5 tipov, ako na úsporné nabíjanie elektromobilu

Lucia Pavkova
23/11/2023 in Know How

Ušetriť za nabitie elektromobilu je oveľa jednoduchšie, než myslíte. Týchto 5 spôsobov vám ukáže, ako nabíjať lacnejšie doma aj na cestách.

Lacné nabíjanie doma

Využite dynamické ceny elektriny

Dynamické ceny energie sa stávajú stále zaujímavejšími pri prevádzke elektromobilu. Dôvodom je, že inteligentná nabíjacia stanica, ako je Loxone Wallbox, môže sledovať ceny na spotovom trhu (krátkodobý trh s energiou). Ceny elektriny veľmi kolíšu a závisia od ponuky a dopytu. Keď je dopyt vysoký, ceny rastú a naopak. S Optimalizátorom spotových cien Loxone môžete naplno využiť potenciál dynamických cien elektriny. Nabíjajte batériu svojho elektromobilu, keď je energia lacná. Úplne automaticky a bez vašej účasti.

Praktický príklad

Predpokladajme, že rozdiely cien sú nasledujúce:

Počas špičky: 0,18 €/KWh

Mimo špičku: 0,09 €/KWh

Situácia: Predstavte si, že za deň najazdíte na vašom elektromobile zhruba 50 km. Po príchode domov ho musíte večer či v noci nechať nabiť. Aby ste ho mohli využívať aj na nasledujúci deň, je potrebné ho nabiť energiou 10 kWh. – Váš inteligentný wallbox si sám vyberie z nasledujúcich 12 hodín po tom, ako sa vrátite z práce. Systém Loxone vyhodnotí tú najlacnejšiu hodinu a v daný čas auto dobije bez toho, aby ste museli čokoľvek robiť.

Ak využívate dynamické tarify elektriny a nechali by ste elektromobil nabíjať 12. septembra 2023 o 21 hodine, vyšlo by vás to 0,18 € / KWh (v tabuľke 183, 01 € / MWh). Loxone Wallbox by s nabíjaním počkal a nechal auto nabiť v nasledujúci deň o 5 hodine ráno. Čo by vás v tom čase vyšlo 0,09 € / KWh (v tabuľke 97,41 € / MWh). Vďaka tomu ušetríte a vaše vozidlo bude ráno pripravené na použitie ako zvyčajne. (zdroj: www.okte.sk).

Nabíjanie elektromobilu podľa spotových cien na Slovensku. (Zdroj: okte.sk)
Nabíjanie elektromobilu podľa spotových cien na Slovensku. (Zdroj: okte.sk)

Porovnanie: Zatiaľ čo by vás jedna hodina nabíjania večer o 21 stála 1,8 €, o 5 ráno by ste auto nabili za 0,9 €, teda zhruba o 50 % lacnejšie. Pri prepočte do 250 pracovných dní to vychádza na úsporu viac než 225 eur! Spotové ceny občas klesajú i do mínusu, čo znamená, že na nabíjaní môžete v niektorých prípadoch dokonca “zarobiť”.

Fotovoltika bude poháňať vaše auto

Je možné nabíjať svoj elektromobil zadarmo? Áno, aspoň pokiaľ máte fotovoltické panely. V inteligentnom dome Loxone FVE systém a nabíjacie stanice dokonale spolupracujú.

Nastavenie zaleží len na Vás a energiu je možné rozdeliť podľa priorít. Napríklad najprv poslúži na ohrev vody v domácnosti, potom sa spustí práčka a prebytok bude napájať batériu automobilu.

Solárne panely

Využitím domáceho úložiska energie je možné z tohto riešenia vyťažiť ešte viac výhod. V prípade, že počas dňa jazdíte autom do práce, energia zo solárnych panelov sa ukladá do batérie. Po návrate domov stačí pripojiť auto k Wallboxu a Energetický manager Loxone automaticky prenesie elektrinu z úložiska do auta.

Lacné nabíjanie na cestách

Porovnanie nabíjacích staníc a kariet.

Nabíjanie doma bohužiaľ nie je vždy možné. Na dlhších cestách je niekedy nutné zastaviť pri verejnej dobíjacej stanici.

Ak chcete na cestách nabíjať lacno, odporúčame porovnať ceny nabíjacích staníc a nabíjacích kariet. Cenové rozdiely medzi týmito dvoma možnosťami môžu byť niekedy skutočne veľké. Na jednej zaplatíte iba 0,29 €/kWh, na inej 0,42 €/kWh.

Dôležité upozornenie: Cena niekedy závisí od rýchlosti nabíjania. Rýchlonabíjačky sú často drahšie ako bežné nabíjacie stanice.

Nabíjané auto

Úsporné nabíjanie v práci

Máte služobný elektromobil? Čím ďalej viac zamestnávateľov inštaluje na firemné parkovisko dobíjacie stanice, aby podporili prechod na e-mobilitu. Možno tu budete môcť nabíjať zadarmo alebo za zvýhodnenú sadzbu.

Tip: Informujte sa u svojho zamestnávateľa, či je možné nabíjanie na osobné účely.

Bezplatné nabíjanie pri nakupovaní

Stále viac spoločností považuje umožnenie nabíjania e-vozidiel za obchodný prínos. Maloobchodné reťazce ako IKEA, Lidl a McDonald’s inštalujú vo svojich predajniach bezplatné nabíjacie stanice. Ide o spôsob, ako prilákať zákazníkov. Aj prevádzkovatelia reštaurácií a hotelov lákajú potenciálnych hostí na možnosť nabíjania ich automobilov. V dnešnej dobe práve možnosť nabitia automobilu často rozhoduje o tom, aká bude naša voľba ubytovania či inej rekreácie.

Nabíjacie stanice pre elektromobly

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách