Luxusní hotel Mandarin Oriental, Prague i kancelář srazily spotřebu za audio


11 listopadu, 2022 in Know How

Někdy stačí malá změna pro působivý výsledek. V prestižním hotelu Mandarin Oriental, Prague se rozhodli rozšířit a inovovat audio systém, aby byl jeho provoz úspornější a tím pádem i ekologičtější. Úspora ve velkých budovách může být zkrátka obří. Řízení zvuku s Loxone Audioserverem má až 6× nižší spotřebu.

Stačí malá fialová krabička a chytré ozvučení pro hotelové sály, šatny, fitness a další místnosti je na světě.

Hotel Mandarin Oriental, Prague, který často vítá i významné hosty, se rozhodl pro inovaci a rozšíření audia. Proto oslovil Loxone Partnera, společnost Fidotech. „Měli jsme dvě možnosti. Přidat stejný hardware, jako je ten stávající, který zahrnuje poměrně objemný server a k němu zesilovače. V takovém případě bychom však nevyužili potenciál úspor, které přináší dnešní možnosti,“ vysvětluje zástupce dodavatele Michal Kubíček.

Pro řízení reproduktorů tak zvolil Audioservery, řídicí jednotky pro inteligentní multiroom audio. Ty nyní řídí 8 zón audia, které tvoří především společné prostory hotelu. Výsledek? Řešení má nyní maximální příkon 400 W. První, méně úsporná varianta si ze sítě může brát až 1200 W. Roční rozdíl příkonu je (při počítaném 10hodinovém provozu po 365 dní) 4,38 MW versus 1,46 MW.

„Řešení ušetřilo i prostor. Klasické zesilovače potřebují skříně, takzvané racky. Audioservery se hravě vejdou do klasického rozvaděče,“ přidává Michal Kubíček.

bar

Audioserver navíc jako zesilovač třídy D disponuje 90% účinností a tedy výrazně nižší spotřebou energie v porovnání s běžně využívanými audiosystémy s vyšším příkonem.

A nyní se podívejme nikoli na rozdíl v maximálním příkonu, ale v reálné spotřebě.

Spotřeba v kanceláři je 6,5× nižší

Zajímavé porovnání přináší i příklad přímo z českobudějovického sídla tuzemské pobočky Loxone, kde v nedávné době došlo k výměně řízení audiosystému. Takto jsme naměřili úsporu:

Standardní řídicí server se 2 zesilovači a 24 reproduktory za hodinu spotřeboval 212 W. Oproti tomu Audioserver si při stejném provozu vyžaduje jen 33 W. To je až 6,5× méně!

Muž ukazuje Audioserver

Pokud počítáme, že je audio v provozu 240 pracovních dní při 12 hodinách běžného provozu a 12 hodinách stand-by režimu – rozdíl je 684 kWh proti 118 kWh! Což udělá v zúčtování rozdíl několika tisíců korun (6 840 Kč X 1 185 Kč). A čím vyšší prostory a více zón, tím se úspora zvyšuje.

Tohle byla ideální situace, kdy jsou zesilovače plně využity. Pokud bychom chtěli přidat byť jen 1 reproduktor navíc, původní řešení by vyžadovalo celý velký zesilovač navíc. U aktuálního, úsporného řešení by stačilo přidat Stereo Extension.

A vraťme se ještě k technickým štítkům a maximálnímu příkonu, kde jsou čísla ještě zajímavější. Tedy jaké úspory můžeme maximálně počítat.

Původní řešení

→ Maximální spotřeba 3 250 W

Po převodu na kW vynásobíme burzovou cenou elektřiny za 1 kWh:
3,25×10 Kč = 32,5 Kč/h

V provozu 12 hodin denně, 240 dní v roce:
32,5×12×240 = 93 600 Kč (roční náklady při dnešní ceně elektřiny)

Aktuální řešení

→ Maximální spotřeba 540 W

Po převodu na kW vynásobíme burzovou cenou elektřiny za 1 kWh:
0,54×10 Kč = 5,4 Kč/h

V provozu 12 hodin denně, 240 dní v roce:
5,4×12×240 = 15 552 Kč (roční náklady při dnešní ceně elektřiny)

⇒ Úspora až 78 000 Kč!

Výhody chytrého multiroom audia ve velké budově

Při zavádění audia je tak v dnešní době mnohem výhodnější zvolit automatizaci – Audioserver. Ne všude jsou potřeba supervýkonné audiosestavy, které navíc produkují více tepla a zvyšují tak spotřebu aktivního chlazení. – Audioserver se postará o zvuk jak v běžné domácnosti, tak v kancelářské budově, zmiňovaném hotelu, restauraci a dalších velkých budovách. S mnohem nižšími nároky na spotřebu, ale perfektním výsledkem.

Zajistí vhodný a absolutně synchronní hudební podkres do každé místnosti. Lze kombinovat stejnou hudbu v několika místnostech, případně může mít každé oddělení firmy či část hotelu jinou muziku.

Dále šetří i tím, že ovládá hudbu na základě přítomnosti. Proč by například na toaletách v lobby měla běžet hudba neustále? Spustí se jen tehdy, když je někdo uvnitř. Spouštění a vypínání audia lze navázat i na provozní hodiny budovy nebo odchod posledního zaměstnance.

S inteligentním audiem navíc investor získá bonusové funkce, které z ní dělají skutečně inteligentní budovu:

ikona šipky

Zabezpečení – Reproduktory mohou být zapojeny do alarmu, přehrají ho ve všech nastavených zónách. V případě vloupání, ale i požáru nebo úniku vody (nutné integrovat okenní a dveřní kontakty, respektive kouřové či záplavové senzory).

ikona šipky

Inteligentní zvonek – Při napojení na interkom lze přehrávat z reproduktorů zvuk zvonku. V místnostech, kde to dává smysl. Například u recepce. Naopak v místnosti ajťáků soustředících se jen na práci je zvonek odpojen.

ikona šipky

Text-to-speech – Z reproduktorů zazní text převedený na řeč, pokud dojde k nějaké neočekávané situaci v systému.

ikona šipky

Individuální hlášky – Chce vedoucí kanceláře svolat všechna oddělení na mimořádný meeting do zasedačky? Stačí nahrát hlášku v aplikaci a přehrát ve všech zónách.

ikona šipky

Pro každý čas a situaci – Například v restauraci hraje kuchařům energická hudba po celý den. V prostoru pro hosty se v hodinách oběda spustí pohodová melodie nebo playlist s aktuálními hity. V 17 hodin se pak audio automaticky přepne na salonní hudbu, která vytvoří správnou atmosféru pro klidnou večeři.

ikona šipky

Ovládání – …intuitivní v aplikaci či na elegantním tlačítku, jímž se ovládá i světlo a žaluzie. Případné manuální ovládání je tak mnohem jednodušší a sjednocené.

ikona šipky

Chytrá budova – Audioserver je součástí univerzálního systému Loxone. Ten lze kdykoli, snadno a rychle rozšířit. A to i formou bezdrátové technologie. Inteligentní automatické řízení může z fleku získat i osvětlení, stínění, vytápění či chlazení, ventilace, přístup a další technologie v budově. To vše v jednom řešení, netřeba kupovat další, jednoúčelové systémy.

Ptejte se zdarma

Zeptejte se na řešení vaší budovy nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji úspory ve své budově a rád bych získal více informací o Loxone.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, jak mohu nabízet zákazníkům automatizaci jako úsporné řešení.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách