaží z tepelných ziskov. Tienenie spolupracuje so systémom vykurovania a spoločne dosahujú ideálne vnútorné teploty maximálne efektívne. Kým slniečko vykuruje miestnosť, je to chcené. Tieniť sa začne vo chvíli, kedy systém pozná, že by prekuroval.

  • Tienenie sa riadi aktuálnymi vonkajšími podmienkami aj vnútornými teplotami. Žalúzie riadené časovačmi nič také ponúknuť nemôžu.
  • V praxi je možné využiť napríklad nastavenie, kedy sa cez víkend nevyužitá budova automaticky odtieni (nikto nemusí obiehať 5 poschodí po 5 miestnostiach). V prípade slnečného počasia sa miestnosti nahrejú a v pondelok po návrate do práce sa vykurovanie spustí neskôr, pretože nie je potrebné.
  • Napríklad škola môže s koncom denného rozvrhu plne vytiahnuť žalúzie a popoludní nahrievať triedy. Tým ich prekúri v čase, keď to nikomu nevadí… Cez noc potom nespadne vnútorná teplota tak nízko a ráno sa kúri menej.

Naopak v lete pomôže automatické tienenie ušetriť za aktívne chladenie. Podľa štúdie dokáže samo o sebe znížiť teplotu v miestnosti o 3,6 stupňa (a s ventiláciou je to ešte viac). Skrátka tienením, ktoré je úspornejšie, sa budova čo najviac priblíži ideálnej vnútornej teplote. A aktívne chladenie (napríklad klimatizácia) sa spustí, až keď tienenie samo nestačí.

Inteligentné chladenie sa všeobecne riadi úsporne. S užívateľskými režimami pre rôzne miestnosti nie je napríklad potrebné zasadacie miestnosti chladiť nonstop. Teplota sa zníži o 2 stupne (alebo o koľko chcete) až vo chvíli, keď sa vo vnútri koná meeting, a to na základe senzorov prítomnosti.

O 60 % menej energie

Automatické tienenie výrazne znižuje spotrebu energie aktívnym chladením. V európskych budovách môže riešenie do budúcnosti ušetriť až 60 % energie. Článok o zaujímavej štúdii nájdete tu.

Benefity automatického tienenia pre bežnú prevádzku

ikona šipky

Správca alebo iná zodpovedná osoba má centrálne ovládanie tienenia v jednej aplikácii. Tá mu navyše ukazuje stav techniky a nahlási prekážky a pomáha s diagnostikou.

ikona šipky

Systém (pri spolupráci vykurovania/chladenia a tienenia) prepína medzi režimom kúrenia a režimom chladenia. V zime nám pocitovo nevadí vyššia vnútorná teplota. Preto vtedy môže byť maximálna povolená vnútorná teplota o niečo vyššia.

ikona šipky

Systém prepína medzi módmi optimálnej svetelnosti a optimálneho chladenia. A to na základe prítomnosti. Pokiaľ v miestnosti niekto je, tienenie je v režime optimálnej svetelnosti a vpúšťa do miestnosti dostatok svetla. Po odchode je zase kladený najväčší dôraz na chladenie.

ikona šipky

Inteligentné tienenie nepridáva zamestnancom prácu a udržuje vhodné svetelné aj teplotné podmienky po celý pracovný deň. Plní tak bezpochyby komfortnú funkciu.

ikona šipky

Tienenie sa samo chráni pred vetrom alebo mrazom. V nepriaznivých podmienkach sa uvedie do bezpečnej polohy.

ikona šipky

Automatické tienenie neznamená, že ho zamestnanci nemôžu mimoriadne prispôsobiť. Žalúzie môžu ovládať jedným intuitívnym tlačidlom alebo v aplikácii v tablete.

ikona šipky

Meteostanica, ktorá získava informácie pre tienenie, dodáva dáta i systému MaR budovy.

ikona šipky

A ďalšie…

Vzorová kalkulácia automatického tienenia

1. poschodie kancelárskej budovy (tienenie s využitím aktuálnej vnútorne teploty)

Vzorová kalkulácia

Cena 1 578 Eur bez DPH

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách