Příklad správného chytrého domu, to je Bungalow


15 května, 2012 in Reference

Novostavba rodinného domu se nachází na jihovýchodním okraji Prahy. Loxone splňuje všechny požadavky majitelů od řízení světel a zónového vytápění až po propracované řízení bazénu.

O tom, že by tento dům měl být „chytrý“, přemýšleli jeho majitelé už dlouho před začátkem celé realizace. I přesto měli před první schůzkou s instalační firmou menší obavy. Zejména z ovládání automatizovaného systému celé domácnosti. Už v průběhu schůzky přesně pochopili, přínosy systému Loxone pro ně a pro dům.

Tou je integrace všech technologií do jednoho celku, který bude možné automatizovat a ovládat pohodlně z různých zařízení a odkudkoliv na světě. Přitom jim zůstalo ovládání pomocí konvenčních nástěnných tlačítek, na které stále nedají dopustit.

O PROJEKTU

NÁZEV Bungalow
LOXONE PARTNER Inexes
MÍSTO Křeslice, ČR
ROK VÝSTAVBY 2014
PLOCHA 260 m²
umístění referenčního domu na mapě čr

Uvnitř můžete najít

videovratník

Vítejte u nás

Vždy je dobré vědět, jaká návštěva čeká za našimi dveřmi. Dnes už nikdo neodchází smutný, když nás nezastihne doma. Pokud jsme mimo náš dům, Loxone Intercom nás prostřednictvím mobilního telefonu informuje. Jestli chceme, můžeme po oznámení “gongu” s návštěvou na dálku komunikovat, popřípadě ji pozvat na zahradu nebo přímo domů. Navíc můžeme vyžít elektrického přístupového systému s integrovaným alarmem a podívat se do historie, kdo u nás zvonil.

Hra světel

To milujeme. Nezáleží na tom, jestli se u nás koná rodinná večeře nebo chceme v klidu sledovat televizi. Pro každou příležitost si vždy vybereme z mnoha světelných scén, které navíc můžeme kdykoli změnit. Loxone v našem domě řídí několik typů světel, které se kombinují v různých světelných scénách. Správné nastavení osvětlení vždy navodí tu správnou atmosféru.

osvětlení v obývacím pokoji
stíněni i na malém okně

Žaluzie se řídí samy

Je velmi důležité, aby jsme se doma cítili příjemně. Žaluzie se zatahují a nastavují přesně tak, abychom měli v místnostech příjemné klima a zároveň dostatek světla. Dokonce když chceme vyjít na terasu, stačí jen otevřít dveře a žaluzie se vytáhne nahoru. Současně Loxone deaktivuje automatické stínění u dané žaluzie po celou dobu našeho pobytu na terase.

Všestranné využití

Žaluzie nám slouží nejen pro stínící účely. Ve dnech s vysokými teplotami nás chrání před horkem a naopak v chladných dnech nám napomáhají naše místnosti vytápět přírodní cestou. Mezi užitečnou funkci můžeme považovat i automatické roztáhnutí při východu slunce. Další perfektní možností je ovládání žaluzií pomocí telefonu nebo tabletu.

žaluzie
různé teploty v různých mistnostech

Zónové vytápění

Zdrojem tepla pro podlahové topení našeho domu je tepelné čerpadlo vzduch-voda, které je nyní integrovanou součástí se systémem Loxone. Pro dosažení tepelné pohody v každé z místností nám dnes stačí pouze navolit požadovanou teplotu a o vše se postará inteligentní regulace topení.

Chytré ovládání vytápění

V případě otevřeného okna nebo nepřítomnosti se topení automatický vypne nebo sníží. Takto ušetříme za energii nemalé peníze! V inteligentní domácnosti ale nechybí ani manuální nastavení. Pomocí Smart Home App máme možnost kdykoli změnit chování vytápění a přizpůsobit ho našim potřebám. Díky statistikám spotřeby dokážeme kontrolovat hodnoty teplot v určitém časovém rozpětí.

chytrá hlavice na radiátor
loxone pure

OBLÍBENÁ FUNKCE

Zachování konvenčních tlačítek

Světla a žaluzie raději ovládáme přes tlačítka, ale i ty zvládnou díky Loxone něco navíc. Když odcházíme, nemusíme myslet na zapnutá světla nebo vytažené žaluzie. Stačí, když při odchodu přidržíme u východu jedno z tlačítek delší dobu. Loxone zhasne světla v celém domě, odpojí spotřebiče, sníží teplotu, zatáhne žaluzie a zastřeží alarm. Pokud bychom nechali některé z oken otevřené, Loxone nás na to upozorní blikáním světla v zádveří.

Cítíme se bezpečně

Nemáme pouze „obyčejný alarm“! Nainstalovaná pohybové čidla, okenní a dveřní kontakty se nevyužívají jen pro funkci alarmu, ale pro celý Loxone systém. Díky plné integraci alarmu do systému dokáže Miniserver využít informace z čidel také pro řízení ostatních technologií v domě. Rozpojený okenní kontakt dokáže také vypnout topení v místnosti. Pokud chceme jít na terasu a žaluzie jsou zatažené, stačí jen otevřít dveře a žaluzie vyjedou. Skvělé funkce, ale pozor, jsou hodně návykové!

mobilní aplikace bezpečnost
počasí loxone

Meteo senzory

Meteo senzory slouží jako „šestý smysl“ našeho domu. Například senzor rychlosti větru využíváme pro ochranu venkovních žaluzií. Při silném větru systém Loxone zcela automaticky vytáhne žaluzie nahoru a ochrání je před poškozením, i když nejsme zrovna doma. Využití dešťového senzoru má také své opodstatnění v naší domácnosti. Určitě bychom neradi našli svůj dům vytopený jen kvůli tomu, že jsme zapomněli zavřít střešní okna. V budoucnu také počítáme se závlahovým systémem zahrady, který na systém Loxone také napojíme.

Měření a statistika

Obyvatelé domu mají k dispozici nejen statistiku průběhu teplot, vlhkosti a stavu zapnutí různých zařízení, ale je monitorována i spotřeba elektřiny, vody a plynu. Vyhodnocení statistiky je velice důležité pro doladění celého systému.

statistika

POMŮŽEME VÁM S PROJEKTEM

Chcete mít ve svém domě podobné funkce? V Loxone vám rádi poskytneme služby našeho projektového týmu, který vám pomůže bezplatně s naplánováním inteligentní domácnosti.

Technické informace

Použité komponenty

  • 1 × Miniserver jako srdce celé instalace
  • 6 × Extension
  • 1 × Relay Extension
  • 1 × 1-Wire Extension
  • 1 × RS232 Extension
  • 1 × Dimmer Extension
  • 1 × PWM Dimmer 24V
  • 1 × Loxone Intercom

Naše technika

  • TP-Link Firewall, internetové připojení
  • Integrace se zabezpečovacím systémem Paradox
  • Senzory – teplotní senzory vnitřní a venkovní teploty, pohybové senzory, měření rychlosti větru, dešťový senzor
  • Použití bílých LED pásků
  • Stmívaní světel ovládané přes analogové výstupy 0-10V
  • Magnetické kontakty u garážových vrat a na všech oknech
  • Použití analogových ventilů (0-10V) pro podlahové topení a radiátory
  • Loxone Intercom na vstupní brance a řízení elektronického zámku

Chci být informován o novinkách