Inteligentná záhrada: 3 tipy, ktoré pomôžu na záhrade

Daniel Gahleitner
18/07/2021 in Know How

Vlastná záhrada môže byť viac než len dobrodružné ihrisko pre tých najmenších alebo idylické miesto odpočinku pre tých starších. Stále viac ľudí objavuje výhody vlastnej pestovanej záhradky so zeleninou a bylinkami. Čerstvé, prírodné a udržateľné produkty bez chémie, ktoré majú vysokú kvalitu a intenzívnu chuť.

Starostlivosť o takú malú zelenú oázu je samozrejme časovo náročná, niekedy vyčerpávajúca a neodpustia vám žiadnu chybu. Inteligentná záhrada začína práve tu. Inteligentné riešenia uľahčujú životy nielen vo vašich domovoch, ale podporujú a uľahčujú tiež obhospodárenie vašej záhrady.

Tip 1

Optimálna vlhkosť

Optimálna vlhkosť prispieva k zakoreneniu, klíčeniu, kvitnutiu, úrode plodov a je tak zásadná pre ideálny rast. Pre silné rastliny a bohatú úrodu hrá hlavnú úlohu predovšetkým čas a intenzita zavlažovania.“

Lukas Hader

Výkonný riaditeľ, Multikraft

Náš tip:

„Inteligentný systém zaisťuje zavlažovanie prispôsobené vlhkosti pôdy. Zavlažuje len v prípade, kedy je to nutné. To zaručuje optimálne zavlažovanie rastlín a zároveň zabraňuje plytvaniu vodou.“

Martin Öller

Zakladateľ, Loxone

Ďalšou výhodou oproti klasickým zavlažovacím systémom je to, inteligentné zavlažovanie s Loxone je možné prispôsobiť predpovedi počasia.
V prípade, že sa blíži dážď, zostane zavlažovací ventil uzavretý a ušetrí sa voda. Prirodzene sú tak chránené rastliny aj životné prostredie.

Tip 2

Zelená dotácia

Zmeny klimatických podmienok spôsobujú stále extrémnejšie výkyvy počasia a môžu tak prichádzať napríklad dlhé obdobia sucha. Mnoho regiónov sa potom stretáva s nedostatkom vody. Aby sme pripravili záhradu na tieto situácie, je ideálnou voľbou retenčná nádrž na dažďovú vodu.
Slovensko dalo na rok 2021 zelenú eko bývaniu. Agentúra TASR uviedla informáciu, že ministerstvo životného prostredia má v pláne prípravu dotácie, ktorá sa má týkať celého komplexu opatrení a tiež zachytávania dažďovej vody na využitie v domácnosti aj záhrade.

Retenčná nádrž

Náš tip:

Vďaka Loxone môžete vodu z retenčnej nádrže využiť na maximum, či už pre zalievanie záhrady alebo pre splachovanie WC. V spojení s Loxone bude vždy strážená aktuálna hladina vody. Ak klesne pod kritickú úroveň, čerpadlo v retenčnej nádrži sa automaticky vypne. Škody nasávaním vzduchu sú tak vylúčené.
To vám ušetrí niekoľko úkonov a rozhodnutí ročne a zároveň ochráni zariadenia.

Tip 3

Prospešné baktérie namiesto chémie

Slovo inteligentná vo vzťahu so záhradou neznamená len spojenie s technikou. , ktorí chcú optimálnu úrodu, by mali svoje zelenej záhrade tiež venovať osobitnú starostlivosť. Preto sa často k posilneniu rastlín a hubeniu škodcov používajú umelé hnojivá a pesticídy.

Náš tip:

Použite čisto prirodzených pomocníkov, ako sú účinné mikroorganizmy. Skladajú sa zo zmesi prírodných a prospešných potravín a pôdnych baktérií a húb. Prednosť: prirodzení pomocníci pomáhajú dlhodobo oproti zastaraným hnojivám a pesticídom, ktoré viac uškodia ako pomôžu. Odrážajú čisté prírodné produkty.

Pridanie účinných mikroorganizmov do vody a priamy postrek rastlín posilňuje prirodzenú obranyschopnosť rastlín. Okrem toho vytvára prostredie, ktoré priťahuje užitočný hmyz, prirodzených nepriateľov škodcov.
Lukas Hader

Výkonný riaditeľ, Multikraft

Priveďte svoju inteligentnú záhradu k životu!

Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o možnostiach inteligentného riešenia Loxone, radí vás privítame na prehliadke nášho showroomu, prípadne sa môžeme porozprávať priamo o vašom plánovanom projekte.

Chcem byť informovaný o novinkách