Inteligentní správa energií díky Loxone Miniserveru


14 února, 2022 in Technologie
Loxone Miniserver zajišťuje nejen neobyčejný komfort a bezpečí v budově, ale také inteligentně využívá energii za účelem šetření nákladů. Optimalizace vlastní spotřeby, tedy energetický management, není pro Miniserver sen budoucnosti, ale realita. V článku vám ukážeme, jak díky Miniserveru dokonale spolupracuje fotovoltaický systém, bateriové úložiště a spotřebiče.
Loxone Miniserver zajišťuje nejen neobyčejný komfort a bezpečí v budově, ale také inteligentně využívá energii za účelem šetření nákladů. Optimalizace vlastní spotřeby, tedy energetický management, není pro Miniserver sen budoucnosti, ale realita. V článku vám ukážeme, jak díky Miniserveru dokonale spolupracuje fotovoltaický systém, bateriové úložiště a spotřebiče.

Jak být co nejhospodárnější?

Cílem energetického managementu je nejlepší využití vlastní energie ve správný čas, to závisí na aktuální zátěži a přebytcích energie. Při zřizování fotovoltaického systému (solární elektrárny) je většinou v popředí myšlenka nezávislosti a levného provozu. Největší problém FVE je ale to, že vyrábí nejvíce energie zrovna v čase oběda. V pracovním týdnu se tak většinou s fotovoltaikou mineme a doma není, kdo by vyrobenou energii spotřebovával. Vracet energii do sítě a potom ji večer opět nakupovat se většinou cenově nevyplatí.

Fakta

Země:
Německo


Projekt:
Referenční projekt z Německa


Fotovoltaický systém:
18 kWp


Bateriové úložiště:
1 × Tesla Powerwall (13,5 kWh)
Integrace pomocí HTTPS / Tesla API PlugIn


Měnič:
SolarEdge
Integrace pomocí Modbus TCP

Miniserver jako centrum energetického managementu

V našem referenčním projektu v Německu byl v roce 2021 nainstalován fotovoltaický systém včetně bateriového úložiště Tesla Powerwall. Tato kombinace ve spolupráci s Loxone Miniserverem zajišťuje optimální spotřebu energie. Níže se můžete dozvědět více o technických detailech a struktuře systému.

FV systém &
invertory SolarEdge

Jako generátor energie slouží 18 kWp fotovoltaický systém s měničem SolarEdge. Měnič je integrovaný do systému Loxone pomocí rozhraní Modbus TCP. Díky šabloně, kterou najdete v Loxone Library je možné měnič integrovat během pár minut. Kromě kompatibility byl pro klienta i bezpečnostní aspekt klíčovým důvodem k rozhodnutí pro invertor Sloar Edge. Měnič má integrovanou funkci SafeDC, která zajišťuje větší bezpečnost v případě požáru nebo při údržbě snížením napětí na úrovni každého panelu. Optimalizátor výkonu SolarEdge zvyšuje energetický výnos a umožňuje měření a diagnostiku každého panelu. Pomocí funkčního bloku Energetický monitor je měnič integrovaný do celého systému Loxone. V aplikaci si tak zobrazíte údaje o spotřebě a výrobě, aktuální stav bateriového úložiště i případný odběr a prodej do sítě.

Tesla Powerwall

Bateriové úložiště od společnosti Tesla s integrovaným AC měničem má využitelnou kapacitu 13,5 kWh na modul. V síti je možné provozovat až 10 modulů s celkovou kapacitou 135 kWh. Pro optimální využití energie Powerwall komunikuje s příslušným měničem a se systémem Loxone. I Tesla Powerwall je možné jednoduše integrovat, jeho šablona už je předem připravená v Loxone Configu.

Optimalizace vlastní spotřeby

Díky plné integraci měniče SolarEdge a úložiště Tesla Powerwall do systému Loxone je možné zapínat a vypínat spotřebiče v závislosti na zatížení a přebytku energie z FVE. Funkční blok Energetický manažer využívá vyrobenou energii na maximum. Může ovládat až 12 spotřebičů s různými prioritami. Pokud se vyrábí více energie, než se aktuálně spotřebuje, spotřebiče se automaticky zapnou. Nejdříve se zapíná ten spotřebič s nejvyšší prioritou a pokud ještě zbývá dostatečný přebytek, připojí se další. Takto například bojler může nahřívat vodu zadarmo, nebo se může nabíjet elektroauto. Pokud právě vyrobená energie není potřebná, nabíjí se akumulátor, který se potom využije večer. Díky interakci všech těchto systémů a rozsáhlým řídicím funkcím Miniserveru je budova soběstačná i v čase, kdy nesvítí slunce, takže není třeba kupovat elektřinu.

 

Nouzový vypínač

Tesla Powerwall má další velmi důležitou vlastnost. Může po určitou dobu zajistit kompletní nezávislost budovy. Pokud dojde k přerušení dodávky ze sítě (výpadku proudu) Powerwall to okamžitě nahlásí Miniserveru. Tím se aktivuje úsporný režim, který například umožňuje aktivovat LED osvětlení jen s výkonem 70 %. Kromě toho je v tomto režimu možné zablokovat různé spotřebiče.

Galerie systému

 

Tesla Powerwall
Referenční dům z Německa
Tesla Powerwall a technická místnost
Tesla Powerwall & SolarEdge

© Fotografie: Loxone

Pojďme do toho spolu…

Ikona domu

Chcete si užívat produkty Loxone?

Rádi vám jako výrobci zdarma představíme možnosti inteligentní elektroinstalace i možnosti řešení konkrétních potřeb v rámci individuální konzultace. Připravíme i kalkulaci potřebných produktů. V případě zájmu vám také najdeme ideální realizační firmu.

Ikona elektrikáře

Chcete realizovat inteligentní elektroinstalace?

Využijte bohatý sortiment produktů včetně koncových prvků od jednoho výrobce. K dispozici budete mít unikátní software bez licencí, s nímž zvládnete špičkové funkce i bez znalosti programování. Váš úspěch podpoříme špičkovou individuální podporou.

Chci být informován o novinkách