Spotreba energie vo veľkých budovách naozaj bolí. Táto kancelária hravo ušetrila 25 %


12/10/2022 in Know How

Kancelárie, aj tie najmodernejšie so všetkou svojou nádherou, nesú nutné zlo vysokej spotreby energie. Chcete zastaviť rastúce účty. Ale kde začať? Dobrým štartom je inteligentné riadenie vykurovania a chladenia vašej budovy. Investícia je oproti napríklad zatepleniu nízka a návratnosť práve v tomto konkrétnom prípade skoro okamžitá. Poďme sa pozrieť, ako kolegovia ušetrili viac ako 25 % nákladov na energie v kancelárii.

Ich 3 problémy

Kolegovia v Británii sa presťahovali do kancelárskej budovy, kde vykurovanie a chladenie zaisťovali dve poriadne vonkajšie jednotky (každá obsluhovala jedno poschodie). Presná teplota v každej miestnosti (zónová regulácia) sa riadila podľa starého usporiadania kancelárie, ktoré sa s rôznymi užívateľmi niekoľkokrát zmenilo.

1. Otvorené priestory
Pre jeden otvorený priestor existovalo niekoľko nástenných termostatov. A každý si ich ovládal, ako chcel. Takže zatiaľ čo niektoré zóny boli vypnuté, iné mohli „bežať na plné obrátky“, aby to kompenzovali a naopak.

2. Kalendáre termostatov
Tiež tradičné nastavenie rozvrhu na termostate je nespoľahlivé. Ročné obdobie sa mení, ale nastavenie je rovnaké. Keď je vonku veľmi chladno, budove trvá dlhšie sa vykúriť a v lete naopak. V tejto kancelárii bývala hlavne ráno zlá teplota. Potom niekto opäť začal štelovať termostaty a tým spotrebovávať viac energie.

3. Princíp ovládania
Tiež máme často pocit, že pokiaľ nastavíme teplotu čo najvyššie, všetko sa rýchlejšie vykúri.
Bohužiaľ, takto termostaty väčšinou nefungujú. Potom nevyhnutne niekto iný v kancelárii stlačí ďalšie tlačidlá, možno aj na niektorom z ďalších termostatov v rovnakom otvorenom priestore. Nastaví teplotu na minimum, aby sa „rýchlejšie“ ochladilo… Jasne vidíte, aký problém z toho vzniká. Ide o dosť zásadné plytvanie. Zaťažujú sa tým klimatizačné jednotky. A príjemné, stále prostredie v kancelárii prakticky neexistuje. Ako to teda kolegovia vyriešili?

Na tomto obrázku je pôvodný termostat v kancelárii.

Ich riešenie

Jednoducho: nainštalovali si inteligentné riadenie.

Pomocou pár produktov okamžite dosiahli zníženie spotreby energie. Ich priemerná úspora je 25 % nákladov na energiu mesačne. Poďme sa na to pozrieť detailne.

Spomínaný klimatizačný systém sa skladá z 22 vnútorných jednotiek obsluhovaných 2 vonkajšími jednotkami. Na jeho riadenie bol potrebný iba tento hardvér:

CoolMaster umožnil pripojiť sa k vonkajšej jednotke a mať individuálne ovládanie každej vnútornej jednotky. Miniserver Go a CoolMasterNet sa zapojili do existujúcej siete. Na kľúčové miesta v budove kolegovia pridali Komfortné senzory (čidlá teploty a CO2). Ukázalo sa, že ideálne miesta nie sú napodiv tam, kde boli nainštalované pôvodné termostaty. Takže ich zložili a pridali záslepky. Teraz sa teplota v kancelárii riadi na chlp presne. Podľa vonkajšej teploty systém upraví rýchlosť a čas vykurovania, aby stihol všetko podľa nastaveného kalendára.

Výsledok

Priemerná mesačná úspora

 

6 382 kWh
Priemerná spotreba
pred Loxone
4 786 kWh
Priemerná spotreba
po Loxone
25 %
Priemerná mesačná
úspora

Návratnosť investície

 

465 Eur
Priemerná mesačná
úspora
3 200 Eur
Približná cena
riešenia
7 mesiacov
Doba návratnosti
investície

Toto jednoduché, ale účinné riešenie znížilo spotrebu energie o 25 %! Mesačný pokles bol minimálne 1 645 kWh, čo pri sadzbe 0,29 Eur za kWh znížilo účty o 465 Eur mesačne.

Aká je teda návratnosť investície? Približné náklady na hardvér a odhadované náklady na prácu za dva dni pre toto riešenie sú 3 200 Eur.
Pri úspore 465 Eur sa investícia vráti za približne 7 mesiacov! Sme presvedčení, že aj vy by ste mohli pomocou Loxone zásadne ušetriť.

Programovanie

Použili sme predpripravenú funkciu Loxone na ovládanie klímy, má naozaj veľmi pekné učiace algoritmy. Naučia sa časy zahrievania a ochladzovania miestnosti, tak nikdy nedôjde k prehriatiu alebo podchladeniu priestorov. Tiež sme upravili funkcie pôvodného systému pretože nebol správne optimalizovaný. Od zavedenia oboch týchto opatrení sme sa nikdy nedostali do situácie, kedy by teplota v miestnosti bola o viac ako 0,8 stupňa nižšia ako naša požadovaná hodnota. A zároveň sme znížili naše energetické náklady. Takže spokojní zamestnanci a spokojná peňaženka.
Hugh Ewen

Sales & Technical Manager, Loxone UK

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s námi váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A
Konzultácia projektu zdarma
Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A
Stať sa partnerom
Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách