7 jednoduchých tipov, ako ušetriť za elektrinu cez 500 Eur


06/09/2022 in Know How

V roku 2022 dosahovali ceny elektriny pre domácnosti na Slovensku rapídne zvýšenie. V auguste prekročila cena elektriny hranicu 400 eur/MWh. Ešte začiatkom mája bola pritom cena elektriny na polovičnej úrovni. Ceny za elektrinu ťahá hore predovšetkým cena plynu a emisných kvót. Rok 2021 bol naopak mimoriadny veľmi nízkymi cenami plynu z dôvodu pandémie, kedy ceny dramaticky klesli. V súčasnosti je trh energií pre konečných spotrebiteľov stále nestabilný. Preto vám prinášame 7 jednoduchých tipov, ako uľaviť vašej peňaženke a ako ušetriť za elektrinu cez 500 Eur ročne.

*Zdroj: sse.sk

Ikona číslo 1

Zmena tarifu – jedna žiadosť, lacný odber

Tarif (cenu elektriny za MWh) prideľuje distribútor podľa typu a počtu spotrebičov. Tu je veľký priestor pre úsporu elektriny. Hlavne pokiaľ elektrinu používate aj k ohrevu vody, vykurovania, či dobíjania elektromobilu (DD4). Zmena tarifu by v týchto prípadoch mohla viesť k zásadným úsporám za elektrinu.

Cena elektriny

Zdroj: SSE, Stredoslovenská energetika

Pre zmenu na výhodnejší tarif stačí u distribútora požiadať a dodať mu revíznu správu o inštalácii daného zariadenia (tepelného čerpadla, nabíjačky, bojleru a pod.). V prípade, že ešte nemáte prijímač HDO, požiadajte o neho aj pri vybavovaní.

Ikona číslo 2

Zbytočne veľký istič

Ďalší spôsob, ako ušetriť za elektrinu, je poplatok za istič. Ten závisí od veľkosti a počtu ističov v danej budove. Hlavne po rekonštrukciách a pri sťahovaní sa stáva, že v budove zostane zbytočne veľký istič, za ktorý síce platíte, ale nevyužívate ho. Príkladom môže byť situácia, kedy ste využívali elektrické vykurovanie, ale rozhodli ste sa prejsť na iný zdroj. Veľkosť ističa musí stanoviť odborník podľa typu a príkonu jednotlivých spotrebičov. Avšak kombináciou vhodného tarifu a správneho ističa, môžete zásadne ušetriť.

Ikona číslo 3

Úspora elektrickej energie vďaka vypínaniu spotrebičov v pohotovostnom režime

Možné úspory: > 80 Eur

Nie je žiadnym tajomstvom, že zariadenia v pohotovostnom režime sú nenápadnými žrútmi energie. Napriek tomu ruku na srdce, kto s tým niečo urobí? Potenciál úspory elektrickej energie v tejto oblasti je pritom podceňovaný.

Napríklad pokiaľ vždy kompletne odpojíte 5 takých zariadení od elektriny namiesto toho, aby ste ich nechali v pohotovostnom režime, môžete ušetriť aj viac ako 80 Eur za elektrinu.

Ako s tým pomôže Loxone?
Môžete automaticky odpojiť všetkých stand-by žrútov zakaždým, keď ich potrebujete využívať (napríklad odchádzate alebo sa chystáte spať). Stačí kliknúť na tlačidlo alebo ikonu v aplikácii. Relé v rozvádzači potom odpojí dané zásuvky, mimo chladničku, práčku a pod. Tiež vypne obehové čerpadlo vykurovacej sústavy a celú ju nastaví do úsporného režimu.

Ikona číslo 4

Ako ušetriť elektrinu pomocou vetrania?

Možné úspory: až 160 Eur

Namiesto trvalo pootvorených okien by ste mali okná odvetrávať každých pár hodín, a to na niekoľko minút rýchleho vetrania. Pridávate k úspore elektriny a je to efektívnejšie. Pokiaľ je to možné, otvorte niekoľko okien naraz, ideálne oproti sebe, aby bola zaistená optimálna výmena vzduchu.

Pokiaľ budete vetrať dlhšie, mali by ste kúrenie vypnúť. Tým sa zabráni zbytočnej spotrebe energie. Aj po zatvorení okien môžete kúrenie nechať ešte niekoľko minút vypnuté. Zvyškové teplo, ktoré je uložené napr. v stenách, vám danú miestnosť opäť vyhreje.

Ako s tým pomôže Loxone?
Dverový a okenný kontakt Air alebo Okenná kľučka Air zaznamená, pokiaľ bolo okno pootvorené. V prípade potreby automaticky reguluje vykurovanie v príslušnej miestnosti. Pokiaľ okno opäť zavriete, kúrenie sa po určitej dobe opäť aktivuje.

Ikona číslo 5

Úspora elektriny s moderným a štýlovým osvetlením

Možné úspory: až 160 Eur

LED svetlá sú efektívnejšie a trvanlivejšie než klasické žiarovky. V porovnaní s nimi je možné ušetriť až 80 % spotreby elektriny a nie je nutné ich dlhé roky meniť.

Ako s tým pomôže Loxone? 

Odporúčame použiť naše LED svetelné zdroje špeciálne vyvinuté pre moderné inštalácie. Od moderných RGBW a WW bodoviek, cez pásy až po štýlové závesné svetlá. Nájdete u nás všetky produkty, ktoré potrebujete pre inteligentné a energeticky úsporné osvetlenie.

P.S.: U klasických žiaroviek sa životnosť pohybuje okolo 1 000 hodín. U našich prémiových LED svetiel nie je problém so životnosťou až 25 000 prevádzkových hodín.

Inteligentná domácnosť a presvetlený interiér pomocou LED pásov a závesných svetiel
Ikona s číslem 06

Len malé zníženie teploty vedie k všetkým úsporám elektrickej energie

Možné úspory: až 80 Eur

Rôzne štúdie predpokladajú, že zníženie izbovej teploty o iba 1 °C môže ušetriť až 10 % nákladov na vykurovanie.. To je za rok slušná suma.

Ako s tým pomôže Loxone?

Inteligentná regulácia vykurovania nielen zaisťuje, že vo vašich miestnostiach prevláda presná požadovaná teplota, ale tiež sa naučí optimalizovať, aby bola dosiahnutá teplota čo najefektívnejšia.

A ideme ešte o krok ďalej: Keď nie ste doma, teplota sa automaticky znižuje. Večer dostane Váš domov tú správnu teplotu. Musíte iba zadať časy, kedy ste prítomní alebo nie ste. Váš domov sa postará o zvyšok. Takto dokonca obvykle dochádza k úspore elektriny až 30 % (len za kúrenie).

Ikona s číslom 7

 Úspora elektriny vďaka nastaveniu televízie

Možné úspory: až 40 Eur

Aj pri sledovaní televízie je možné dosiahnuť úspory za energie. Na niektorých je nastavený zbytočne vysoký jas. Ten sa dá obvykle ľahko stlmiť. Týmto sa šetrí a zároveň sa predlžuje životnosť zariadenia.

Moderná OLED televízia, ktorá svieti na 300 nitov (jednotka jasu) má viac ako dvojnásobnú spotrebu, než pri jase iba 100 nitov. Tento rozdiel sa za rok premietne do úspor. Stačí len zmeniť nastavenie televízie podľa vášho návodu.

Dve krivky popisujúce rozdielnu spotrebu OLED a LCD displejov v závislosti od jasu

Tip naviac:

Úspora elektriny s fotovoltikou

Možné úspory: > 700 Eur

S FVE dnes žiadne peniaze nezarobíte, za vyrobenú elektrinu nedostanete takmer nič. Pokiaľ však budete sami rozumne využívať vyrobenú elektrinu na nabíjanie, môžete ročne v priemere ušetriť viac ako 600 Eur na vašom elektromobile – najmä pri súčasných cenách energií. Môžete napríklad nechať elektromobil automaticky nabíjať presne vtedy, keď sami vyrobíte dostatok elektriny a nemusíte ju kupovať. Loxone má všetko, čo na to potrebujete.

Za rok tiež môžete ušetriť zhruba 100 Eur za klimatizáciu, pokiaľ pre ňu využijete vlastnú energiu z FVE.

Ako s tým pomôže Loxone? 
Ste vybavení všetkým, čo k úsporám potrebujete. Vďaka systému Loxone sa vaša klimatizácia spustí presne vtedy, keď sami vyrobíte dostatok elektriny alebo máte dostatok energie vo vašom úložisku. Ak stále vznikajú pretoky energie z panelov, môžete ich využívať napríklad pre ohrev teplej vody. 

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s námi váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A
Konzultácia projektu zdarma
Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A
Stať sa partnerom
Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách