Spolupráce Loxone s Vaillantem dále otevírá svět MaR


19 srpna, 2021 in Technologie
Tepelná čerpadla, kotle, rekuperace, akumulační zásobníky, solární systémy pro ohřev vody, regulátory, termostaty atd. Společnost Vaillant je jedním z předních hráčů na trhu s těmito produkty. Vyniká také kvalitním a efektivním řešením pro HVAC a MaR budov. A nyní je možné vybraná zařízení této značky integrovat do Loxone. Co to znamená?

I zde zůstává jednoduchost

Integrace je možná díky síťovému protokolu EEBUS, který naše řídící jednotka – Miniserver – už „umí“. V případě integrace Vaillantu přímo v Loxone Configu vyhledáte dané zařízení. Po připojení je možné použít dostupné vstupy a výstupy k ovládání, stejně jako u jakéhokoli jiného zařízení od Loxone. Nejdříve je však pro periferie Vaillant nutné povolit EEBUS, jednoduchý návod najdete zde.

Vaillant VR 920 použití v Configu
Schéma zapojení produktů Vaillant do chytré domácnosti Loxone

EEBUS

Síťový protokol EEBUS také umožňuje komunikaci s elektroměry, střídači pro FVE a dalšími zařízeními. Vize EEBUS iniciativy je jednoduchá: Všechna zařízení spolu komunikují pomocí jednoho protokolu a díky tomu šetří energii a mohou navzájem spolupracovat.

Přínosy této kombinace

Na příkladu, kde použijeme FVE a tepelné čerpadlo si vysvětlíme následující: Správně řešená automatizace umožňuje (mimo jiné) vytápět a ohřívat vodu zadarmo. Jakmile má FVE dostatečný výkon, Loxone spouští ohřev vody nebo třeba i nabíjení elektroauta. Váš domov se tak stává úložištěm energie v podobě ohřáté vody, ježdění do práce zadarmo atd.

 

Samozřejmě takto kritické technologie se nemohou spoléhat jen na počasí, proto jednoduše nastavíte čas, do kdy mají být jednotlivé úkoly splněny a Loxone se o to postará. Topí se jenom tak, aby zdroj tepla vyhověl požadavkům na teplou vodu. Toto je možné díky připravenému funkčnímu bloku Ovládání klimatu, který přesně ví, kdy topit a kdy ne.

Příklad: Mám nastaveno, že v 18 hodin musí být ohřátá voda (systém se naučí, jak dlouho trvá vodu nahřát). Pokud bude FVE mít dostatečný výkon v průběhu dne, voda se ohřeje už dříve. Pokud FVE dostatečného výkonu nedosáhne, ohřev se spustí v pravou chvíli, aby i tak byla voda v 18 hodin teplá. Toto je práce bloku Energetický manažer.

Technologie jako FVE panel a tepelné čerpadlo ale samy nestačí. Pokud chceme efektivitu, vzniká nutnost ovládat je pomocí inteligentních systémů. Každý si položí otázku, jaký systém a podle čeho by měl volit?
Spolupráci mezi našimi společnostmi Loxone s.r.o. a Vaillant Group Czech s.r.o. oceňuji velice pozitivně. Kombinace výrobků Vaillant a chytrého ovládání se systémem Loxone přinese uživatelům nesporné výhody, jako jsou např.:

  • Úspora energií díky sofistikované regulační technice.
  • Komfortní ovládání všech komponentů chytrého domu/bytu včetně topení a přípravy teplé vody pomocí mobilní aplikace.

Věřím, že tato spolupráce mezi oběma firmami se bude nadále prohlubovat, neboť jistě přináší užitek oběma stranám, ale také i instalačním firmám a koncovým zákazníkům.

Ing. Libor Hrabačka

Technický ředitel, Vaillant Group Czech s.r.o.

S Loxone nejsou pro řízení teploty nutné termostaty a jejich složité nastavování. Systém sám stanoví, kdy a jak topit. Uživatel si jen zvolí časy, kdy místnost užívá a jakou zde chce teplotu. Samozřejmě pokud chcete, máte vždy plnou kontrolu v přehledné aplikaci, která není závislá na vzdáleném serveru a nikam neposílá data.

Kromě měření a regulace systém integruje i řízení inteligentních žaluzií, větrání a rekuperace. Vše potom najdete v jedné aplikaci. Stínění napomáhá chlazení nebo se vůbec nezatáhne pro nejefektivnější topení. Tím zmizí ze zdí i ovládací prvky pro žaluzie, větrání atd. a přesunou se do aplikace.

Inteligentní systém Loxone nekončí ovládáním MaR systémů, je tu obrovské množství možností. Jakmile jednou někdo vlastní Miniserver, může systém prakticky neomezeně rozšiřovat a konfigurovat.

Možnosti Loxone App
Možnosti Loxone App

Zaujalo vás to?

Elektrikář Loxone spolupráce
Jste elektrikář?

Chcete zákazníkům nabízet efektivní řešení MaR systémů? Chcete být schopni naprogramovat zónovou ekvitermní regulaci za pár hodin? Vyplňte formulář a dozvíte se více o přidané hodnotě systému a o našem partnerském programu. Kontaktujeme vás a můžeme spolu probrat vše, co vás bude zajímat.

Lopata Loxone vlastní projekt
Máte vlastní projekt?

Chcete zařízení Vaillant s inteligentním ovládáním Loxone? Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci všech druhů projektů, ať už se jedná o inteligentní dům, komerční nemovitost nebo speciální projekt.

 

Chci být informován o novinkách