Gepensioneerd, imker, spaarkampioen en sinds deze zomer Smart Home fan: de familie Rammel

Bertien Van Peer
oktober 27, 2016 in Case Studies
Gedurende meer dan een jaar heeft de familie Rammel met eigen handen aan de bouw van hun woning gewerkt, totdat ze in 1980 eindelijk konden verhuizen. Op dat moment werkte Mr. Rammel, vader van drie kinderen, als shift manager bij staalproducent Voest. Mevr. Rammel bleef thuis om voor de kinderen te zorgen. Beiden hebben ze elke vrije minuut, hun spaarcenten en vooral bloed, zweet en tranen in hun woning gestoken. Hier willen ze immers oud worden.

36 Jaar later zijn de kinderen het huis uit (en vervangen door een puppy). Vandaag gaat de familie op zoek naar meer comfort en veiligheid.

In de zomer van 2016 besloot de schoonzoon om hen hierbij te helpen. Op één dag tijd werd de woning van de familie Rammel omgetoverd in een complete Smart Home. En dit zonder grote breekwerken of nieuwe kabels.

In de zomer van 2016 besloot de schoonzoon om hen hierbij te helpen. Op één dag tijd werd de woning van de familie Rammel omgetoverd in een complete Smart Home. En dit zonder grote breekwerken of nieuwe kabels.
Laten we een kijkje nemen naar de elementen van deze Smart Home, namelijk de verlichting, verwarming, beveiliging en energiebesparende functies die geïmplementeerd werden.

Een Smart Home voor iedereen

Zoals mijnheer en mevrouw Rammel aantonen, zijn de slimme functies van een Smart Home niet alleen weggelegd voor jonge, tech-savvy mensen. Zelfs op hun leeftijd genieten ze elke dag van het extra comfort. Ze voelen zich beter en veiliger binnen hun vier muren.

Energie besparen met LED-verlichting

De huiselijke sfeer in de woning van de familie Rammel wordt nog meer versterkt door middel van lichteffecten. In de woon- en slaapkamers werd gekleurde en dimbare verlichting geïntegreerd. Hierdoor kan men diverse lichtscènes kiezen, die de kamer helemaal veranderen.

Alle lichtbronnen werden vervangen door LED. Onder het bed vinden we LED-strips voor een stijlvolle indirecte verlichting. En in plaats van halogeenspots werden er RGBW LED-spots geïnstalleerd.

LED verbruikt een pak minder energie. Deze energiebesparing is goed nieuws voor de elektriciteitsfactuur. Bovendien hebben LED-lampen een erg lang levensduur.

Een woning die zelf denkt en bespaart

In de Smart Home van deze familie zijn er geen verrassingen meer wanneer de elektriciteitsfactuur in de brievenbus valt. De verlichting is namelijk enkel actief wanneer er iemand in de kamer is. De tijd dat men vergeet het licht uit te doen, is voorbij. Hetzelfde geldt voor de verwarming.

Waakt over alle bewoners

Waarschijnlijk het meest belangrijke beslissingscriterium bij de aankoop van hun Loxone Smart Home systeem, is het veiligheidsaspect. De volgende functies zorgen voor meer zekerheid:

Aanwezigheidssimulatie

Vroeger lieten mr. en mevr. Rammel vaak de verlichting branden wanneer ze niet thuis waren (soms zelfs tijdens vakanties). Op deze manier willen ze hun woning beschermen tegen inbrekers. In hun nieuwe Smart Home hebben ze een aanwezigheidssimulatie. Verlichting en zonwering worden automatisch geactiveerd, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

“Wanneer we niet thuis zijn, zorgt onze woning voor zichzelf en waarschuwt ons door middel van een oproep wanneer er bijvoorbeeld een waterlek is. Bij een inbraak gaan de lichten knipperen en klinkt er een alarm”. Dankzij deze functies kan de familie met een gerust hart op vakantie gaan.”

Herinneringen op hun telefoon

De Smart Home van de familie Rammel reageert met een oproep indien er ramen of deuren openstaan wanneer het donker wordt.

Waterlekken snel detecteren

Waterlekken bij kapotte wasmachines of ondergelopen kelders worden snel gedetecteerd en gesignaleerd. Zo kan men tijdig ingrijpen.

Rookmelders redden levens

Bij rookontwikkeling slaat uw Smart Home onmiddellijk alarm. Het gezin en de kinderen worden op de hoogte gebracht en de zonwering gaat omhoog om vluchtroutes vrij te maken.

Vensters die met de verwarming spreken

In een Smart Home is alles met elkaar gelinkt. Dat laat allerlei praktische functies toe. Bijvoorbeeld verluchten zonder onnodig te verwarmen. De radiator wordt automatisch uitgezet wanneer er een raam openstaat.

Zonwering om te verwarmen en te koelen

De verwarming en zonwering werken in tandem. In de zomer wordt de zon geweerd om oververhitting te vermijden. Tijdens de wintermaanden wordt deze gratis zonnewarmte gebruikt om de ruimte op een comfortabele temperatuur te brengen.

De vader des huizes over zijn Smart Home

“Onze Smart Home geeft me een veilig gevoel en helpt ons energie te besparen. Kortom: onze Smart Home maakt ons erg gelukkig, en de buren een beetje jaloers…”

Nieuwsgierige blikken blijven buiten

Wanneer het buiten donker wordt, gaat de zonwering automatisch naar beneden. Zo blijven nieuwsgierige blikken buiten. Mijnheer en mevrouw Rammel kunnen dus in alle privacy ontspannen.

Slaapwel-knop

22u: bedtijd! Een drievoudige klik op de drukknop naast het bed schakelt de verlichting in alle kamers uit. Standby-apparaten worden afgekoppeld en de woning gaat in haar nachtmodus.

Smart Home producten voor bestaande woningen

De Smart Home van de familie Rammel werd mede mogelijk gemaakt dankzij onze draadloze Loxone Air producten. Hierdoor waren er geen grote breekwerken nodig. Deze oplossing is ideaal om bestaande woningen in een Smart Home om te toveren.

Voor alle technici: de componentenlijst

Ik wil meer over LOXONE weten