Podniky v boji s energiami: Ako stlačiť náklady o desiatky percent?


18/10/2022 in Know How

Doba šetrenia je tu. Energetická kríza dopadá na reťazce reštaurácií a franšízy fast foodov, kancelárske budovy, výroby so skladmi, ale aj bytové domy či hotely a rezorty. Obrovská ročná spotreba znamená pri nových cenách energie aj 5× drahšiu prevádzku. V akých oblastiach môžu podniky každý deň šetriť? Okrem úspor prináša inteligentná automatizácia aj rad benefitov a uľahčenia.

Manažéri firiem a podnikov sú si veľkých dopadov energetickej krízy plne vedomí. Keď počítajú náklady pri zdražených energiách, pri pohľade na displej kalkulačky sa pretáčajú oči. Musí sa šetriť.

V prevádzkach je pritom veľmi zložité strážiť, aby sa energiami neplytvalo. Významnú úlohu v tom zohráva ľudský faktor – úprimne si povedzme, že úspory zaujímajú skôr vedenie firmy, než radových zamestnancov. Aj technicky je zložité úspornejšie kúriť, svietiť, púšťať hudbu a všeobecne riadiť energie vo väčšej budove.

Inteligentná automatizácia je komplexným opatrením na zníženie nákladov. Stačí jedno srdce budovy (menej vznešene povedané riadiaca jednotka) na ovládanie väčšiny technológií a funkcií. Inštalácia zásadne neobmedzí prevádzku, naopak je hotová počas niekoľkých dní, a šetriť začnete prakticky okamžite. Ale poďme konkrétne o potenciáli úspor a možnostiach. Oblasť po oblasti:

muž s tabletom

Vykurovanie – až o 30 % nižšia spotreba

ikona šipky
Vykurovanie sa reguluje automaticky. V každej miestnosti udržuje správnu teplotu. Zásadne tak pomôže dodržiavať vykurovanie napríklad o 2 stupne menej.
ikona šipky
Riadi sa podľa nastaveného kalendára prevádzkovej doby vrátane sviatkov či nariadených dovoleniek. Pokiaľ je prevádzkareň zatvorená, kúrenie je utlmené.
ikona šipky
Vďaka integrovaným senzorom prítomnosti sa môže temperovanie predĺžiť, pokiaľ napríklad po pracovnej dobe usporiadate na pracovisku posedenie s kolegami.
ikona šipky
Podľa prítomnosti v kanceláriách, bytoch, zázemí aj WC sa inteligentne riadi cirkulácia TÚV. Keď v polovici miestnosti budovy práve nikto nie je, nie je potrebné vyvíjať na cirkuláciu toľko energie. Inteligentná automatizácia to zariadi.
ikona šipky
Na tlačidle (Touch Pure Flex) je možné obmedziť rozpätie teplôt. Zamestnanci môžu napríklad regulovať teplotu iba od 19 do 21 stupňov, aby neprekurovali. Naopak facility manager či správca má v mobilnej aplikácii kompletné ovládanie vykurovania.
ikona šipky
S inteligentnou automatizáciou je vykurovacia sústava prediktívna a vyvážená, tým pádom aj efektívna.
ikona šipky
Vykurovanie sa riadi aj podľa otvorených okien. Pokiaľ sa vetrá dlhšie, kúrenie sa automaticky vypne.
Ovládanie na Touch Pure Flexe
Hlavica na reguláciu vykurovania

Osvetlenie – presvieťte o 60 % menej

ikona šipky
Manažér či správca má v jednej aplikácii centrálny prístup k ovládaniu všetkého osvetlenia.
ikona šipky
Osvetlenie sa samo zapína a vypína podľa jasu a prítomnosti v miestnosti (pokiaľ to bezpečnosť práce dovoľuje).
ikona šipky
Automaticky sa reguluje jas LED svetiel podľa aktuálnych podmienok prirodzeného svetla. Tak dokážete pri osvetlení ušetriť až 60 % spotreby.
ikona šipky
Máte náklady? Pozrime sa na príklad showroomu Jura kávovarov. Svetelné scény sa automaticky riadia podľa prevádzky. V otváracej dobe sú nasvietené všetky produkty a celý predvádzací priestor. Posledný zamestnanec zakóduje a zostávajú svietiť len bodové svetlá na kávovare, servisný priestor a kancelárie sa zhasnú. Z ulice sú večer skvele vidieť produkty aj svietiace logo firmy na recepcii. O 22 hodine je prevádzka na ulici minimálna, a tak sa zhasne aj nasvietenie produktov. Skoro ráno sa osvietenie kávovarov opäť spustí a o 8 hodine predajňa svieti naplno a je pripravená na otváraciu dobu.
ikona šipky
V budove P 46 sa mení intenzita osvetlenia podľa dennej doby na spoločnej chodbe, čo opäť nahráva úsporám energií.
ikona šipky
Osvetlenie v sklade je stlmené na nižší jas a naplno sa rozsvieti len v miestach, kde práve niekto pracuje.
ikona šipky
Vykurovanie sa riadi aj podľa otvorených okien. Pokiaľ sa vetrá dlhšie, kúrenie sa automaticky vypne.
jedáleň hotela
Kancelária

Audio – až o 79 % nižšia spotreba s inteligentným multiroom audio systémom

ikona šipky
Aj audio sa spúšťa na základe prítomnosti. Prečo nonstop prehrávať hudbu napríklad na toaletách?
ikona šipky
Aj so súčasným systémom audia možno (jeho inteligentným riadením) ušetriť 40 % energie vynaloženej na audio systém. Stačí, ak bude hrať len na základe prítomnosti – napríklad 60 % pracovného času.
ikona šipky
Loxone Audioserver má zosilňovač triedy D. To znamená 90% účinnosť a výrazne nižšiu spotrebu energie v porovnaní s bežne využívanými audio systémami s vyšším príkonom. Využitím Audioservera môže byť úspora až 79 %.
ikona šipky
Nie všade sú potrebné supervýkonné audio zostavy. RACK skriňa zaberá veľa miesta. Priamo v kancelárii si navyše kvôli zahrievaniu vyžaduje aktívne chladenie spotrebúvajúce ďalšiu energiu. Audioserver nič z toho nepotrebuje.
ikona šipky
Aj audio (rovnako ako osvetlenie, vykurovanie a ďalšie funkcie) je možné inteligentne nadviazať na kalendár pracovnej doby.
Muž s Audioserverom
Stropný reproduktor z ponuky Loxone

Inteligentný energetický management + FVE

ikona šipky
Loxone kompletne zaistí energetický management budovy.
ikona šipky
Eliminuje prietoky energie.
ikona šipky
S akumulačnou nádobou je možné energiu využívať aj mimo pracovného času – pokiaľ je práve k dispozícii viac energie, systém to vie a sústavu dopredu nahreje.
ikona šipky
MaR sa upravuje podľa požiadaviek miestností (alebo bytov). Systém vie, kedy je a nie je potrebné vyhriať hlavný tank. A na koľko stupňov. Pokiaľ nie je potrebné vyhriať sústavu až na 70 stupňov, nahreje sa napríklad len na 50, čo znamená zhruba 30% úsporu.
ikona šipky
Tepelné čerpadlo samo o sebe nepozná predikciu a reálnu spotrebu. Integrované do inteligentného systému sa samo vypne, keď nie je potrebné. Počká tiež na lepší vykurovací faktor (COP) pre efektívnejšie fungovanie.
ikona šipky
Systém napríklad s vyhrievaním počká do 9:30, kedy si bude môcť zobrať energiu z FVE. Namiesto toho, aby bral energiu o 7:00 zo siete.
ikona šipky

Firemné elektromobily sa nabíjajú pri prebytkoch. Prípadne si pri dostatku energie môžu zamestnanci ako bonus dobíjať svoje autá. Tiež je možné sledovať spotrebu nabíjačiek a vyúčtovať ju konkrétnym ľuďom.

ikona šipky
Viac pobočiek? Všetky ich je možné prepojiť a centrálne sledovať štatistiky o spotrebe energií a vyhodnocovať ich.
Fotovoltaický panel
Prehľad energií v iPade

Notifikácia prevádzkových stavov

ikona šipky
Keď v prevádzke reštaurácie zostane otvorená mraznička, nielen že sa kazia suroviny, ale markantne rastie spotreba elektriny. Inteligentný systém pri dlhšom otvorení upozorní manažéra notifikáciou aplikácie.
ikona šipky
Podružnými meraniami systém odhalí úniky energie v budove. Dajú sa tak riešiť hneď, nie až ďalší rok po prekvapivom vyúčtovaní.
ikona šipky
S inteligentnou elektroinštaláciou netreba prevádzkareň vypínať a zapínať priamo ističmi. To škodí zariadeniam a ľahko sa na vypnutie zabudne.

Malá spotreba PLC

Počítače na riadenie prevádzky majú výrazne väčšiu spotrebu. Za prevádzku klasického PLC môžete za rok zaplatiť aj 178 Eur, prevádzka Loxone Miniservera vyjde pri dnešných cenách na cca 4,80 Eur.

Prevádzka Miniservera je zadarmo – bez licencií alebo paušálnych poplatkov. Navyše vďaka svojej pokročilej vizualizácii, schéme systému a štatistikám nepotrebuje žiadny ďalší softvér ani PC. V budove tak nahradí riadenie aj systém vizualizácie SCADA.

* Porovnávaná celoročná prevádzka pri cene elektriny 0,14 Eur/kWh. Priemerná spotreba Miniservera je 2,2 W, spotreba porovnávaného PLC je počítaná na 50 W.

Obrovský bonus: Inteligentný prístup

Tip na záver – integrujte do automatizácie vašej budovy aj prístupový systém. Dokáže totiž vyriešiť problémy aj uľahčiť prácu.

Stačí jedna kódová klávesnica pri dverách. Zadaním kódu sa osvetlenie, kúrenie, audio aj ďalšie technológie prepnú do režimu neprítomnosti. Zhasnúť zabudne hocikto, ale zakódovať nie.

NFC Code Touch

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách