Levenslang wonen: een woning die meegroeit


oktober 12, 2016 in Know How

Een woning bouwen of verbouwen doen de meeste mensen slechts één keer. Meestal wordt er op dat moment uitgegaan van de huidige levensomstandigheden. Wat de toekomst brengt, dat zien we later wel.

Dat kan echter voor problemen zorgen. De kans is groot dat u later met lichamelijke/geestelijke beperkingen geconfronteerd wordt. Omdat de woning niet aangepast is of kan worden aan de gewijzigde leefomstandigheden, wordt men gedwongen te verhuizen.

Het concept “levenslang wonen” zoekt hier een oplossing voor.

Wat is levenslang wonen?

Kenmerkend voor een levenslange woning is dat ze toegankelijk, veilig en comfortabel is voor iedereen, ongeacht de leeftijd of lichamelijke beperkingen.

Van in het begin wordt er rekening gehouden met veranderende levensomstandigheden. Dan denkt u waarschijnlijk aan ouderen of andersvaliden. Maar ook gezinnen met kinderen hebben baat bij deze meegroeiwoningen.

Loxone en levenslang wonen

Levenslang wonen draait rond flexibiliteit. Een woning moet zonder al te veel ingrepen en hoge kosten aanpasbaar zijn. Dat is iets wat we bij Loxone van in het begin meegenomen hebben in ons verhaal.

Dankzij onderstaande concepten groeit uw Loxone Smart Home mee:

 • Modulaire architectuur: De Miniserver is het hart van elke Loxone Smart Home. Dankzij de modulaire structuur kunnen de functionaliteiten van de Miniserver makkelijk uitgebreid worden. Met onze Extensions voegt u makkelijk nieuwe functies toe.
 • Steeds aanpasbaar: Uw Loxone Smart Home past zich makkelijk aan. Neem bijvoorbeeld een drukknop in de kinderkamer. Momenteel kan u hiermee het nachtlampje aandoen en het belgeluid vervangen door een lichtimpuls. Wanneer de kinderen het huis uit zijn, wordt dit misschien een wellnessruimte. Diezelfde drukknop kan later de sauna aanzetten en een playlist starten.
 • Frequente updates: Hoe de technologie van morgen eruitziet, dat weten we nog niet. Maar één ding is zeker: ook u kan hiervan genieten. Al onze componenten en accessoires zijn namelijk updatebaar. Zo worden eenvoudig nieuwe functies geïntroduceerd.
 • Gericht op comfort: Onze Loxone Smart Homes zijn zo ontworpen dat ze zoveel mogelijk taken uit handen nemen. Heeft u toch graag zelf de controle? Dan kan dat via de vertrouwde drukknop of onze gebruiksvriendelijke app.
 • Ook voor bestaande woningen: De meeste senioren wagen zich niet aan een nieuwbouwavontuur. Om het concept “levenslang wonen’ naar bestaande gebouwen te brengen, hebben we onze draadloze oplossing ontworpen: Loxone Air.

 

meegroeiwoning

Voorbeelden van toepassingen

Hoe past Loxone in het plaatje levenslang wonen? We nemen een kijkje in de woning van het bejaarde koppel Jozef (86) en Emilia (83):

Jozef is niet meer goed te been. Daarom worden aanwezigheidsmelders voor de verlichting gebruikt. Zo hoeft hij niet langer naar een lichtschakelaar te wandelen. Dat bespaart hem tientallen meters per dag, en verkleint de kans op akelige valpartijen.

Over valpartijen gesproken: Jozef is enkele maanden geleden in de keuken gevallen. Emilia kon snel reageren door de drukknop in de keuken gedurende drie seconden in te houden. Hierdoor werd er automatisch een noodoproep verstuurd naar Frank en Sara, de twee kinderen van Jozef en Emilia.

Om veiligheidsredenen doen Jozef en Emilia de voordeur niet meer open wanneer het donker is. Maar dankzij de Loxone Intercom kunnen ze vanuit hun zetel zien we er aanbelt. Is het een oude bekende? Dan kunnen ze vanop afstand de deur ontgrendelen.

Ook rookmelders, glasbreuksensoren en raam- en deurcontacten verhogen het veiligheidsgevoel.

Emilia durft wel eens vergeten om haar medicatie te nemen. Als herinnering gaan de RGB-spots in de woonkamer en de keuken om klokslag 12u naar een groene kleur.

Nog meer tips voor levenslang wonen

Om het concept “levenslang wonen” in de realiteit om te zetten, is onze Smart Home oplossing zeker een goede keuze. Daarnaast zijn er nog andere aanpassingen die handig kunnen zijn, bijvoorbeeld:

 • Zorg dat deuren breed genoeg zijn, zodat er later makkelijk een rolstoel doorheen kan.
 • Voorzie alle belangrijke woonruimtes op dezelfde verdieping. Bij meerdere verdiepingen is een traplift een interessante oplossing.
 • Vermijd hoogteverschillen (trappen, drempels,…) in de woning.
 • Wees niet zuinig met netwerk- en televisieaansluitingen. Wat momenteel een babykamer is wordt later een studeerkamer.
 • Wachtleidingen bieden extra flexibiliteit om later nieuwe technologieën te integreren.
 • Een inloopdouche kan interessanter zijn dan een bad.

Ik wil meer over LOXONE weten