71 energeticky neutrálních apartmánů v belgickém Lieru

Ondřej Brynych
5 prosince, 2023 in Reference

Cílem developera O3SHIFT bylo vytvořit 71 CO2 negativních a klimaticky neutrálních bytů. Požádal o spolupráci firmu SEDS, dodavatele hybridních topných systémů nezávislých na zdroji, a Loxone Partnera, společnost iSmart. Výsledkem je udržitelný stavební klenot ve městě Lier.

71 bytů rozmístěných ve třech budovách poskytuje obyvatelům udržitelné bydlení. Ve snaze o udržitelný rozvoj byl jako hlavní systém vytápění zvolen systém SEDS (Sustainable Energy Distribution System). Tento inovativní systém zajišťuje optimální teplotu a dodává teplou vodu do všech bytových jednotek. SEDS je nejen cenově dostupný, ale také šetrný k životnímu prostředí a poskytuje efektivní řešení pro konvenční instalace. V rámci tohoto projektu dostal každý byt vlastní jednotku, která byla napojena na tepelné čerpadlo. Společnost O3SHIFT hledala způsob, jak inteligentně řídit všechny prvky a dosáhnout větší kontroly nad poměry v bytech a provozem jednotlivých subsystémů. Aby toho dosáhli, obrátili se na Loxone Gold Partnera, společnost iSmart, která nabízí inteligentní řešení šitá na míru pro každou implementaci. Hodnota, kterou iSmart přidává k investici Loxone, je zřejmá na první pohled.

Všechny byty v O3 SHIFT Lier jsou postaveny z CLT (křížem lepeného dřeva nebo křížem lepených dřevěných panelů). Tento stavební materiál s negativními emisemi CO2 je mimořádně pevný, skvěle izoluje, je dokonale vzduchotěsný a poskytuje vysoký akustický komfort.

Díky systému SEDS má každý byt příjemné vnitřní klima s pasivním podlahovým chlazením a vytápěním, v němž jsou hlavními zdroji energie geotermální energie a solární panely. Díky tomu je používání fosilních paliv minulostí.

Kromě toho došlo k výsadbě stromů, čím je uhlíková stopa projektu v podstatě záporná (více CO2 zachytí než způsobil).

 

Loxone prokázal vysokou kvalitu svých výrobků. Stabilita komponentů je bezkonkurenční. Obzvláště působivý je bezplatný software, který Loxone poskytuje pro efektivní programování projektů tohoto druhu. Jeho implementace je mimořádně praktická a díky funkci multiplikátoru jsme v tomto konkrétním případě dosáhli vysokého efektivity práce.

Tim Mertens

Business Developer, iSmart

Integrace Loxone

„Vytvoření propojení mezi topným systémem a Loxone bylo jednou z výzev tohoto projektu,“ říká Tijs Proost, Digital Solution Architect ve společnosti iSmart. „Uživatel nastavuje požadované vnitřní klima prostřednictvím Loxone a systém SEDS musí toto nastavení efektivně převzít,“ dodal. V tomto případě nechtěli použít tradiční ovládání termostatem. Developer upřednostňoval inteligentní řešení pro regulaci teploty, a proto bylo rozhodnuto přenechat řízení Loxone. Teplotní senzor integrovaný v tlačítku Loxone Touch měří aktuální teplotu v bytě. Loxone posílá tato data do jednotek SEDS prostřednictvím sítě BACnet, která byla vybudována v suterénu, kde jsou všechny byty a jednotky propojeny. Výsledkem je jednotný topný systém, který je řízen Loxone.

Každý byt také využívá senzory přítomnosti k automatickému ovládání osvětlení a dalších funkcí. Inteligentní logiku pro automatické řízení stínění zajišťují meteostanice, které zohledňují požadovanou teplotu, aktuální teplotu uvnitř a polohu slunce.

Muž ukazuje Loxone Miniserver

V současné době pracujeme na vývoji dashboardu, který bude zaznamenávat všechny teploty, parametry a spotřebu a ukládat je do centrální databáze. Tento nástroj poskytne majitelům možnost centrálně sledovat, co se děje, a to nejen v případě problémů. Kromě toho bude moci zobrazit vyúčtování. Přestože na tomto řešení teprve pracujeme, plánujeme jej v budoucnu integrovat do Loxone, abychom nabídli ještě efektivnější správu infrastruktury.

Tijs Proost

Digital Solution Architect, iSmart

Nahlédněte do zákulisí

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách