Gebouwautomatisering

Loxone is één van de marktleiders op het gebied van gebouwautomatisering, smart buildings en meet-, regel- en besturingstechnologie.

Wat is
gebouwautomatisering?

Gebouwautomatisering is de automatische besturing, regeling, bewaking en optimalisering van functies zoals zonwering, verlichting, verwarming en andere technische uitrusting van gebouwen in een slim totaalsysteem. De nadruk ligt op comfort, veiligheid en energie-efficiëntie – of het nu gaat om kantoorgebouwen, restaurants, hotels of andere industriële of commerciële gebouwen. De term “smart building” verwijst naar automatiseringsoplossingen voor commerciële en openbare niet-residentiële gebouwen. In particuliere appartementen of huizen daarentegen is de term “smart home” ingeburgerd geraakt.

Waarom
gebouwautomatisering?

Voor investeerders, exploitanten en gebruikers van gebouwen is een investering in gebouwautomatisering de moeite waard.

De belangrijkste voordelen van automatiseringsoplossingen in gebouwen

Sicherheit für Mensch und Gebäude

Veiligheid

voor mens
en gebouw

Effizienz des Gebäudes optimieren

Efficiëntie

optimalisatie van het gebouw (behoud van hulpbronnen, vermindering van exploitatiekosten)

Komfort für Nutzer, Betreiber und Bewohner erhöhen

Comfort

voor gebruikers, exploitanten
en bewoners verhogen

De extra inspanningen en kosten voor intelligente bouwtechnologie (1-2% van de bouwkosten) worden dankzij het grote besparingspotentieel meestal in enkele jaren afgeschreven. Dit maakt het voor beleggers een lonende investering.

Duurzaam en zuinig bouwen is erg in trek op de vastgoedmarkt. Duurzaamheidscertificaten zoals BREEAM, DGNB, ÖGNI of LEED kunnen bijvoorbeeld worden aangevraagd voor intelligente gebouwen in vele landen over de hele wereld – deze zijn waardevast, zelfs in onzekere tijden.

Toepassingsgebieden voor gebouwautomatisering

Een automatiseringssysteem voor gebouwen kan in veel verschillende projecten worden gebruikt. Van woningbouw tot brouwerijen. Ontdek hier de verschillende toepassingsgebieden van een gebouwautomatisatiesysteem:

Stemmen uit de praktijk

Waarom is Loxone perfect voor de automatisering van gebouwen met meerdere subeenheden?

Wat mij als dienstverlener bijzonder gelukkig maakt, is dat de technologie uiterst stabiel en betrouwbaar is. Dit maakt service calls overbodig en de klant en bewoner tevreden. «

Robin Salewski

ecopower

Hoe groter het project, hoe complexer de eisen.

Ik vertrouw hier volledig op Loxone omdat ik de structuur flexibel kan houden. Als de klant een speciaal verzoek heeft, kan ik de openheid van het systeem gebruiken. «

Wolfgang Schnepel

prodoing GmbH

De belangrijkste eis van ons project is dat alle gebieden met één enkel systeem worden geïmplementeerd en met elkaar kunnen worden verbonden. Daarom kiezen we voor Loxone. «

Jürgen Rothgänger

J.R. Rothgänger

Energie-efficiëntie

De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en 36% van de broeikasgasemissies in de EU. Door de integratie van gebouwautomatisering in commerciële gebouwen kan tot 50% van het totale energieverbruik worden bespaard dankzij een vraagafhankelijke regeling en intelligent energiebeheer.

Ein Bild von einem Gebäude auf dem sichtbar wird, wie die Integration einer Gebäudeautomation aussieht und wie dadurch Energie gespart werden kann.

Hoeveel energie bespaart gebouwautomatisering?

Gebouwautomatisering brengt verschillende systemen en installaties in een Smart Building of Smart Home met elkaar in verbinding. Netwerken maken verschillende automatiseringsniveaus mogelijk. Een commercieel gebouw met een zeer hoog automatiseringsniveau (automatiseringsklasse A) verbruikt bijvoorbeeld ongeveer 30% minder thermische energie en tot 13% minder elektriciteit dan een gebouw met slechts een laag automatiseringsniveau (automatiseringsklasse C). Elk jaar neemt de innovatiegraad van de bouwtechnologie toe, en daarmee ook het besparingspotentieel. De vermelde waarden zijn ontleend aan de normen DIN V 18599-11 en EN 15232. Er zijn ook studies, zoals die van de hogeschool van Biberach, waarin een energiebesparing van 49% mogelijk wordt geacht.

Hoe werkt gebouwautomatisering?

Meet-, regel- en besturingstechniek speelt een centrale rol in de gebouwautomatisering. Meet- en regeltechniek heeft betrekking op de hardware zoals sensoren, actoren, het brein van de installatie – de Miniserver – en de Air, Link en Tree technologieën voor de communicatie van alle componenten in het veld en in de schakelkast. Bij Loxone is de krachtige software ook een uniek verkoopargument van de gebouwautomatisering. Zowel de programmering als de visualisering van de bouwtechniek kunnen intuïtief en eenvoudig worden gerealiseerd.

Ein Bild von einer Wohnung, auf dem bespielhaft die Verwendung von Gebäudeautomation visualisiert wurde.

De drie niveaus van
gebouwautomatisering

Met behulp van sensoren en actoren worden de technische systemen op veldniveau bediend. De Miniserver verwerkt de verstrekte gegevens op automatiseringsniveau. De software op het beheersniveau is verantwoordelijk voor de werking en de bewaking op hoger niveau.

Ein Bild, welches die drei Ebenen der Gebäudeautomation visualisiert. Die Managementebene, die Automationsebene und die Feldebene.

Sensoren

Sensoren vormen de ruggengraat van een betrouwbaar gebouwautomatiseringssysteem. Verschillende sensoren detecteren de actuele toestand in het veld (gebouw of ruimte). Ze detecteren betrouwbaar aanwezigheid, temperatuur, CO2, water, rook, alsook inbraak (deur- en raamcontact). Draadloos of via kabel worden de gemeten waarden doorgegeven aan de centrale besturingseenheid – de Miniserver.

Actoren

Actoren voeren bepaalde mechanische activiteiten uit in de gebouwautomatisering. Zij kunnen elektrisch, pneumatisch of hydraulisch worden bediend. Ze krijgen het bevel van de Miniserver wanneer ze wat moeten doen.

Miniserver

Alle onderdelen van een gebouwautomatiseringssysteem komen samen in de centrale besturingseenheid – de Miniserver. Het laat de afzonderlijke componenten en apparaten met elkaar praten en automatiseert de meeste taken op het gebied van veiligheid, comfort en energie-efficiëntie.

Voorbeeld:
Zodra de Miniserver vaststelt dat de temperatuur in een ruimte onder de streefwaarde ligt, geeft hij de klepaandrijving op de radiator het commando om de klep verder te openen om de warmtestroom te vergroten. Tegelijkertijd kon hij opdracht geven om de jaloezieën omhoog te laten om de ruimte energiezuinig te verwarmen met het zonlicht.

Software

De software is een essentieel onderdeel van de gebouwautomatisering omdat zij belangrijke beheerstaken overneemt. Het is onder meer verantwoordelijk voor het samenvoegen, documenteren, evalueren en visualiseren van gegevens. Door permanente bewaking ondersteunt het de verbetering van het energieverbruik en de operationele veiligheid. In een slim gebouw dat is uitgerust met Loxone technologie, weet het gebouw uit zichzelf wat er moet gebeuren en wanneer – het past zich automatisch aan de behoeften aan en optimaliseert zichzelf.

Enerzijds heeft Loxone de Loxone Config – het professionele en gratis hulpmiddel voor het configureren van de gebouwautomatisering. Het biedt kant-en-klare en vooral gemakkelijk te gebruiken (logische) bouwstenen voor afzonderlijke projecten. Anderzijds is er de gratis Loxone App, die een algemeen beeld geeft van de bouwtechnologie. Alle functies kunnen ermee worden bestuurd en de gebruikers van een gebouw worden ook op de hoogte gebracht van gebeurtenissen. De app wordt ook gebruikt voor een eenvoudig gebruikersbeheer en het toekennen van rechten en is dus uiterst flexibel.

Welke interfaces zijn belangrijk in de automatisering van gebouwen?

Er zijn talrijke communicatieprotocollen in de gebouwautomatisering: Loxone ondersteunt BACnet IP, LON, RTU/TCP, EEBUS, RSR232, SIA DC-09 en nog veel meer. Op die manier kunnen bijna alle ventilatie- en verwarmingssystemen, airconditioners, PV-systemen, enz. op de markt worden geïntegreerd in een slim gebouw. De Loxone Library bevat sjablonen voor de verschillende technologieën, die specifiek voor de respectievelijke interfaces werden ontwikkeld.

Loxone besitzt unzählige Schnittstellen.
Loxone Compendium zum Downloaden.

Smart Home Compendium

Ons gratis Smart Home Compendium beschrijft alle functies en hun voordelen in detail. Het is de moeite waard om te lezen.

Compendium van gebouwautomatisering

In ons gratis compendium worden alle functies van de gebouwautomatisering en de voordelen ervan in detail beschreven. Het is de moeite waard om te lezen.

OVER LOXONE

De Loxone Groep uit Kollerschlag, Oostenrijk, is een pionier op het gebied van intelligente automatiseringsoplossingen. Als specialist maakt Loxone de eenvoudige besturing en intelligente automatisering van projecten van allerlei aard mogelijk. Of het nu gaat om jouw eigen huis, hotel, kantoor of bedrijfspand – Loxone maakt het leven en werken in elke situatie gemakkelijker. Wereldwijd zijn al meer dan 250.000 projecten in meer dan 100 landen door professionele partners gerealiseerd. Erkende Loxone Partners waarderen de hoge innovatiekracht van Loxone, de gratis software in combinatie met de eenvoudige installatie van de producten, alsmede de talrijke, open interfaces van de centrale Miniserver. Dit is het brein van elk Loxone project en het ultieme instrument voor de intelligente automatisering van Smart Homes, commerciële projecten en andere toepassingen. De Miniserver is speciaal ontwikkeld voor de professionele elektricien. Als “brein” voert deze centrale besturingseenheid de meeste taken van de gebouw- en huisautomatisering op het gebied van veiligheid, comfort en energie-efficiëntie zelf uit.

Jouw gratis projectadvies

Droom je al lang van jouw eigen Loxone project, maar weet je niet hoe je het beste kan beginnen? Onze professionals staan je geheel gratis en vrijblijvend terzijde.