Jak regulovat HVAC soustavu? Chytře


1 března, 2022 in Know How

Regulace HVAC, velké téma pro industriální a komerční budovy, jako jsou laboratoře, nemocnice, muzea i fabriky. HVAC systém se však může objevit i v domácnostech. Najdeme ho zkrátka v budovách, kde je nutné zařídit vytápění, ventilaci a klimatizaci zároveň, zde ani jiná řešení nedávají smysl. HVAC regulátory si zde zajistily poměrně jistou účast, to především díky své efektivitě a řešení „vše v jednom“. Ale i zde je prostor pro zlepšení – inteligence!

Co je to HVAC?

HVAC soustava spojuje vytápění, klimatizaci a ventilaci do jednoho systému. HVAC vytápění i chlazení se řeší vzduchotechnikou, která zároveň zajišťuje přísun čerstvého vzduchu. První možností řešení je cirkulace, tzn. že jednou částí soustavy se vzduch vrací zpět ke zdroji a druhou částí proudí už vzduch znovu ohřátý/ochlazený dle potřeby. V industriálních budovách a specificky ve fabrikách uvidíme „jednocestné“ řešení. Výkonné HVAC jednotky ženou upravený čerstvý vzduch zvenku skrze distribuční soustavu a otevřené světlíky se potom v létě přirozeně zbavují tepla.

5 bodů pro inteligentní řešení HVAC systémů

1. Celá budova pod kontrolou

Díky inteligentní automatizaci od Loxone se HVAC systém řídí automaticky, bez potřeby manuálního ovládání a nastavování. Ale i přesto můžete celý systém ovládat pomocí bezplatné aplikace Loxone odkudkoli na světě. Zobrazíte si schéma systému a uvidíte všechny jeho ovládané komponenty, teploty, různé módy, stavy klapek, atd. Už nepotřebujete správce TZB, protože Loxone se může postarat o celý MaR systém, osvětlení, komunikační systémy a další. Vše pohodlně zkontrolujete a můžete ovládat v jedné aplikaci.

Topná voda – Robert Hošek, Česko
Topná soustava v nemocnici - OPEN SOLUTION s.r.o. , Česko
Topný systém - Y Soft Corporation, a.s., Česko
Půdorys, Cupola d.o.o

2. Zanášení filtrů

HVAC vytápění je vlastně řešení cirkulace a úpravy vzduchu, ať už jde o vzduch venkovní, nebo vnitřní. To znamená, že je do jednotek nasáváno obrovské množství prachu a nečistot, které je nutné filtrovat. Filtry HVAC systému se jednou zanesou a je zásadní, aby proběhla výměna, jinak hrozí postupně čím dál tím horší efektivita jednotky, až se stane prakticky nepoužitelným žroutem energií. Obecně se doporučuje měnit filtry jednou za 90 dní. Loxone může před datem výměny poslat několik notifikací v aplikaci, a dokonce zavolat zodpovědné osobě a sdělit jí správu. Vezme přitom do úvahy skutečné vytížení systému. Pokud se situace neřeší a hrozilo by poškození, inteligentní systém může i podniknout ochranné kroky například zablokování ventilátorů v systému.

3. Úniky kondenzátu

HVAC jednotky produkují kondenzát. Produkce je samozřejmě přímo úměrná výkonu a velikosti řešení. Dále systém obsahuje armatury pro oběh chladiva/topné kapaliny. V případě jakéhokoli úniku kapalin na to Loxone okamžitě upozorní alarmem a podnikne příslušné kroky. Pokud to řešení vyžaduje Loxone zavře přívod kapalin, zastaví příslušné jednotky a další.

4. Zónová regulace

Loxone automaticky reguluje teplotu v jednotlivých zónách pomocí regulačních průtokových klapek. Toto může být použito pro každý pokoj, místnost, sál nebo halu, zónu definujete vy. Díky strojovému učení se v jednotlivých zónách dosáhne teploty vždy přesně a v daný čas. K tomu patří individuální nastavení týdenního programu v aplikaci (jako u termostatu). Také je možné definovat různé uživatelské režimy, například, že každý svátek bude systém pouze v režimu ochrany budovy (viz níže).

Kalendář pro nastavení režimů v iPadu

Nastavením režimu aktivace přítomností bude systém šetřit energií, pokud není detekována přítomnost déle jak 30 minut. Jakmile je opět detekována přítomnost, teplota se nastaví zpět na režim komfort, tedy maximálně přesná teplota.

5. Ochrana budovy

Loxone v kombinaci s HVAC systémem zařídí, že teplota v jednotilvých zónách nikdy nestoupne a neklesne pod nastavené body. Pokud tepelné senzory detekují nestandardní chování soustavy, nebo příliš rychlé změny teplot, budete okamžitě upozorněni. Nestandardní chování HVAC soustavy poukazuje například na poškozenou klapku, uvolněné těsnění a další.

Závěrem:

Realizace ani provoz HVAC rozhodně není hračka. Proč se o tak náročný systém starat, když to může inteligentní automatizace udělat za vás? Použitím Loxone Miniserveru získáte plnohodnotný, inteligentní, „učící se“ systém, který vám i automaticky rozsvítí na chodbách, pokud si to budete přát. Loxone může ovládat prakticky cokoli, i multikino. Díky své podstatě je také prakticky neomezeně škálovatelný.

 

Pojďme do toho spolu…

Ikona domu

Chcete si užívat produkty Loxone?

Rádi vám jako výrobci zdarma představíme možnosti inteligentní elektroinstalace i možnosti řešení konkrétních potřeb v rámci individuální konzultace. Připravíme i kalkulaci potřebných produktů. V případě zájmu vám také najdeme ideální realizační firmu.

Ikona elektrikáře

Chcete realizovat inteligentní elektroinstalace?

Využijte bohatý sortiment produktů včetně koncových prvků od jednoho výrobce. K dispozici budete mít unikátní software bez licencí, s nímž zvládnete špičkové funkce i bez znalosti programování. Váš úspěch podpoříme špičkovou individuální podporou.

Chci být informován o novinkách