Dotácia na zriadenie Wallboxu na Slovensku? S Loxone sa investícia oplatí ešte viac

Michal Pažitný
15/09/2023 in Know How

Nový zákon zmení pravidlá pre výstavbu nabíjacích staníc a zavedie ich finančnú podporu. Zriadiť si vlastnú nabíjačku elektromobilu bude veľmi zaujímavé. Aké ale vybrať riešenie, aby sa investícia skutočne oplatila?

Nový zákon zmení pravidlá pre výstavbu nabíjacích staníc a zavedie ich finančnú podporu. Zriadiť si vlastnú nabíjačku elektromobilu bude veľmi zaujímavé. Aké ale vybrať riešenie, aby sa investícia skutočne oplatila?

Finančná podpora pri výstavbe wallboxu funguje už vo viacerých krajinách EÚ. U nášho suseda, v Českej republike, môžete získať dotáciu až do výšky 15 000 českých korún, čo je v prepočte okolo 620 eur. 

O dotáciu by mohli požiadať majitelia starších, ale i novopostavených rodinných domov. Tiež je vhodná pre osoby, ktoré reprezentujú bytové jednotky, napríklad majiteľov parkovacích miest. V prípade rodinného domu by sa mala dotácia vzťahovať na dva wallboxy, v prípade bytových domov je ich možné obmedziť na základe množstva bytových jednotiek.

Žena pozerá na pokladničku a premýšľa ako šetriť

Novelizácia stavebného zákona navrhuje stanoviť maximálne náklady na jeden wallbox spoločne s jeho inštaláciou v sume 1800 eur. Kupujúci by po novom mohol získať finančnú podporu od štátu vo výške 50 % z týchto nákladov. Udelená by mala byť formou spätného vrátenia peňazí odpočítanej od skutočne vynaložených nákladov.

Všetky tieto zmeny má priniesť novelizovaný Stavebný zákon, ktorý bude platný od 1. apríla 2024.

SPOT: Najlacnejšie nabíjanie elektromobilu

Systém Loxone umožňuje stanici automaticky spúšťať nabíjanie v najvhodnejšie časy. A to napríklad na základe cien na trhu s dynamickými tarifami elektriny, s ktorými sa náš wallbox inteligentne prepojí. Téme sme sa venovali aj v tomto článku: https://www.loxone.com/sksk/blog/dynamicke-ceny-elektriny/

Nabíjané auto

Situácia: Predstavte si, že za deň najazdíte na vašom elektromobile zhruba 50 km. Po príchode domov ho musíte večer či v noci nechať nabiť. Aby ste ho mohli využívať aj na nasledujúci deň, je potrebné ho nabiť energiou 10 kWh. – Váš inteligentný wallbox si sám vyberie z nasledujúcich 12 hodín po tom, ako sa vrátite z práce. Systém Loxone vyhodnotí tú najlacnejšiu hodinu a v daný čas auto dobije bez toho, aby ste museli čokoľvek robiť.

Ak využívate dynamické tarify elektriny a nechali by ste elektromobil nabíjať 12. septembra 2023 o 21 hodine, vyšlo by vás to 0,18 € / KWh (v tabuľke 183, 01 € / MWh).

Nabíjanie elektromobilu podľa spotových cien na Slovensku. (Zdroj: okte.sk)

Loxone Wallbox by s nabíjaním počkal a nechal auto nabiť v nasledujúci deň o 5 hodine ráno. Čo by vás v tom čase vyšlo 0,09 € / KWh (v tabuľke 97,41 € / MWh). Vďaka tomu ušetríte a vaše vozidlo bude ráno pripravené na použitie ako zvyčajne. (zdroj: www.okte.sk).

Najvýhodnejšia hodina na nabíjanie elektromobilu podľa spotových cien na Slovensku. (Zdroj: okte.sk)

Poznámka redakcie: V tabuľkách sú sumy uvedené v MWh, pre praktickosť sme ich prerátali do kWh.

Porovnanie: Zatiaľ čo by vás jedna hodina nabíjania večer o 21 stála 1,8 €, o 5 ráno by ste auto nabili za 0,9 €, teda zhruba o 50 % lacnejšie. Pri prepočte do 250 pracovných dní to vychádza na úsporu viac než 225 eur! Spotové ceny občas klesajú i do mínusu, čo znamená, že na nabíjaní môžete v niektorých prípadoch dokonca “zarobiť”.

Množstvo výhod vďaka nabíjačke Loxone Wallbox

Ako sme spomínali vyššie, dotáciu budú môcť získať iba rodinné domy a bytovky. Loxone Wallbox má však čo odovzdať všetkým budovám vrátane komerčných.

FVE

Spolupráca s FVE

Loxone Wallbox umožňuje automaticky regulovať nabíjací výkon (1,38 až 11 kW) na základe prebytkov z fotovoltiky. Keď je auto preč, systém presmeruje energiu do úložiska. Je možné nabíjať len z prebytkov zo slnka, ale pokiaľ je potrebné elektromobil nabiť čo najrýchlejšie, režim nabíjania prepnete manuálne.

zátěž

Záťažový management

Miniserver riadi nabíjanie auta s ohľadom na ostatnú záťaž v celej budove. V prípade preťaženia sa spotrebiče odpájajú podľa prednastavených priorít a aktuálnych potrieb.

FVE

Vzdialený prístup

Bez nutnosti verejnej IP adresy a bez cloudu. Mobilná aplikácia zobrazuje vašu spotrebu, koľko energie z FVE bolo využitých aj ako dlho trvá cyklus nabíjania. V prípade potreby manuálne ovládať režimy nabíjania.

Nastavenie wallboxu v aplikácii
FVE

Overenie pomocou NFC klávesnice

Rozšírením o čítačku čipov pridelíte možnosť nabíjania iba určeným osobám (napr. konkrétnym zamestnancom) a systém zároveň vyúčtuje ich spotrebu. Oprávnenie môžete prideľovať aj naprieč pobočkami (vďaka funkcii Trust). Pendlujúci zamestnanec si s rovnakým čipom nabije auto z bratislavského aj košického Wallboxu.

zátěž

Export dát pre tretie strany

Napríklad pre jednoduché vyúčtovanie pre hotelových hostí. Tí využívajú rovnakú kartu pre prístup do izby aj na overenie pre nabíjanie. Prečo návštevníkov zaťažovať viacerými kartami a čipy, keď stačí jeden univerzálny?

FVE

Rozšírenie o elektromery

Bez nutnosti ďalšieho miesta a kabeláže. Loxone totiž využíva pre nabíjačky unikátnu bezdrôtovú technológiu. Elektromer je možné umiestniť na DIN lištu priamo pod krytom Wallboxu.

FVE

Management viacerých nabíjačiek

Systém Loxone rozdelí dostupný výkon medzi niekoľko Wallboxov. Vo firme, v garáži bytového domu alebo na parkovisku pri supermarkete… V rakúskom sídle Loxone vedľa seba bez problémov funguje 50 Wallboxov!

Viac nabíjačiek v jednom objekte

Bonus v cene: Inteligentné funkcie pre budovu

Pokiaľ si (napríklad za prispenia dotácie) zaobstaráte Loxone Wallbox s riadiacou jednotkou, zďaleka nekončíte u inteligentných funkcií pre nabíjanie elektromobilu. Miniserver v sebe dnes majú inteligentné budovy všetkého druhu, od domácností, cez kancelárie a predajne až po developerské projekty. Zaisťuje im vyšší komfort, bezpečnosť aj úspory.

Spoločne s nabíjačkou tak získate systém inteligentnej automatizácie, ktorým dokáže ovládať prakticky každú technológiu budovy, od osvetlenia a tienenia, cez vykurovanie až po celé systémy MaR. Na všetko pritom máte stále jednu a tú istú aplikáciu.

Žena v aplikácii kontroluje stav nabitia a ostatné funkcie domácnosti

Príležitosť pre inštalatérov: Predávajte hotové riešenie s hravou inštaláciou

Inštalačný partner nastavuje wallbox pre zákazníka

So spustením novej vlny dotácií bude po vyhovujúcich nabíjačkách dopyt. So znalosťou Loxone ste tak v obrovskej výhode. Vytvorte balíčky Wallboxov s Miniservermi (prípadne elektromermi) a predávajte hotové riešenie, ktorého inštalácia a sprevádzkovanie zaberie minimum práce a času. Integrácia Wallboxu k Miniserveru je Plug&Play, stačí pár kliknutí a stanica je pripravená na prevádzku.

Dôkaz namiesto sľubov – stiahnite si program Loxone Configu, kde sú hotové často využívané riešenia – ochrana pred vyhodením ističa a rozpočítanie spotreby medzi užívateľmi pomocou NFC klávesnice. S týmto programom bude vaša ponuka oveľa zaujímavejšia, ako čokoľvek iné od konkurencie.

Využite ho pre vášho zákazníka:

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách