7 tipov, ako si vytvoriť ekologické a energeticky úsporné bývanie

Lucia Pavkova
27/06/2023 in Know How

Keď staviame svoj vysnívaný dom alebo zariaďujeme byt, myslíme nielen na estetiku, ale aj na udržateľnosť. Každé naše rozhodnutie totiž ovplyvní budúcnosť. V tomto článku vám prinášame tipy, ako vytvoriť čo najúspornejšie bývanie,  A zároveň spĺňalo štandardy udržateľnosti aj niekoľko desiatok rokov.

Čo je to ekologické bývanie?

Udržateľná budova zohľadňuje vplyv budovy a jej obyvateľov na životné prostredie počas fázy návrhu, výstavby a prevádzky. Vďaka starostlivému výberu materiálov a minimalizácii spotreby energie má udržateľná budova len malú ekologickú stopu.

Prečo je udržateľnosť tak dôležitá?

Ekologické alebo tzv. zelené bývanie má dve hlavné výhody:

  1. Je prospešné pre životné prostredie: udržateľné budovy sú energeticky úsporné a malé množstvo potrebnej energie je získavané z obnoviteľných zdrojov. Je to dobrá správa pre prírodu a budúce generácie.
  2. Nižšie účty za energiu: nízka spotreba znamená tiež nižšie mesačné náklady. Investícia do udržateľného rozvoja sa teda rýchlo vráti.
Udržateľný dom s technológiou Loxone

Ekologická výstavba od A do Z

Chcete vytvoriť ekologické bývanie? Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu spraviť prvé kroky v tejto oblasti:

1. Začnite už vo fáze návrhu

Pri udržateľnej výstavbe je dôležité zohľadniť vplyv použitých materiálov na životné prostredie už pri návrhu. Klasický betón napríklad spôsobuje veľké emisie skleníkových plynov, zatiaľ čo betón s kruhovým prierezom je oveľa ekologickejšou možnosťou. Ďalšou možnosťou je výber domu vyrobeného z dreva s certifikátom FSC. Týmto spôsobom znížite svoj negatívny vplyv na životné prostredie a prispejete k udržateľnejšej budúcnosti.

2. Vyberte ekologické vykurovanie

Mnoho domov je vykurovaných fosílnymi palivami, ako je zemný plyn alebo vykurovací olej. To nie je v súlade s udržateľnou výstavbou. Pre ekologické vykurovanie je potrebné tepelné čerpadlo, ktoré využíva iba elektrickú energiu. To výrazne znižuje emisie CO2, najmä ak do toho zahrnieme aj solárne panely.

Vďaka inteligentnému riadeniu kúrenia systémom Loxone si môžete vychutnávať správnu teplotu v každej miestnosti za najnižšie možné náklady na vykurovanie. Nemusíte sa teda vzdať komfortu ani znášať zbytočné náklady.

3. Zabezpečte solídnu izolačnú vrstvu

Udržateľný vykurovací systém nemá zmysel, ak je dom zle izolovaný. Preto je dôležité zabezpečiť dostatočnú izoláciu podlahy, stien a strechy domu. Nesmieme zabúdať ani na zohľadnenie vonkajšej stolárskej výplne (okná a dverí) v tomto procese. Inštaláciou vhodnej izolácie môžete zabrániť stratám tepla a zlepšiť energetickú účinnosť budovy. Týmto spôsobom optimálne využívate vykurovací systém a zároveň šetríte energiu.

4. Využite energiu zo slnka

Pasívne získavanie solárnej energie môže poskytnúť domu bezplatné vykurovanie. Je dôležité presne premyslieť rozloženie domu, ako aj usporiadanie a umiestnenie okien, aby sa maximalizoval zisk. S využitím Loxone Miniservera možno výhody optimalizovať pomocou inteligentného riadenia vykurovania a tienenia. Týmto spôsobom je slnečné teplo zadržiavané vnútri počas zimy a automaticky blokované v lete, aby sa zabránilo prehrievaniu.

5. Znížte spotrebu elektrickej energie

V zelenom bývaní je dôležité mať čo najnižšie účty za elektrickú energiu. Dobrým začiatkom je inštalácia LED osvetlenia. Je ekonomickejšie a trvácnejšie ako klasické úsporné žiarovky alebo halogénové žiarovky. Okrem toho si všímajte energetickú triedu svojich elektrických zariadení. Vyberte si energeticky úsporné spotrebiče, ako sú práčky, chladničky a sušičky s energetickou triedou A.

Loxone ponúka široké spektrum riešení na vytvorenie energeticky úsporného bývania. Príkladom môže byť inteligentná automatizácia osvetlenia v prázdnych miestnostiach a vypínanie zariadení v režime pohotovosti. Okrem toho vám Loxone môže pomôcť optimalizovať výkon solárnych panelov a batérií, čo vám umožní ešte viac ušetriť na účtoch za energiu.

6. Zbieranie dažďovej vody

Voda je cennejšia, než si myslíte. Preto je potrebné dodržiavať zásady uzavretého obehu. Zbierajte dažďovú vodu v nádrži a používajte ju neskôr na splachovanie toalety, zavlažovanie záhrady alebo umývanie vozidla.

Tip: Integrujte senzor hladiny vody do nádrže, aby ste dostávali upozornenia na nízku úroveň dažďovej vody a zabránili zbytočnému prevádzaniu čerpadla.

7. Recyklácia stavebných materiálov

Opätovné využitie existujúcich stavebných materiálov je vždy ekologickejšie ako výroba nových. Možnosti sú neobmedzené: fasáda z recyklovaných tehál, znovupoužité interiérové dvere, jedálenský stôl z recyklovaného dreva lešení…

Toto sú len niektoré z možností, ako postaviť ekologické bývanie a prispieť k udržateľnému rozvoju. Pamätajte, že každý krok v tejto oblasti môže mať pozitívny vplyv na životné prostredie a budúce generácie.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách