Loxone řídí technologie v oceněném rodinném domě v Janové


27 července, 2022 in Reference

Stavbou roku Zlínského kraje za rok 2021 v kategorii rodinné domy se stal dům pana Najmana. Porota hodnotila mimo jiné i technické řešení zohledňující energetickou úspornost. Právě o řízení technologií se v domě kompletně postarala inteligentní automatizace Loxone. Jak ji hodnotí sám majitel?

Skvělé technické řešení domu

V odborné porotě zasedli investoři, architekti i zástupci kraje. Rodinný dům Jaroslava Najmana do ankety přihlásili autoři projektu a architektonického řešení Jindřich Ondruš a Zdeňka Ondrušová.

Hlavní cenu si stavba v Janové vysloužila za příkladné urbanistické zasazení do okolí a svůj tvar odpovídající územnímu plánu. Vnitřek je pojatý velkoryse a zaujala i nadčasovost interiéru. Porota ocenila řemeslné zpracování a vyspělé technické řešení nahrávající úsporám energie.

Fakta

Lokalita: Janová (Zlínský kraj)


Realizace: červen 2018 až říjen 2021


Majitel: Ing. Jaroslav Najman


Projekt a architektonické řešení: Ing. arch. Jindřich Ondruš, Ing. Zdeňka Ondrušová


Dodavatel: Josef Machala


Loxone Partner: IQ Budovy

Loxone řídí i vyhřívání okapů a nabíjení elektromobilu

Návrh systému připravila společnost IQ Budovy (Loxone Gold Partner) a poskytuje i potřebnou podporu. „U Loxone oceňuji velmi dobře zpracované měření energií, dále automatické řízení spotřeby jako například přepínání sauny, vyhřívání okapů a okapových svodů či nabíječek pro elektromobily,“ vysvětluje Jaroslav Najman.

Loxone řeší i vytápění domu. Vyhřívaná je v případě potřeby i vstupní a příjezdová cesta. Vytápění se spustí, když je napadaný sníh nebo námraza a obyvatelé tak nemusí cestu odhrnovat nebo si dávat pozor na uklouznutí. „Vyhřívání cesty má ale velkou spotřebu, proto jsme rádi za chytrý energetický management. Ten optimalizuje spotřebu tím, že vypíná a zapíná ‚komfortní spotřebiče‘ jako je sauna, venkovní doplňkové osvětlení nebo právě vyhřívání chodníku,“ dodává Najman.

Nad systémem má přehled a na jednom místě vidí stavy všech zařízení. O případných potížích na některém zařízení se hned dozví díky notifikaci aplikace Loxone. Nemusí tak myslet na pravidelné kontroly a složitě hledat, kde je potřeba zasáhnout.

Pohled na dům

Odchod z domu? Stačí trojklik

„Řešení Loxone v našem domě je skutečně komplexní. Máme kompletně automatizované osvětlení a jsem spokojený i s řízením stínění a motoricky ovládaných střešních oken, které je doplněné o šikovné funkce, jako je ochrana před bouřkou, větrem nebo námrazou,“ pokračuje majitel oceněného domu v Janové.

Pochvaluje si i velmi snadný odchod z domu – stačí trojklik na odchodové tlačítko a je zakódováno. V domě se v tu chvíli optimalizuje teplota TUV, zkontroluje se uzavření francouzských oken a dveří a vypne osvětlení. Do systému Loxone jsou integrované i domácí spotřebiče Siemens a kdyby náhodou obyvatelé před odchodem zapomněli vypnout třeba indukční desku nebo troubu, zakódováním se vypnou automaticky. Co se týče přístupu, na domovního vrátného se lze vzdáleně připojit videohovorem a dveře, bránu i branku dálkově otevřít. Nejsou potřeba žádné klíče, protože dveře jsou vybaveny snímači otisku prstů napojenými na EZS.

Rovněž řízení zavlažování v závislosti na aktuálním počasí a předpovědi umožňuje šetřit s dešťovou vodou a tím se chovat přívětivěji k životnímu prostředí. „Do Loxone je integrované tepelné čerpadlo a chystám do systému napojit ještě záložní zdroje elektřiny a fotovoltaiku,“ uzavírá Jaroslav Najman.

Osvětlené schodiště

Inteligentní domácnost zpravidla v prvních týdnech či měsících ukáže, jaké funkce je potřeba přizpůsobit ke spokojenosti obyvatel. To je s Loxone velmi snadné a po vyladění taková domácnost velmi ulehčuje život svým obyvatelům, a zbavuje je zbytečných starostí. Považuji to za velmi důležité pro to, aby obyvatelé inteligentní domácnosti důvěřovali. «

Jaroslav Najman

majitel

Po konzultaci se zákazníkem nám přišlo nejvhodnější systémové řešení od Loxone, které dokázalo vyřešit všechny požadavky zákazníka. Těší nás, že jsme mohli být nápomocni u takto oceněného projektu. Zákazník sám pracuje v oboru automatizací a věděl přesně, co chce. V takových případech je radost se dívat na výslednou realizaci. «

Radim Křůpala

IQ Budovy, jednatel

Nahlédněte:

Obývací pokoj
Pohled z koupelny do ložnice
Prosklená stěna koupelny
Koupelna
Jídelna s kuchyní
Koupelna

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách