Inteligentná správa energií vďaka Loxone Miniserveru


09/02/2022 in Technológie
Loxone Miniserver zaisťuje nielen neopísateľný komfort a bezpečnosť v budove, ale tiež výrazne prispieva k inteligentnému využívaniu energie za účelom šetrenia nákladov. Optimalizácia vlastnej spotreby, teda inteligentné využívanie vlastnej generovanej energie, nie je pre Miniserver snom budúcnosti, ale realitou. V článku vám ukážeme, ako vďaka Miniserveru dokonale spolupracujú fotovoltický systém, batériové úložisko a spotrebiče.
Loxone Miniserver zaisťuje nielen neopísateľný komfort a bezpečnosť v budove, ale tiež výrazne prispieva k inteligentnému využívaniu energie za účelom šetrenia nákladov. Optimalizácia vlastnej spotreby, teda inteligentné využívanie vlastnej generovanej energie, nie je pre Miniserver snom budúcnosti, ale realitou. V článku vám ukážeme, ako vďaka Miniserveru dokonale spolupracujú fotovoltický systém, batériové úložisko a spotrebiče.

Cieľom je hospodárenie
s energiami (Energetický manažment) závislé na zaťažení alebo na výnosoch

Pri zriaďovaní fotovoltického systému (napr. solárne panely) je väčšinou v popredí myšlienka nezávislého zásobovania energiou, aby prispelo k energetickému prevodu a v neposlednom rade ušetreniu nákladov. Dodávka vlastnej vyrobenej elektriny do verejnej siete už niekoľko rokov nie je lukratívna. Návratnosť je v súčasnosti príliš nízka.

Fakty

Krajina:
Nemecko


Projekt:
Referenčný projekt z Nemecka (CZ)


Fotovoltický systém:
18 kWp


Skladovanie batérie:
1 × Tesla Powerwall (13,5 kWh)
Integrácia cez HTTPS / Tesla API PlugIn


Menič:
SolarEdge
Integrácia cez Modbus TCP

Miniserver ako centrum energetického manažmentu

V našom referenčnom projekte z Nemecka bol v roku 2021 nainštalovaný fotovoltický systém vrátane Tesla Powerwall ako úložisko batérie. Táto kombinácia v spolupráci s Loxone Miniserverom zaisťuje optimálnu vlastnú spotrebu solárnej energie, zvyšuje mieru sebestačnosti a výrazne znižuje spotrebu elektrickej energie budovy. Nižšie sa môžete dozvedieť o technických detailoch a presnou štruktúrou systému.

FV systém &
invertory SolarEdge

Ako generátor energie slúži 18kWp fotovoltický systém s meničom SolarEdge. Invertor je integrovaný do systému Loxone cez rozhranie Modbus TCP. Vďaka šablóne SolarEdge Modbus je možné menič jednoducho integrovať pomocou Loxone Configu.
Okrem kompatibility bol bezpečnostný aspekt kľúčovým dôvodom rozhodnutia klienta pre invertor SolarEdge. Systém SolarEdge má integrovanú funkciu SafeDC, ktorá zaisťuje väčšiu bezpečnosť v prípade požiaru alebo pri práci na systéme. Zníženie napätia na úrovni modulu sa minimalizuje riziko úrazu elektrickým prúdom.

Optimalizátor výkonu SolarEdge zvyšuje energetický výnos fotovoltckého systému stanovením bodu maximálneho výkonu (MPPT) pre každý modul jednotlivo.

Pomocou funkčného bloku „Energetický monitor“ je menič integrovaný do celého systému Loxone a dáta z fotovoltického systému sa zobrazujú vizuálne. Modul dokáže zobraziť údaje o spotrebe a výrobe, ako aj aktuálny stav batériového úložiska.

Tesla Powerwall

Batériové úložisko od Tesly s integrovaným AC meničom má využiteľnú kapacitu úložiska 13,5 kWh na modul. V sieti je možné prevádzkovať až 10 Powerwallov s celkovou kapacitou 135 kWh.

Pre optimálny manažment energie komunikuje batériový zásobník s príslušným meničom a so systémom riadenia budovy. A presne to robí Tesla Powerwall! V Loxone Config, je teraz možné Tesla Powerwall jednoducho integrovať cez sieť.

Optimalizácia vlastnej spotreby

Vďaka plnej integrácii meniča SolarEdge a Tesla Powerwall do systému Loxone je možné zapínať a vypínať spotrebiče v závislosti od zaťaženia alebo spotreby. Vďaka funkčnému modulu „Energetický manažér“ sa bezplatne vyrobená elektrina využíva optimálne. Energetický manažment je chápaný ako súhrn všetkých opatrení, ktoré zabezpečujú dosiahnutie požadovaného výkonu s minimálnym využitím energie. Pomocou funkčného bloku môžete ovládať až 12 spotrebičov s rôznymi prioritami. Ak sa vyrobí viac energie, ako sa aktuálne spotrebuje, spotrebiče sa automaticky zapnú. Energetický manažér pracuje so zoznamom na základe pripojenej záťaže. Ak je prebytok, pokúsi sa zapnúť čo najviac spotrebičov, počnúc najmenšou hodnotou pripojenia.

Napríklad spotrebiče s vysokou záťažou, ako je tepelné čerpadlo alebo vykurovacie teleso, môžu byť inteligentne aktivované, keď je solárny výnos vysoký. Miniserver napríklad zohľadňuje aj užívateľské správanie vykurovacieho systému a predpoveď počasia, aby fungoval ešte efektívnejšie. Ak práve vyrábaná elektrina nie je potrebná, akumulátor sa nabíja a slúži ako vyrovnávacia pamäť pre večerné hodiny. Vďaka interakcii všetkých systémov a rozsiahlym logickým funkciám Miniserveru je budova sebestačná aj v čase, keď nesvieti slnko, takže nie je potrebné dokupovať elektrinu.

 

Núdzový vypínač

Tesla Powerwall má ďalšiu vlastnosť, ktorá je pre inteligentnú budovu veľmi zaujímavá. Vďaka núdzovému vypínaču Powerwallu v kombinácii s energeticky úspornými produktmi Loxone možno ľahko dosaihnuť nezávislú prevádzku spotrebičov na jednej fáze počas určitého časového obdobia. Ak dôjde k prerušeniu sieťového pripojenia, napríklad v dôsledku výpadku prúdu, Tesla Powerwall to nahlási Miniserveru. Tým sa aktivuje prevádzkový režim, ktorý napríklad umožňuje aktivovať LED osvetlenie len s výkonom 70 %. Okrem toho je možné počas núdzového napájania zabrániť aktivácii spotrebičov s vysokou záťažou.

Galéria systému

 

Tesla Powerwall
Referenčný dom z Nemecka
Tesla Powerwall
Tesla Powerwall & SolarEdge

© Fotografie: Loxone

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Ikona lopata
Máte vlastný projekt?

Chcete tiež využiť Loxone na výrobu vína, alebo máte v hlave iný projekt? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu inteligentných domov, komerčných nehnuteľností alebo špeciálnych projektov.

Chcem byť informovaný o novinkách