Energie u mňa doma: Ako som skrotil FVE a SPOT?

Lucia Pavkova
20/12/2023 in Know How

Pred troma rokmi postavil dom pre svoju rodinu. Na vlastnej koži spoznal výzvy, ktoré do domácnosti prinášajú technológie, a koľko stojí energia, pokiaľ sa s ňou (ne)zaobchádza rozumne. Akú cestu zvolil, na aké úskalia narazil, čo ho prekvapilo a ako integroval FVE a SPOT tak, aby stlačil náklady na minimum? Príbeh z vlastného domu rozpráva Pavel Lískovec, vedúci českej pobočky Loxone.

V Loxone posledný rok intenzívne hovoríme o energiách, ich inteligentnom riadení, fotovoltike, spotových cenách, smart meteringu, elektromobilite… Tvrdiť, že trhu ponúkame najvýkonnejší energetický management, je jedna vec. Aby som si za takým silným slovom mohol stáť, potreboval som to vyskúšať na vlastnej koži.

Zhruba pred tromi rokmi som sa rozhodol k dôležitému životnému kroku. Po rokoch v byte sme s manželkou usúdili, že chceme deti vychovávať v dome. V novom, ktorý si postavíme.

Manželke som to radšej nehovoril, ale od začiatku som chcel dom pojať aj ako akýsi „testovací projekt“. Vo väčšom (260 m2), ale inak celkom bežnom rodinnom dome, som plánoval aplikovať riešenia, ktoré sme vtedy vyvíjali s tým, že zmenia zavedené poriadky. To som ešte netušil, ako nestabilný trh s cenami energií nás čaká, s čím sa budeme musieť vysporiadať a čo všetko bude nakoniec v našom dome možné. Poďme od začiatku.

Pavel Lískovec pracuje v programovacom  nástroji Loxone Config.

Tepelné čerpadlo som nemal hneď

Keď som plánoval technológie, šiel som klasickou cestou – jeden zdroj tepla, ktorý ohrieva úžitkovú vodu a zvyšok posiela do podlahového vykurovania. Počítal som teda s elektrokotlom a bojlerom na TÚV. Takáto situácia mi neumožnila žiadny energetický management. Dom si jednoducho diktoval, kedy teplo potrebuje, a elektrokotol ho bezpodmienečne počúval.

Súčasný stav technickej miestnosti v dome pána Lískovca

Vedel som, že v rodinnom dome nebudú účty za energie o tisíckach korún (desiatkach eur) na zálohách ako v byte. Úprimne, toľko ma to netrápilo. Aj tak som mal pomerne výhodne zafixovanú cenu elektriny (okolo 0,04 eur za kWh). Ale trh začal byť nestabilný, ceny rýchlo rástli a s tým aj moje obavy, že sa v ročnom vyúčtovaní dostanem z desiatok tisíc korún (stoviek eur) na stovky tisíc korún (tisícky eur).

Začal som zvažovať investície do úsporných opatrení. Preto som si zaobstaral tepelné čerpadlo (TČ) – to, do čoho nás údajné predpisy rovnako stále viac tlačia.

Aby fungovalo efektívne, odporúča sa k nemu kúpiť akumulačnú nádrž na teplú vodu. Prial som si naozaj veľkú, a tak máme nádrž na 500 litrov. Ako som časom pochopil, akumulačná nádrž je defakto najlacnejšia batéria do domu, ktorú môžete mať. Ale o tom neskôr.

Usilovanie o najlepší vykurovací faktor (COP)

TČ je bezpochyby efektívnejší zdroj. Zároveň to nie je všeliek. Pokiaľ kupujete TČ, pravdepodobne sa obzeráte na jeho faktor COP, ktorý určuje jeho účinnosť. Problém je, že TČ samo o sebe nepozná predikciu a reálnu spotrebu. V zime potrebujem vodu teplejšiu, preto sa štandardne nastaví teplota skôr vyššia, než aby potom nestačila. Potom ale väčšinu roka nebeží ideálne. Je teda obvykle nastavený napevno na „očakávaný priemer“ a nedosahuje zďaleka svoj plný potenciál. Iba ak by užívateľ v priebehu roka nastavenia menil podľa aktuálnej potreby.

Tak som TČ integroval do systému Loxone a začal ho automaticky optimalizovať. V takom prípade nemá TČ pevne určenú teplotu výstupnej vody, ale pravidelne ju vyhodnocuje a automaticky mení podľa aktuálnych klimatických podmienok, reálnej potreby obyvateľov… (A ako sa neskôr ukázalo, tak aj podľa predikcie ziskov FVE a SPOTu.)

Hurá? V tej chvíli áno. Zároveň som začal vnímať boom s FVE a tušil som, že s takýmto upgradom by som potenciál úspor ešte zvýšil. Ale…

FVE som sa bál, zmysel dávala až so SPOTom

Priznám sa, že som bol zo začiatku dosť skeptický na obstaranie panelov na strechu.

Nech som počítal, ako som počítal, tá návratnosť nevychádzala dobre. Zaobstaranie by ma stálo stovky tisíc (desaťtisíce eur). Vtedy mi ročné výdavky na elektrinu vychádzali okolo 60-tisíc korún (približne 2 500 eur) a aj keby som s FVE polovicu ušetril, investícia by sa mi vrátila zhruba za 15 rokov.

Ďalej mi prišlo neekonomické bezhlavo nabíjať a vybíjať batériu a tým znižovať jej životnosť.

Fotovoltika na streche domu

V tom čase sme však v Loxone vyvíjali funkčný blok Optimalizátor spotových cien, ktorý mal umožniť napojiť cenník dynamických taríf elektriny na náš energetický management. Ďalší kúsok do skladačky – ďalší faktor, ktorý je možné zohľadniť a tým ešte posilniť efektivitu. To bol gamechanger a FVE bola zrazu oveľa zaujímavejšia. Prečo?

  • K FVE štandardne dostanete aj elektromer, ktorý vie pracovať so SPOTom. Inak oňho musíte žiadať. Bez „inteligentného“ elektromeru vám dodávateľ účtuje priemerné mesačné ceny kW na SPOTE, preto sa na dynamický trh oplatí vstúpiť iba s týmto komponentom a platiť reálnu cenu v čase.
  • V dome som už mal množstvo technológií (TČ, akumulačná nádrž, elektrokotol, bojler s elektrickou patrónou…) a ich riadením na základe výroby FVE v kombinácii so SPOTom by som dosiahol najvyššiu úroveň energetického managementu, teda aj úspor.

Išiel som do toho.

Najlacnejšia spotreba v každej situácii

V deň, keď píšem tento článok, bola ráno cena elektriny na spotovom trhu 2 Kč t. j. 0,08 eur/kWh. Môj dom to automaticky využil a vyhrial akumulačnú nádrž maximálne možne, na cca 55 stupňov. Naakumulované teplo nám stačilo na celý deň a ja som nemusel kupovať elektrinu v hodinách, kedy bola za 7 Kč t. j. 0,29 eur/kWh. Keby som mal iba elektrokotol, kupujem elektrinu v priebehu dňa za aktuálne ceny. To znamená v niektorých hodinách zhruba 3× drahšie.

Vývoj dynamických cien elektriny sa prepisuje do aplikácie Loxone
Situácia z 1. 12. 2023 – Inteligentný energetický management umožňuje nabiť batériu v dobe lacnej elektriny a pokryť s ňou drahé hodiny. (Ceny na SPOTE znázorňujú šedé stĺpce)

Vo vykurovacej sezóne sme doma schopní spotrebovať aj 70 kWh za deň. Môžem ich nakúpiť za denné minimum 2 Kč (0,08 eur) a teda za 140 Kč (5,71 eur). Nakupovať ten istý výkon za 7 Kč (0,29 eur), platím ten deň neskutočných 490 Kč (20 eur).

V skratke to funguje takto: Systém sa vždy o 14. hodine pozrie na ceny v nasledujúcom dni. Kategorizuje hodiny na veľmi lacné, lacné, drahé, veľmi drahé. Mám nastavené, aby automaticky vylúčil nákup v drahej a veľmi drahej hodine. Zo zvyšných hodín vyberie štyri najlacnejšie a počas nich nahreje TÚV dostatočne na to, aby sa večer celá štvorčlenná rodina mohla okúpať/osprchovať.

Na bojler pre TÚV som si navyše kúpil elektrickú patrónu. Vďaka nej si v prípade prebytkov vyhrejem bojler na vysokú teplotu a teplú vodu mám zadarmo. Pokiaľ prebytky nemám, bojler si nahrejem v najvýhodnejších hodinách a teplú vodu mám za najnižšiu cenu. S kombináciou FVE a SPOTu som tak v mnohých ohľadoch lepšie schopný reagovať a prispôsobovať sa tomu, či svieti alebo nesvieti slnko.

V dobe najvyššej výroby, teda keď svieti slnko, sú spotové ceny logicky nízko a predávať elektrinu do siete lacno nedáva zmysel. Systém mi umožňuje si čo najviac energie nechať na neskoršie využitie, keď nebudem musieť platiť.

Akumulačná nádrž = najlacnejšia batéria

Tým sa okľukou vraciame k tomu, prečo je výhodné mať (veľkú) akumulačnú nádrž. Batéria je možno 5× drahšia ako akumulačná nádrž. Pritom sa opotrebováva a vydrží len určitý počet cyklov nabitia a vybitia. Počujem to v poslednej dobe stále častejšie – batériu na SPOT síce lacno nabiješ, ale 1 kWh so sebou nesie amortizáciu 2 Kč (0,04 eur). Ja toto neriešim, mám akumulačnú nádrž. Preto tvrdím, že akumulačná nádrž je najlacnejšia batéria na trhu – za predpokladu, že ju môžete využiť ako ja.

Schéma systému v dome Pavla Lískovce

Aby som vás neklamal, klasickú batériu mám tiež, každopádne súhlasím, že nemá zmysel ju 4× za deň bezhlavo nabíjať pri lacnom SPOTe, aby som ju 4× denne mohol zase vybiť a elektrinu predať. Ako ju využívam? Systém predikuje solárne zisky. Pokiaľ zistí, že nasledujúci deň budú minimálne alebo žiadne (nebude svietiť slnko), na nočnom/rannom SPOTe batériu nabije a potom ju využíva pre štandardnú prevádzku spotrebičov v domácnosti a pokrýva prípadné „peaky“ v spotrebe.

Situácia u kolegu: Najdrahšie nie je najlepšie

Hľadať možné cesty ma baví, tak som sa do toho pustil aj v dome kolegu. Je dosť podobný ako náš. Tiež štvorčlenná rodina, podobná spotreba, technická miestnosť vybavená rovnakými zariadeniami – s tým rozdielom, že kolega šiel po najdrahších technológiách na trhu. A paradoxne v tom nastal problém.

Jeho TČ, elektrokotol atď. totiž majú vlastné „inteligentné“ riadiace systémy. Tie zväzujú ruky a skutočnej inteligencii hádžu polená pod nohy. Kolega chcel vyhriať nádrž vo výhodný čas na veľa stupňov. TČ má ale vlastnú logiku a chce to stihnúť čo najrýchlejšie, a tak zapne aj elektrokotol (pripne bivalentný zdroj). Vyhreje síce rýchlejšie, ale spotrebuje k tomu viac energie, teda to stojí viac peňazí. Ekonomický nezmysel. Musel si dokonca kúpiť ďalšie drahé krabičky, ktoré fungujú ako „oblbováky“ pre riadiace systémy.

Mne sa nádrž možno vyhrieva dlhšie, napríklad hodinu, ale skutočne najlacnejšie. Kľúč je v tom, že som na začiatku nešiel po drahých, „inteligentných“ technológiách, ale uspokojil som sa so strednou či nižšou triedou, s tzv. „hlúpymi“ zariadeniami. Namiesto niekoľkých „systémov“ som tak platil len za jeden.

Ak staviate dom, nemusíte kupovať TOP technológie. Pokojne na nich ušetrite a urobte ich dodatočne inteligentné tým, že začnete s Miniserverom (riadiacou jednotkou Loxone), ktorá stojí cca 655 eur. Ušetríte, a ako bonus budú vaše zariadenia lepšie komunikovať medzi sebou a dajú vám väčšiu variabilitu.

Monitoring a management energie v aplikácii (ilustračný obrázok)

Paradox: Spotrebujem viac, zaplatím menej

Pokúsim sa na záver bodovo zhrnúť to hlavné, čo som sa na vlastnom riešení naučil:

  • Keď sme fungovali iba s elektrokotlom, ročne sme nakúpili 22 MW elektriny. Po zapojení FVE sa nákup znížil na 12 MW za rok. Po integrácii SPOTu som sa dostal na 15 MW za rok. Nenechajte sa zmiasť, nakupujem síce viac, ale oveľa výhodnejšie. Vo finálnom vyúčtovaní sa tak dostanem na lepšie čiastky ako so samostatnou FVE.
  • SPOT mi zásadne zrýchlil návratnosť fotovoltiky. Kombinácia SPOTu a FVE dáva perfektný zmysel. Podľa mojich odhadov z 15 rokov na cca 10 rokov.
  • „Hlúpe“ TČ za 70 tisíc korún (približne 2 900 eur) urobí rovnakú prácu, ako TČ za 400 tisíc korún (približne 16 500 eur) – stačí na to malá krabička (Miniserver).
  • Môj energetický management zohľadňuje obchodnú cenu OKTE (mení sa hodinovo 24× denne) aj distribúciu, teda nízku a vysokú tarifu (mení sa 2× denne).
  • Vystrelí SPOT občas k 10 korunám (0,41 eur)? Nie je potrebné kvôli obavám dynamické ceny zavrhovať. So správnym riadením nakupujete elektrinu za výrazne nižšiu ako fixnú cenu.
  • Nepotvrdila sa obava, že v prípade predkúrenia miestností a následného vypnutia kúrenia bude doma zima. Dom je zateplený, podlahovka má zotrvačnosť a teplú vodu máme v zásobe… Ani o piaď sme nestratili na komforte.
  • TČ nejde nonstop celý deň, ale má pauzy. Kúrenár mi potvrdil, že to prospieva životnosti zariadenia.
  • Vedľajší (zdravotný) benefit: Tým, že bojler ohrievam čo najviac, napríklad na 70 stupňov, zničím legionellu (vodná baktéria).

Elektroauto pre manželku: Sme pripravení

Už dva roky premýšľam, že manželke kúpim elektromobil. Baví ma, aký je energetický management flexibilný k budúcim potrebám. Stačí integrovať nabíjačku (ak chcete wallbox) a dať jej dva režimy. V jednom sa elektromobil nabije bez ohľadu na to, koľko to bude stáť, v druhom sa dobije v nasledujúcich 12 hodinách vtedy, keď to bude podľa SPOTu/výroby FVE najlacnejšie. Iná technológia, rovnaký princíp.

Energetický management je možné ľahko rozšíriť o nabíjanie elektromobilu. (Ilustračná snímka)

Dostaňte aj vy z budovy maximum

Prekonzultujte s nami energetický management vášho projektu alebo sa staňte Loxone Partnerom a zavádzajte podobné riešenia vašim klientom!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách