Štúdia: V miestnosti je vďaka inteligentnému tieneniu chladnejšie až o 9 °C


22/10/2021 in Know How

Štúdia technologickej univerzity Graz ukázala, že kombinácia automatického tienenia a inteligentná regulácia ventilácie dokáže udržiavať teplotu v miestnosti nižšiu až o 9 °C.

Bez klimatizácie!

Keď udrie v letných mesiacoch vlna horúčav, je bez klimatizácie takmer nemožné udržať teplotu v domácnosti na prijateľnej úrovni. Väčšina z nás má podobnú skúsenosť.

Štúdia vykonaná na technologickej univerzite Graz teraz prichádza s úplne iným výsledkom a možným riešením:

Vďaka inteligentnému riadeniu tienenia a ventilácie sme boli schopní udržiavať teplotu v miestnosti až o 9 °C nižšiu ako v miestnosti bez inteligentného riadenia. Na chladenie nebola použitá klimatizácia.

Selina Vavrik-Kirchsteiger

Vedúca štúdie a expertka na výskum a vývoj

Takže stačí len zatiahnuť rolety alebo žalúzie a je to hotové? Nie tak celkom. Vedci hovoria: „Automatizácia tienenia pomocou inteligentného systému je oveľa efektívnejšia ako čisto manuálne ovládanie.“

Ak je tienenie po celý deň úplne zatiahnuté, je priemerná teplota vyššia ako pri optimálne riadenom automatickom tienení. Dôvodom je problém trvalého zatienenia aj vo chvíli, kedy to nie je nutné. Predovšetkým v noci potom tienenie zabraňuje úniku tepla aj vetraniu.

Pre optimálny výsledok je ideálne, keď spolu dokáže spolupracovať tienenie a systém ventilácie.

Tip: Vetrajte v správny čas!

Vetranie je v tropických dňoch zložité. Subjektívne môže vetranie cez deň priniesť krátkodobé zlepšenie vďaka prúdeniu vzduchu v miestnosti. Dlhodobo sa ale týmto spôsobom miestnosť zahrieva. Ak je to možné, vetranie by malo prebiehať len v chladnejších večerných a nočných hodinách a počas dňa by mal byť používaný len vnútorný ventilátor.

Loxone Miniserver vám môže pomôcť správne vetrať aj bez použitia automatického ventilačného systému. Informuje vás o poklese vonkajšej teploty a vy tak viete, kedy je vhodné otvoriť okná. V prípade dažďa naopak pozná, že sú okná otvorené a odošle vám upozornenie.

Odtienenie až 80 % slnečného žiarenia

„Vhodne zvolený typ a riadenie ovládania tienenia môže významne prispieť k pohodliu, ale aj k zníženiu spotreby energie za klimatizáciu domácnosti.“

Automatické riadenie tieniacej techniky, či už sa jedná o žalúzie, rolety alebo markízy, môže blokovať až 80 % slnečnej energie v tropickom letnom dni.

Kvalitné tienenie bude v budúcnosti pravdepodobne absolútne nevyhnutné.

V dôsledku zmien klímy možno predpokladať, že kvalitné tienenie domov a bytov bude stále dôležitejšie. V kombinácii s dobrým riadiacim systémom, v ktorom sú integrované ďalšie vzájomne spolupracujúce technológie, ako je vykurovanie, vetranie a osvetlenie, možno účinnosť ešte zvýšiť.

Automatizácia tienenia – užitočná v každom ročnom období

Štúdia sa nezaoberá iba situáciou v lete. Vedci tiež skúmali podmienky v ďalších ročných obdobiach. Výsledok: Automatické tienenie má aj vtedy pozitívny vplyv na vnútornú klímu. Prejaví sa predovšetkým vo vyššej energetickej účinnosti a úsporách.

V zime: Málo známym faktom je prínos tienenia v zimnom období, kedy môže výrazne znížiť náklady na vykurovanie. Tienenie možno využiť ako tepelný štít, ktorý slúži ako ďalšia vrstva izolácie

Jar a jeseň: Tieto prechodné obdobia sú často nevyspytateľné a takmer letnú teplotu môže vystriedať mráz. Inteligentný systém si s týmito zmenami dokáže poradiť a prispôsobiť sa. Systém sa snaží minimalizovať spotrebu energie a poskytnúť obyvateľom požadovaný komfort z hľadiska teploty, kvality vzduchu i miery osvetlenia.

Porovnanie teplôt v inteligentnom a bežnom dome
Porovnanie teplôt v inteligentnom a bežnom dome

Výsledky štúdie

Testovanie prebehlo v typickom rodinnom dome v mesiaci august a tu sú konkrétne výsledky štúdie (tienenie od 1 W / m²):

Úplne zatiahnuté tienenie by malo byť skôr výnimkou. Počas dňa je pre pohodlie a produktivitu vhodný čo najväčší prístup prirodzeného svetla.

teplota - 3,6 °C

Automatizácia tienenia bez ventilácie

teplota - 6,8 °C

Automatické tienenie (zameranie na optimálne svetlo v miestnosti) a automatická ventilácia

teplota - 9 °C

Automatické tienenie (zameranie na optimálne chladenie v miestnosti) a automatická ventilácia

Koncept inteligentného tienenia od Loxone

Vďaka početným rozhraniam a maximálnej flexibilite systému sú naše riešenia ideálne pre chytré domácnosti, ale aj pre všetky druhy komerčných projektov hotely, kancelárie, štadióny a ďalšie špeciálne aplikácie.

Zaujalo vás to?

Elektrikár Loxone spolupráca

Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom ponúknuť jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu so spoločnosťou Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Lopata Loxone vlastný projekt
Máte vlastný projekt?

Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu všetkých druhov projektov, či už sa jedná o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt.

Chcem byť informovaný o novinkách