Case Study: Mussol Restaurant Barcelona


februari 8, 2016 in Case Studies

Vandaag maken we een uitstapje naar Spanje om het nieuwe Mussol restaurant in Barcelona te bekijken. Mussol, wat Catalaans is voor ‘uil’, is een populaire restaurantketen in de streek. Ze staat bekend voor haar authentieke keuken en stijlvolle interieurs.

Dit specifieke restaurant opende enkele weken geleden haar deuren op de Plaça de les Glories. Er werd beroep gedaan op Loxone Partners Innova SL om het pand een intelligent controlesysteem te geven.

Wanneer we vroegen waarom men voor Loxone koos, gaven Innova SL project managers David White en Josep Baiges het volgende antwoord:

“We use Loxone because it doesn’t limit us in what we can offer our client. It’s also the most flexible solution; even when specifications change as new ideas arise, we’re still able to incorporate more features.”

mussol barcelona

Doelstellingen

Energie besparen is een van de belangrijkste doelstellingen van dit project. In grotere installaties is building management een doorslaggevende factor om ervoor te zorgen dat energiekosten binnen de perken blijven en de onderneming zo efficiënt mogelijk kan werken.

Om de efficiëntie te maximaliseren, zorgt de Loxone Miniserver voor automatische lichtsturing, intelligente klimaatregeling en toegangscontrole.

Mussol1

Het onderhoudspersoneel krijgt bijvoorbeeld regelmatig informatie over het energieverbruik via 8 energiemeters, een gasmeter en een watermeter. Alle statistieken zijn terug te vinden in de Loxone Apps. Met deze informatie kan het personeel makkelijk storingen en mogelijke prestatieverbeteringen ontdekken.

Efficiëntie is dus erg belangrijk in dit project, niet alleen op het vlak van energie, maar ook qua taakverdeling (het personeel verlossen van onnodige taken). Enkele voorbeelden:

 • ’s Ochtends staan de verlichting en verwarming uit om energie te besparen.
 • Tussen lunch en dinner is de bovenste etage gesloten. Verlichting, verwarming, ventilatie… worden automatisch uitgeschakeld. Dit heeft geen invloed op de onderliggende verdieping, welke wel gebruikt wordt.
 • Zelfs de audio werd ingepland, met een aangepast volume o.b.v. het tijdstip.

 

Slimme toegangscontrole

Het Mussol restaurant heeft een drukke agenda. De dag begint om 08:00u en eindigt rond middernacht. Chefs, schoonmakers, obers, … komen en gaan – meestal op verschillende momenten van de dag. Elk personeelslid heeft een persoonlijke iButton sleutel met toegangsrechten gebaseerd op hun persoonlijke werkschema.

Intelligent alarmsysteem

Magneetcontacten op de koelkast en diepvriezer slaan alarm wanneer de deur te lang open staat. Bovendien zorgen plotse temperatuurschommelingen in een koelkast of diepvriezer voor een hoorbaar alarm, waardoor men direct kan ingrijpen. Het inbraak- en brandalarm is ook geïntegreerd in het Loxone systeem.

mussol restaurant barcelona

Slimme klimaatregeling

In de zomer wordt het restaurant gekoeld door een airconditioning. Deze is ‘omkeerbaar’, wat wil zeggen dat het toestel in de winter ook gebruikt kan worden om de ruimtes te verwarmen.

De Miniserver bedient deze koeling en verwarming automatisch. Natuurlijk kan de manager altijd ingrijpen en de ‘cooling mode’ of ‘heating mode’ manueel inschakelen.

Voor techneuten: in Loxone Config werden twee verwarmingsniveau’s ingesteld. Tijdens een erg koude winterdag worden twee weerstanden ingeschakeld, zodat het restaurant snel verwarmd is.

Details maken het verschil

Het restaurant heeft zowel binnen als buiten lichtmeters. Ze meten het verschil in lichtintensiteit, waarna de Miniserver de interieurverlichting kan bijsturen. Waarom? Zodat er een optimale lichtervaring is en de lichtreflecties op de beglazing tot een minimum beperkt worden.

De lichtmeter wordt tevens gebruikt om de lichtsterkte van het LED-logo aan te passen. Zomer of winter, het logo is altijd duidelijk zichtbaar.

Cristalera

Gebruikte Loxone producten

 • 1x Miniserver
 • 2x Relay Extension
 • 1x 1-Wire Extension
 • 4x 1-Wire temperature probes
 • 4x 1-Wire temperatuursensor
 • 1x iButton lezer
 • Elektronische iButtons
 • 1x Modbus Extension
 • 1x RS232 Extension
 • 1x IR Extension
 • 5x Energiemeter 65A Modbus
 • 2x Lichtmeter 0-10v

 

Partner vinden

Meer weten over de mogelijkheden van Loxone? Zoek dan snel een Loxone Partner bij u in de buurt.

Ik wil meer over LOXONE weten