Green Deal? Bez automatizácie tienenia to nepôjde. Ušetrí až 60 %


17/10/2022 in Know How

Automatické tienenie musí hrať kľúčovú úlohu v znižovaní emisií budov a tým pádom v boji proti zmene klímy. Hovorí to štúdia Guidehouse, ktorej výsledky zverejnila tento rok na jar organizácia ES-SO (European Solar Shading Organisation). Automatické riadenie tieniacej techniky je dnes ľahko dostupné. Ale využívame ho? A aký je v ňom potenciál?

Európska zelená dohoda – či už sme jej zástancovia, odporcovia, alebo je nám tak nejako jedno, v nasledujúcich rokoch a desaťročiach sa budeme učiť žiť s jej opatreniami. Premietnu sa do poľnohospodárstva, energetiky, dopravy, potravinárstva, priemyslu, inovácií… a renovácií a výstavby budov tak, aby boli energeticky čo najúčinnejšie.

Práve budovy budú pod drobnohľadom úradov. Budovy teraz spotrebúvajú 40 % energie v Európe a z 36 % sa podieľajú na produkcii CO2 v EÚ. Cieľom je ich dekarbonizácia, ktorá má významne prispieť klimatickej neutralite do roku 2050.

Skleníkové plyny a spotreba energie

Kde majú budovy problém?

Teraz prechádza renováciou zameranou na zníženie spotreby energie iba 1 % európskych budov (infografika EÚ).

Ide teda o zvýšenie ambícií a rýchlejšie dosiahnutie cieľov. Urýchlenie dekarbonizácie má zásadný význam napríklad pre oživenie hospodárstva a riešenie problému energetickej chudoby. Dve tretiny európskych budov teraz nie sú energeticky účinné a v mnohých z nich bývajú nízkopríjmové rodiny. Renovovať je potrebné aj preto, že v roku 2050 bude v EÚ stále stáť 85 až 95 % v súčasnosti existujúcich budov.

Tienenie ako dôležitý pomocník

Jednou z príčin vysokej spotreby budov je ich prehrievanie a tým pádom nutnosť optimalizácie vnútorných teplôt. To je často dosahované aktívnym chladením – klimatizácia, ventilátory, chladenie s rekuperáciou…

Pritom stále veľmi podceňovaný býva význam tienenia, ktoré samo o sebe dokáže vnútorné priestory budov výrazne ochladiť za zlomok nákladov. Záleží však na druhu tienenia a (ako zistíme neskôr) aj jeho ovládaní.

Najlepšie dokáže interiér odtieniť vonkajšie tienenie, ktoré teplo odráža von. Ideálnym riešením sú predokenné žalúzie, ktoré na rozdiel od roliet alebo markíz umožňujú naklápanie lamiel a môžu tak zároveň odrážať teplo a pri tom dovnútra pustiť dostatok svetla.

Tienenie v kancelárii

Realita: Ručné ovládanie nevyhovuje

Ovládanie vonkajšieho tienenia je dnes hlavne elektrické – nie je potreba šnúrok a kľučiek. A práve ovládanie často výhody tieniacej techniky zráža. Vo veľkej (napríklad administratívnej) budove, kde sa pohybuje mnoho ľudí, niektorí nechcú mať s ovládaním zložitých tlačidiel nič spoločné, iní sa naopak striedajú v náhodnej regulácii. Len málokde vedie manuálne ovládanie tieniacej techniky k vysokej efektivite a energetickej účinnosti.

Štúdia univerzity v Oregone z roku 2017 mapovala manuálne ovládanie tienenia v šiestich výškových komerčných budovách. 51 % užívateľov ani raz nezmenilo polohu okenných žalúzií. Iba 6 % užívateľov aktívne nastavovalo tienenie denne, 24 % užívateľov bolo sezónnych a zvyšných 20 % nastavovalo tienenie iba raz alebo približne raz ročne. Ďalšia štúdia kalifornskej spoločnosti Pacific Gas and Electric Company ukázala, že užívatelia nechávajú okenné žalúzie otvorené alebo zatvorené po celé dni alebo mesiace len preto, že nemajú ľahký prístup k ovládaču alebo sa im zdá vykonávanie zmien príliš zložité. To všetko má za následok neoptimálne vnútorné podmienky.
(Zdroj: CABA: Impacts of Automated Shading in Building Projects)

Zamestnanec sediaci za stolom

Automatizácia je cesta k efektivite aj čistejšej klíme

S riadením tienenia tak pomáha automatizácia. Zároveň ako poznamenáva Shady Attia, profesor udržateľnej architektúry a technológie budov na univerzite v Lutychu (Belgicko), „v súčasnej dobe je tieniacou technikou vybavené menej než 50 % budov a veľká časť z nich automatizovaná.“

Znížiť spotrebu až o 60 %

Toto vyjadrenie poskytol pri prezentácii výsledkov vedeckého výyskumu Guidehouse. Štúdia porovnáva, koľko sa dá v budúcnosti ušetriť emisií a financií, ak bude automatické tienenie v budovách uprednostnené pred aktívnym chladením. Zistenia sú pomerne pôsobivé:

  • Inteligentná tieniaca technika môže do roku 2050 znížiť spotrebu energie na chladenie v európskych budovách až o 60 %, napriek zmene klímy a rastúcim teplotám.

 

  • Má potenciál zabrániť až 100 miliónom ton emisií CO2 a ušetriť až 285 miliárd eur.
Graf spotreby

Podľa organizácie ES-SO (European Solar Shading Organisation), ktorá nechala štúdiu vypracovať, je potrebné automatizovanú tieniacu techniku rozšíriť. Preto sa snaží, aby bola problematika zahrnutá do smernice EPBD (európska smernica o energetickej náročnosti budov). V nasledujúcich 30 rokoch by budovy ušetrili obrovské množstvo energie a výrazne prispeli k splneniu cieľov Európskej zelenej dohody.

Koľko budov bude potrebovať aktívne chladenie?

Graf vývoja

Ďalej štúdia IVRSA (Industrial Association of Roller Shutter Sun Shading Automation) prišla so závermi, že správna kombinácia okien a automatického tienenia môže ušetriť až 50 % energie na chladenie a až 30 % energie na vykurovanie v porovnaní s oknami bez tieniacich systémov. Zabránilo by sa tým miliónom ton emisií CO2.

Odborné doporučenie:

Tieniaca technika je pre našu planétu oveľa lepším riešením ako klimatizácia a je naliehavo nutné uvažovať o automatizovanej tieniacej technike, aby boli budovy odolnejšie voči klíme a energeticky účinnejšie. «

Shady Attia

profesor

Automatizácia je na jednej strane predpokladom a na druhej strane zárukou využitia potenciálu úspor! Budúci návrh noriem by tomu mal zodpovedať. «

 

štúdia IVRSA

Pre argumenty môžeme v neposlednom rade siahnuť do spomínaného prieskumu CABA, ktorý okrem optimálneho riadenia teploty vyzdvihuje na automatickom tienení aj konzistentnejšie, rovnomerné denné osvetlenie priestoru a pozitívne dôsledky pre pohodlie a produktivitu užívateľov budovy.

Súčasné ukazovatele tak napovedajú tomu, že automatické tienenie zažije v nasledujúcich rokoch vzostup a pomôže plniť normy tak komerčných budov, ako aj domácností.

Buďte pripravení!

Ako presne funguje automatické tienenie a ako ho získať? Pocíťte úspory a podieľajte sa na znižovaní emisií!

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách