NOVINKA: Reakce na dynamické ceny elektřiny


1 prosince, 2022 in Technologie

V celé Evropě se projevuje trend – stále více dodavatelů elektřiny nabízí tarify s hodinovými dynamickými cenami elektřiny. Ceny mohou výrazně kolísat. S funkčním blokem „Optimalizátor spotových cen“ v nové verzi Loxone Config Public Beta 13.2 můžete v energetickém managementu zohlednit cenové výkyvy na spotovém trhu a ušetřit další náklady.

Co je spotový trh?

S elektřinou se obchoduje buď na termínovém, nebo na spotovém trhu. Zatímco na termínovém trhu se uzavírají dlouhodobé smlouvy s vysokou mírou jistoty plánování, na spotovém trhu se obchoduje s elektřinou, která je k dispozici daném čase. Například výroba elektřiny ve větrných elektrárnách je značně závislá na počasí, a proto podléhá neustálým výkyvům. Tyto výkyvy ovlivňují ceny elektřiny na spotovém trhu a vytvářejí dynamické tarify, které při inteligentním využití nabízejí obrovský potenciál úspor.

Pro koho se takový dynamický tarif za elektřinu vyplatí? Jak lze v Loxone Configu zohlednit vývoj cen elektřiny a jaké možnosti nabízí nový funkční blok? Kdo poskytuje dynamické tarify elektřiny? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky najdete zde.

Kdo poskytuje dynamické ceny elektřiny?

Společnost Nano Green nabízí platformu s flexibilními cenami elektřiny. Jako první vytvořila šablonu integrace do automatizace budov Loxone.

Příklad použití: Ohřev vody – úspora 27 %

Ohřev vody je každodenní proces. A jelikož voda vydrží teplá až do jejího využití, přináší tato flexibilita možnost přesunout ohřev vody do nejlevnějších hodin.

Vezměme příklad 250litrového bojleru, kterému bude trvat každý den 5 hodin, aby vodu nahřál z 10 na 50 stupňů. Každý den bude potřebovat energii 14 kWh, což ročně dělá až 5,11 MWh.

Úspory:

Denní potřeba elektřiny: 14 kWh
5 hodin spotřeby při průměrné ceně elektřiny (6,03 Kč / kWh): 84,43 Kč – ročně 30 816 Kč
5 hodin spotřeby při nejnižší ceně elektřiny (4,39 Kč / kWh): 61,44 Kč – ročně 22 425 Kč

Roční úspora tak činí 8 391 Kč (27 %)!

Příklad použití: Nabíjení elektromobilu – úspora 33 %

Předpokládejme, že váš zákazník najede denně 50 km (denní průměr v ČR) a po práci si vždy auto potřebuje dobít právě tak, aby další den mohl ujet 50 km. A tak vozidlo připojí k Wallboxu.

Nabití trvá 1 hodinu. Nový „Optimalizátor spotových cen“ vybere přesně tu 1 hodinu z následujících 12, kdy je elektřina nejlevnější, a tak se nabíjení spustí například ve 3 hodiny ráno. Bez ztráty komfortu, ale s úsporou nákladů je vozidlo druhý den připraveno k použití jako obvykle.

Úspory:
Denně je potřeba nabít: 10 kWh
1 hodina nabíjení při průměrné ceně elektřiny (6,03 / kWh): 60,3 Kč
1 hodina nabíjení při nejlevnější ceně elektřiny (4,03 Kč / kWh): 40,3 Kč

Pokud se vozidlo nabíjí pětkrát týdně po celý rok, znamená to roční úsporu přibližně 5 500 Kč (33 %)! S vyšším denním nájezdem se potenciál úspor zvyšuje.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách