Oplatí sa tepelné čerpadlo?

Michal Pažitný
25/04/2024 in Know How

Tepelné čerpadlá sľubujú efektivitu a ekologické riešenie domáceho vykurovania. Výber tepelného čerpadla a jeho riadenie môže výrazne ovplyvniť nielen vaše náklady na energie, ale aj celkovú kvalitu domova. V článku sa pozrieme, čo je potrebné pred obstaraním zvážiť.

Tepelné čerpadlo je často prvou voľbou pre nové a rekonštruované domy. Nie vždy však splní to, čo sľubuje, oplatí sa len za určitých podmienok.

Prečo si ľudia kupujú tepelné čerpadlá?

Znižovanie emisií, udržateľnosť a energetická efektivita… Každopádne všetko začína a končí v peňaženke. Ľudia jednoducho chcú teplo doma lacnejšie a chcú energeticky sebestačnejšiu domácnosť, o to viac v čase nestabilného trhu s cenami energií.

Tepelné čerpadlá premieňajú energiu z okolitého prostredia na vysoko účinné vykurovanie a ohrev vody, čo z nich robí efektívny a flexibilný zdroj vhodný na celoročné využitie. Znižujú spotrebu energie a prinášajú vytúžené úspory a nižšie emisie CO2.

Do získavania efektívnych zdrojov nás v čoraz viac tlačí aj legislatíva, pričom nám to majú kompenzovať dotácie.

Kedy sa tepelné čerpadlo oplatí?

Kedy sa tepelné čerpadlo oplatí?

Tepelné čerpadlo si musí perfektne rozumieť s vykurovacím (či chladiacim) systémom. V tomto ohľade je pre neho ideálny parťák hlavne podlahové vykurovanie. Je to totiž nízkoteplotný systém a stačí mu tak voda napríklad s teplotou 35 stupňov (môže byť aj nižšia) – kvôli hygienickým normám ani s teplejšou vodou pracovať nemôže (v obytných častiach je maximálna povolená teplota podlahy dokonca len 29 stupňov). To znamená, že vám bude stačiť aj tepelné čerpadlo s nižšou maximálnou teplotou výstupnej vody – cca 45 stupňov. Podlahové vykurovanie je dnes bežnou súčasťou novostavieb, v nich sa teda oplatí s tepelným čerpadlom počítať. Menej bežné sú napríklad kapilárne systémy inštalované do stien a stropov, ktoré volia predovšetkým majitelia prémiových projektov. Aj tie však možno s tepelným čerpadlom perfektne kombinovať.

Ak rekonštruujete, tepelné čerpadlo stačí iba v prípade, že zvolíte nejaké s vysokou maximálnu teplotu výstupnej vody (dnes už môžete bežne zaobstarať tepelné čerpadlo s maximálnou teplotou 75 stupňov), ktoré bude vhodné pre staršie, klasické radiátory. Variantom je aj súbežná kúpa čerpadla a výmena vykurovacieho systému – radiátorov za podlahovku, prípadne za nízkoteplotné radiátory s väčšou plochou.

Kedy sa tepelné čerpadlo neoplatí?

Kedy sa tepelné čerpadlo neoplatí?

Ako sme naznačili, bežné radiátory potrebujú vodu tradične výrazne teplejšiu. 40 stupňov nestačí, preto sa určite neoplatí kupovať čerpadlo s takto nízkou maximálnou teplotou. Vodu by bolo potrebné dohrievať napríklad elektrokotlom, čo znamená náklady navyše. Nepomôže ani tepelné čerpadlo typu split, kde síce nie je potrebný elektrokotol, jeho rolu dohrievania každopádne zastáva vnútorná jednotka.

V tejto konštelácii sa tepelné čerpadlo pravdepodobne neoplatí. Spravidla sa to bude týkať starších nehnuteľností, v ktorých je vysokoteplotné vykurovanie bežné. Samozrejme môžete zvážiť generálnu rekonštrukciu, ale treba počítať s vysokými vstupnými nákladmi a teda dlhšou návratnosťou investícií.

COP faktor = faktor pri rozhodovaní

Pokiaľ kupujete tepelné čerpadlo, pravdepodobne sa obzeráte primárne na jeho faktor COP (vykurovací faktor). Udáva, koľko tepla dokáže tepelné čerpadlo vyprodukovať v porovnaní s množstvom energie, ktoré na prevádzku spotrebuje. Zrejme teda uvažujete spôsobom: Čím vyšší vykurovací faktor, tým vyššia šanca šetriť náklady!

Tepelné čerpadlo na dvore domu

Ale pozor, COP faktor nie je všeliek. Uvedená hodnota sa dosiahne iba za ideálnych podmienok vonkajšej teploty. Problém tiež je, že „tepelko“ samo o sebe nepozná predikciu a reálnu spotrebu. V zime musí byť voda teplejšia, preto užívatelia štandardne nastavia teplotu výstupnej vody skôr vyššiu, než aby potom nestačila. Potom však po väčšinu roka nebeží ideálne. Prípadne užívatelia nastavia teplotu výstupnej vody na „očakávaný priemer“, potom ale zariadenie zďaleka nedosahuje plný potenciál. Iba by užívateľ v priebehu roka nastavenia menil podľa aktuálnej potreby, čo je ale silne nepohodlné a náročné. K COP faktoru sa ešte dostaneme na konci článku.

Pri otázke, či sa oplatí/neoplatí, je nemenej dôležité správne ovládanie kúrenia. Pokiaľ budeme k regulácii kúrenia pristupovať stále rovnako, investícia do tepelného čerpadla sa vráti za niekoľko rokov (rýchlejšie pri prechode z elektrokotla, pomalšie pri prechode z plynového zdroja). Avšak ak s obstaraním moderného zdroja ide ruka v ruke aj efektívne riadenie teploty, dokáže priniesť úspory, ktoré návratnosť výrazne zrýchlia.

Možnosti riadenia vykurovania

Užívatelia sa nezriedka stretávajú s problémami, ako je komplikované ovládanie, malá flexibilita nastavenia teploty alebo neefektívne rozloženie tepla v dome. Riadiaci systém preto musí byť prispôsobený individuálnym potrebám a nemal by byť náročný na ovládanie.

Číslo jeden

Jeden termostat na poschodie

Použitie jedného termostatu na poschodie sa môže zdať ako jednoduché a ekonomicky výhodné riešenie. Možno na začiatku, ale nie z dlhodobého hľadiska. Manuálnemu, nepohodlnému štelovaniu termostatov sa dá vyhnúť pomocou rôznych časovačov alebo prepojením s aplikáciou (ak máte jeden z „inteligentných termostatov“).

Problém sa ale len presunie inam – namiesto k termostatu budete chodiť do jednotlivých miestností k ventilom. Pokiaľ nie, budete teplota vo vnútri domácnosti skôr náhodná, zle rozložená, to znamená neefektívna. Váš teplotný komfort výrazne utrpí. V zime to bude pravdepodobne jednoduchšie, počasie je predvídateľnejšie a tomu vykurovanie ľahšie prispôsobíte. V prechodných obdobiach naopak bude veľmi zložité napríklad nekúriť zbytočne, pokiaľ sa vonku zrazu oteplí.

Číslo Dva

Zónové riadenie – termostat v každej miestnosti

Ďalšou možnosťou je mať termostat v každej miestnosti. Určite to prinesie lepšiu kontrolu a personalizáciu teplôt. Nič sa však nemení na tom, že musíte behať z izby do izby a strážiť správne teploty. Hovoríme aj o vyššej vstupnej investícii, pretože budete kupovať viac kusov zariadení.

S časovačmi si napríklad môžete nastaviť, aby ste ráno o 7 hodine nevstávali do zimy. Zahriatie a akumulácia však chvíľu trvá a systém dosiahne správne hodnoty neskôr, keď už ste na odchode do práce. Tieto nepresnosti lákajú nastaviť teploty napevno a držať ich celý deň, „radšej sa toho nedotýkať“. To však nemá nič spoločné s energetickou účinnosťou.

Na čo si ďalej dať pozor pri ovládaní vykurovania:

N

Pri kombinácii viacerých zdrojov tepla budete mať viac ovládačov. Kvôli nejednotnému ovládaniu však zdroje nedokážu fungovať v dobrej súhre, efektívne.

N

Koordinácia vykurovania a pravidelného vetrania oknami je často náročná. Nikto nechce, aby kupované teplo letelo okamžite von. Niekedy však zabudneme okno zavrieť, prípadne ho necháme nechtiac otvorené dlhšie. A čo ak potom zabudneme znova zakúriť? Znie to možno banálne, ale ľudský faktor vo vykurovaní zohráva obrovskú úlohu.

N

Ďalšia povinnosť: mimo vykurovacej sezóny je potrebné pohnúť ventily, aby nezatuhli.

N

Termostat nedokáže včas upozorniť na problémy vo vykurovacej sústave. Ak sa systému nepodarí miestnosť nakúriť včas, je to indikátor napríklad nesprávneho tlaku. O oneskorenom vykúrení sa však nedozviete a tým pádom nemôžete reagovať. Dozviete sa to až pri strate komfortu, kedy vám bude doma zima.

Číslo tri

Zónové riadenie s Loxone

V súčasnosti sa mnohé domácnosti vydávajú cestou inteligentnej automatizácie vykurovania. Nevýhodu pocítia hlavne fanúšikovia rôznych aplikácií, v ktorých sa môžu s teplotou „hrať“. Nie že by automatizácia nemala aplikáciu, stačí však jedna a slúži skôr na kontrolu teplôt či stavu tepelného čerpadla. Užívateľ si nastaví v aplikácii teploty a časy pre jednotlivé dni a o zvyšok sa postará systém.

Takéto riešenie ponúka napríklad systém Loxone. Aj jeho aplikácia umožňuje nastaviť kalendár. Ale na rozdiel od bežných časovačov sa neriadi striktne časom. Vykurovanie jednotlivých miestností (zón) závisí aj od prítomnosti v nich. Vďaka tomu systém nenechá nikoho mrznúť, pokiaľ ide napríklad neskôr spať alebo zostane kvôli chorobe nečakane doma.

Zónová regulácia vykurovania

Disponuje tiež prediktívnou logikou, ktorá neustále zisťuje, ako dlho trvá danú miestnosť zohriať. Každý deň potom zapne vykurovanie v taký čas, aby ste napríklad v spomínaných 7 hodín ráno už mali teplotu, akú chcete (a aby sa zároveň nekúrilo celú noc).

Systém dokáže pracovať aj s aktuálnou vonkajšou teplotou a zapojiť aj napríklad okenné kontakty. Môžete tak zvoliť, aby sa kúrenie miestnosti automaticky vyplo, pokiaľ je okno otvorené dlhšie ako päť minút (samozrejme za predpokladu, že vzduch vonku nie je teplejší ako ten vo vnútri). Akonáhle okno zatvoríte, systém opäť začne izbu temperovať na teplotu, ktorá má v danom čase panovať.

Bonus: COP faktor pri výbere nerozhoduje

A pokiaľ okrem riadenia vykurovania integrujete do Loxone aj samotné tepelné čerpadlo, tento systém sa postará o jeho optimálnu prevádzku v priebehu roka! V takom prípade nemá pevne určenú teplotu výstupnej vody, ale pravidelne ju vyhodnocuje a automaticky mení podľa aktuálnych klimatických podmienok, reálnej potreby obyvateľov… A účinnosť je na maxime za každej situácie, vykurovací faktor tak nemusí byť pri výbere rozhodujúci.

Už vôbec nie, ak používate aj akumulačnú nádrž, ohrejete ju na vyššiu teplotu a potom dosiahnete požadovanú teplotu pomocou zmiešavacieho ventilu. To sa vyplatí predovšetkým, ak počítate aj s FVE alebo naskočením na spotové ceny. Keď je energia na trhu lacná alebo ju dáva slnko zadarmo, COP faktor nie je dôležitý, pretože si čo najviac chcete nahriať akumulačnú nádrž. Teplo potom využijete, až bude energia znova drahšia.

Tepelné čerpadlo je skrátka dobrý sluha, ale zlý pán. Bezpochyby prináša účinnejšie vykurovanie ako ďalšie zdroje, ale aby dosiahlo najlepšiu efektivitu, potrebuje nad sebou inteligentné riadenie.

Hlavica
Sledovanie teploty v aplikácii
Okenný kontakt

Stále sa to oplatí

Vstupné investície do takéhoto riešenia nemusia byť o nič drahšie ako riešenie s termostatmi, za porovnateľné peniaze zároveň získate vyšší potenciál prevádzkových úspor – teda vyššiu návratnosť. Príjemným bonusom je vyšší komfort, pretože odpadá štelovanie termostatov a krútenie hlavicami, vzdialený prístup k systému a okamžité notifikácie v prípade problémov na sústave.

Inteligentná automatizácia navyše umožňuje (aj dodatočné) napojenie ďalších technológií v dome. Ak to rozpočet dovoľuje a budete riešiť napríklad elektrické žalúzie, s vykurovaním ich ľahko prepojíte a ponúknu ďalšie možnosti úspor, ako je napríklad automatické pasívne (teda lacnejšie) chladenie v horúcom lete.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách