Inteligentné riadenie bazénu s efektívnym energetickým managementom

Lucia Pavkova
16/06/2023 in Know How

Mať vlastný bazén je splnený sen o zábave a relaxe. Okrem radosti z kúpania alebo „špliechania“ je zároveň potrebné bazén náročne udržiavať a strážiť, aby neplytval energiou. Inteligentné riadenie bazéna zvyšuje komfort, zaisťuje pravý odpočinok a šetrí peniaze.

V tomto článku sa dozviete, aké funkcie vám ponúka inteligentné ovládanie bazéna s Loxone a ako môžete ušetriť bez straty komfortu!

1. Optimálna doba filtrovania

Pravidelná filtrácia bazénovej vody je pre jej kvalitu zásadná. Ale prečo? Pretože kvalitná filtračná technológia zaisťuje, že sa z vody odfiltrujú suspendované častice a nežiaduce látky. Vďaka tomu je možné znížiť využitie chémie. Všetka voda v bazéne by filtráciou mala pretekať. Filtrácia je najúčinnejšia, keď sú sania (skimmer) a vratná tryska umiestnené na vzájomne protiľahlých stranách bazéna.

Filtračné čerpadlá zároveň nemusia bežať nepretržite, ale iba vtedy, keď je energia obzvlášť lacná alebo dokonca zadarmo (keď svieti slnko a FVE vyrába dostatok vlastnej elektriny). Vďaka inteligentnému riadeniu môžete optimalizovať dobu chodu filtračných čerpadiel a ušetriť tak veľa energie. V závislosti na teplote vody sa doba prevádzky filtra automaticky prispôsobí.

Napríklad:

  • Pri teplote vody 20° filtrujeme denne.
  • Pri teplote vody 30° filtrujeme denne.

Aký to má zmysel?

  • Minimálna spotreba energie vďaka krátkej dobe filtrovania a lacnej energie.
  • Žiadne ručné zásahy a staromódne časovače.
Bazén

2. Automatický spätný preplach

Dôležitou vlastnosťou inteligentného riadenia bazéna je, že len zriedkakedy musíte zasahovať ručne. Automatický proces spätného preplachovania zaisťuje správne odplavovanie nečistôt.

V prípade potreby je možné všetko spustiť aj manuálne – ale priznajme si, pri bazéne chceme pokoj na lehátku, nie?

3. Automatické dopúšťanie vody podľa potreby

Môže sa stať, že hladina bazéna trochu klesne. Napríklad pri spätnom preplachu, výplachu alebo skrátka deti urobia „bombu“ mnohokrát za sebou a vodu vyšpliechajú.

Inteligentný bazén bude mať vždy požadovanú hladinu aj napriek divokej kúpacej radovánky. Požadovaná hladina sa raz za noc skontroluje a v prípade potreby sa bazén automaticky doplní. Okrem toho systém zaznamenáva, kedy sa zapne kohútik. Na konci roka máte vďaka štatistikám prehľad o tom, koľko vody sa v bazéne skutočne spotrebovalo.

Bazén s inteligentným riadením

4. Vhodné a efektné osvetlenie

Ukážte svoj bazén v tom najlepšom svetle, ktoré vynikne za súmraku. Klasické zapínanie a vypínanie ovládačom nie je potrebné! Inteligentný systém sa o to stará automaticky.

Pokiaľ večer zatvoríte terasu, osvetlenie bazéna sa samo vypne. Skrátka sa svieti, len keď je potreba. Tým sa šetrí energia bez toho, aby ste museli nosiť v hlave rozsvätenie a zhasínanie.

5. Integrovaný alarm

Vďaka integrovanému poplašnému systému je kúpanie bezpečné pre celú rodinu.

Ak je kryt otvorený bez predchádzajúceho odblokovania, okamžite sa spustí alarm. Je signalizovaný volaním na mobilný telefón a blikaním svetiel v dome. Do inteligentného bazéna sa malé deti nedostanú bez dozoru.

Čo sa skrýva za inteligentným ovládaním bazénu?

Za inteligentnými funkciami inteligentného bazéna stojí Loxone AquaStar Air. V spolupráci s rakúskym špecialistom na bazénovú techniku, spoločnosťou Peraqua, vyvinul Loxone už v roku 2015 najmodernejší 6-cestný spätný ventil. S Loxone AquaStar Air môžete bazén ovládať úplne automaticky a inteligentne, aby ste si užili čo najlepšiu a zároveň úspornú kúpačku.

Loxone AquaStar Air

6-cestný spätný ventil pre inteligentné ovládanie bazéna

Čo presne robí 6-cestný spätný ventil a čím je Loxone AquaStar taký výnimočný? Ponúka rôzne funkcie na zlepšenie kvality vody vo vašom bazéne:

  1. Filtrácia: Ventil odoberá vodu z bazéna a prepúšťa ju cez filter. V ňom zostávajú častice nečistôt, ako je tráva alebo lístie. Vyčistená voda sa vracia späť do bazéna.
  1. Spätný preplach: Proces, ktorý spätne prepláchne filter, aby sa odstránili všetky zachytené nečistoty.
  1. Čistiaci výplach: Po spätnom prepláchnutí by sa nečistoty nemali dostať späť do bazéna. Čistiaci výplach ich preto odvádza do kanalizácie.
  1. Cirkulácia: Pri tejto funkcii systém obchádza filter. AquaStar Air čerpá vodu a pumpuje ju priamo do bazéna. Tým udržuje vodu v pohybe, čo umožňuje napríklad lepšiu distribúciu pridaných chemikálií.
  1. Vypúšťanie: Táto funkcia umožňuje vypustiť vodu z bazéna po väčších problémoch, „nehodách“ alebo na konci kúpacej sezóny.
  1. Zavreté: Pri tomto nastavení sú všetky cesty ventilu uzavreté. Táto možnosť je zaujímavá najmä v čase hibernácie bazéna, aby nedošlo k jeho poškodeniu.
Bazén

Ďalšie funkcie pre inteligentné ovládanie bazénu

Na rozdiel od mnohých iných spätných ventilov sa neobmedzujeme na základné polohy ventilu. Aby sme umožnili plne automatické a inteligentné ovládanie bazéna, pridali sme k spätnému preplachovaciemu ventilu mnoho rozhraní:

  • 1-Wire rozhranie: AquaStar je vybavený 1-Wire rozhraním. Pomocou vhodného teplotného čidla môžete napríklad vyčítať teplotu vody.
  • Integrované výstupy: Prostredníctvom troch voľne použiteľných relé výstupov je možné ovládať rôzne zariadenia, napríklad osvetlenie alebo protiprúd.
  • Integrované vstupy: Dva voľne použiteľné vstupy umožňujú napríklad sledovanie hladiny vody v bazéne pomocou tlakového senzora.
  • Filtračné čerpadlo a vypúšťací ventil: AquaStar má prípojky pre filtračné čerpadlo a bezpečnostný ventil na vypúšťanie.
  • Plné pripojenie k aplikácii: Všetky údaje okolo bazéna je možné kedykoľvek a kdekoľvek zobraziť na smartfóne, tablete, počítači atď. v atraktívnej vizualizácii.

Vďaka vstavanej technológii Air je možné inteligentné ovládanie bazéna bez problémov integrovať do akéhokoľvek projektu, teda aj existujúceho. To prináša nespočetné množstvo výhod:

  • Notifikácia na smartfóne, pokiaľ kryt bazéna večer zostane otvorený.
  • Protiprúd je možné ovládať jednoducho tlačidlom alebo aplikáciou.
  • Jediným kliknutím je možné celý dom prepnúť do režimu „bazénovej párty“, vrátane osvetlenia, hudby atď.

Ako je u Loxone zvykom, tým možnosti v žiadnom prípade nekončia. Ale teraz už do plaviek!

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách