Smart Home financieringen in Vlaanderen

Bertien Van Peer
oktober 12, 2021 in Know How
Subsidies voor renovaties, kortingen op het kadastraal inkomen, bonussen en premies voor BEN-woningen … Soms zien we door de bomen het bos niet meer. We willen je hier een handje bij helpen en al eens even opsommen hoe het toevoegen van intelligentie aan jouw woning goed is voor jouw portemonnee. Wat zijn de subsidies, premies, financieringen die beschikbaar zijn voor woon- en gebouwautomatisering met Loxone in Vlaanderen?

Smart Home financieringen in Vlaanderen

Woon- en gebouwautomatisering heeft naast de voordelen die je ervaart op gebied van comfort, veiligheid en energie-efficiëntie ook enkele financiële voordelen. Zo zorgt de slimme aansturing van een woning of commercieel project voor een daling van E-peil punten in jouw EPB dossier. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille. Een laag E-peil betekent immers korting op onroerende voorheffing. Bovendien bestaat er ook een subsidie voor de slimme aansturing van elektrische warmte. En dan hebben we het nog niet over de energiebesparingen die automatisch uitgevoerd worden dankzij het concept van woonautomatisering. Hieronder gaan we dieper in op alle financiële voordelen die bestaan in Vlaanderen.

Premie voor slimme aansturing van elektrische warmte

De nieuwe premie SEW (Sturing Elektrische Warmte) geldt voor woongebouwen en niet-woongebouwen die elektrisch verwarmd worden in de vorm van een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming. Dankzij de installatie van een sturingsapparaat kan je het elektriciteits- en warmteverbruik zoveel mogelijk afstemmen op je eigen geproduceerde stroom (bijvoorbeeld via zonnepanelen), en/of kan je piekmomenten vermijden. Bij aankoop van een sturingsapparaat en bij plaatsing door een erkend installateur, heb je recht op een premie van maximaal 50% van de factuur en tot 400 euro. De premie wordt alleen uitbetaald wanneer jouw aannemer of installateur de slimme sturing geplaatst heeft in 2021 of 2022. Loxone biedt met de Miniserver hiervoor de perfecte oplossing.

Korting onroerende voorheffing bij een verlaagd E-peil

De Vlaamse Regering geeft korting op de onroerende voorheffing indien de nieuwbouwwoning voldoet aan het vooropgestelde E-peil. Dit E-peil wordt regelmatig herbekeken en hangt af van het jaar van de bouwaanvraag.

(*) De korting voor aanvragen van omgevingsvergunningen vanaf 2022 zijn onder voorbehoud van de definitieve beslissing van de Vlaamse Regering.

Door in de berekening van het E-peil ook rekening te houden met de slimme aansturing van bepaalde technieken en toestellen in de woning, kan het aantal E-peil punten enorm dalen. Vaak is het ook belangrijk om jouw EPB aangestelde erop te wijzen en het EPB verslag gedetailleerder te laten invullen. In het kort gaat het hier om volgende aspecten:

 

  • Automatische zonwering kan een verschil van 9 graden betekenen in vergelijking met de buitentemperatuur, maar is bovendien een belangrijke factor in het laten dalen van het E-peil op vlak van de oververhittingsfactor. Automatische aansturing van externe zonwering zal inzake de oververhittingsfactor de grootste winst in E-peil punten betekenen.
  • Het type ventilatieregeling dat aanwezig is, heeft een impact op het E-peil. Systemen die een teveel aan ventilatie vermijden, zullen energetisch beter scoren, dit kan bijvoorbeeld door vraagsturing. Voorbeelden hiervan zijn een ventilatiesturing op basis van aanwezigheid, CO2 of luchtvochtigheid. Dit wordt perfect gerealiseerd dankzij de sensoren van Loxone. Bovendien scoren systemen die warmte recupereren ook beter. Wanneer de regeling van de ventilatoren continue en automatisch gebeurt, krijgt warmteterugwinning een bonus omdat zo het evenwicht behouden blijft tussen de toevoer- en afvoerdebieten. De aanwezigheid van een automatische regeling van de balans van het ventilatiesysteem D kan leiden tot een daling van het E-peil.
  • Voor niet-residentiële gebouwen (EPN methode): de keuze van verlichting en de slimme aansturing kan een groot verschil (tot 20 E-peil punten) betekenen in jouw EPB dossier. Een goed ontworpen verlichtingsinstallatie en het intelligent gebruik van een regelsysteem krijgen een voordeel in de berekening.

Fiscaal voordeel voor plaatsing van een laadstation

Elektrische wagens zijn niet mogelijk zonder laadstations. Daarom biedt de overheid een fiscaal voordeel om de aankoop van laadstations de stimuleren, dit zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Particulier

Wanneer je als particulier een laadstation aankoopt voor thuis (dit geldt zowel voor eigenaars als voor huurders), kan je rekenen op een belastingsvermindering op de investering. Deze vermindering wordt in de tijd afgebouwd. Zo zal je tot eind december 2023 kunnen rekenen op 30% en daalt dit in 2024 tot 15%. Het bedrag is beperkt tot 1.500 euro per laadpaal en per belastingsplichtige. Je dient uiteraard wel aan enkele voorwaarden te voldoen:

  • het laadstation dient in of in de onmiddellijke nabijheid van jouw woning geplaatst te worden
  • het laadstation moet intelligent zijn (energiebeheerssysteem)
  • je mag alleen groene stroom gebruiken
  • het moet goedgekeurd zijn door een erkend keuringsorganisme

Bedrijf

Bedrijven die tot 31/8/2024 investeren in een publiek toegankelijk laadstation kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek. Ook hier wordt de vermindering in de tijd afgebouwd. De infrastructuur dient vrij toegankelijk te zijn. Momenteel geldt hiervoor een aftrekpercentage van 150%.

Bron: Vlaamse Overheid

Tal van besparingen

Naast de financiële steun die je krijgt van de Vlaamse Regering of van andere instanties biedt een slim sturingssysteem nog allerhande voordelen die goed zijn voor jouw portemonnee.

Efficiënte aansturing van apparaten

Elk geïntegreerd toestel (warmtepompen, wasmachines, televisietoestellen …) zorgt voor een daling van het energieverbruik en dus een daling van het energiefactuur op het einde van de rit. Onder efficiënte aansturing verstaan we twee dingen:

  • Het efficiënt aan- en uitschakelen van toestellen om zo energie te besparen en stroomvreters automatisch van het net te halen bij bv. afwezigheid.
  • Het efficiënt inzetten van opgewekte energie op het moment dat bv. de zonnepanelen veel energie opwekken. Met de niet langer terugdraaiende teller zou de opgewekte stroom verloren gaan naar het net, althans op momenten dat je niet thuis zou zijn om iets met de energie te doen. Een Smart Home van Loxone zet automatisch deze opgewekte stroom in om op dat moment bepaalde verbruikers aan te zetten.

Gebruik van LED verlichting

De Loxone verlichting is allemaal 24V en LED. Deze twee zaken zorgen op zich al voor een groot energiebesparingspotentieel. Daarnaast wordt de verlichting automatisch in- en uitgeschakeld op basis van helderheid en aan- of afwezigheid.

Voor alle standaardverlichting (GU10, E27 …) bestaan ondertussen 24V varianten. Deze kan men heel eenvoudig aansturen met onze RGBW Dimmer. Zo wordt dimmen goedkoper. Met De RGBW Dimmer kan je 4 afzonderlijke kanalen aansturen.

 

Hebben we iets gemist?

Als je nog een besparing kent, mag je ons dit altijd laten weten via [email protected]. Ook voor Nederland zijn er heel wat premies en subsidies, maar indien je specifiek weet hebt van iets betreffende slimme aansturingen, dan horen we het graag!

Meer weten over Loxone?

Ben je elektricien?

Je wilt jouw klanten de unieke automatisering met de Loxone Miniserver aanbieden? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in gebouw- en huisautomatisering.

Ben je een woningbouwer, ondernemer …?

De Loxone Miniserver is de perfecte
tool voor de eenvoudige sturing en intelligente automatisering van allerlei soorten projecten.
Smart Home, commercieel project of andere toepassing.

Ik wil meer over LOXONE weten