NIEUW: rekening houden met dynamische elektriciteitsprijzen


december 1, 2022 in Know How
In heel Europa tekent zich een trend af: steeds meer elektriciteitsleveranciers bieden tarieven aan met dynamische elektriciteitsprijzen per uur. In sommige gevallen fluctueren de prijzen enorm. Met de functiebouwsteen “Spot Price Optimizer” van de gloednieuwe Loxone Config Public Beta 13.2 kan je in jouw energiebeheer rekening houden met de prijsschommelingen van de spotmarkt en zo geld besparen.

Wat is de spotmarkt?

Elektriciteit wordt hetzij op de termijnmarkt, hetzij op de spotmarkt verhandeld. Terwijl op de termijnmarkt langetermijncontracten met een hoge mate van planningszekerheid worden gesloten, gaat het op de spotmarkt om elektriciteit die op korte termijn beschikbaar is. Zo is de elektriciteitsproductie van windkrachtcentrales sterk afhankelijk van het weer en dus onderhevig aan voortdurende schommelingen. Deze schommelingen beïnvloeden de elektriciteitsprijzen op de spotmarkt en creëren dynamische tarieven die enorme kostenbesparingen mogelijk maken wanneer ze intelligent worden gebruikt.

 

Voor wie is een dynamisch elektriciteitstarief de moeite waard? Hoe kan in de configuratie rekening worden gehouden met de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen en welke mogelijkheden biedt de nieuwe functiebouwsteen? Welke aanbieders van dynamische elektriciteitstarieven zijn er? Antwoorden op deze en vele andere vragen vind je hier.

Aanbieder(s) dynamische elektriciteitsprijzen

Land Aanbieder Link naar Library
België ENGIE Naar library
België YUSO Naar library
Nederland Allinpower Naar library
Nederland EasyEnergy Naar library
Nederland EnergyZero Naar library
Nederland Frank Energy Naar library
Nederland Nieuwstroom Naar library
Nederland Tibber Naar library
Nederland OpenSource Energie Naar library
Nederland NextEnergy Naar library
Nederland ANWB Naar library

 

Toepassingsvoorbeeld: plug-in hybride

Laten we aannemen dat jouw klant een plug-in hybride bezit maar geen PV-systeem en dat het voertuig ongeveer twee uur nodig heeft om volledig op te laden.

Als het voertuig nu na het werk rond 18u00 op de wallbox wordt aangesloten, zal het waarschijnlijk tegen het duurste van alle mogelijke elektriciteitstarieven laden.

De nieuwe “Spot Price Optimizer” voorkomt precies dat. Het voertuig begint niet direct met opladen, maar de functiebouwsteen bepaalt eerst de twee uren met de goedkoopste elektriciteitsprijzen in de komende twaalf uur.

Het laadproces van het voertuig begint dus bijvoorbeeld pas om 3 uur ’s nachts. Zonder verlies van comfort, maar met een enorme kostenbesparing, is het voertuig de volgende dag weer gewoon inzetbaar.

Besparingen:
Capaciteit van de voertuigaccu: 18 kWh
2 uur opladen in het duurste elektriciteitstarief (0,48 € / kWh*): € 8,64 (tarief op 01/12/2022)
2 uur opladen in het goedkoopste elektriciteitstarief (0,27 € / kWh*): € 4,86 (tarief op 01/12/2022)

Als het voertuig vijf keer per week wordt opgeladen, komt dit overeen met een maandelijkse besparing van ongeveer 75 euro.

(*) Bron tarieven: Dagnotering per uur Day-Ahead EPEX SPOT Belgium voor het betreffende uur (eSpot). Tarieven exclusief BTW.

Exploderende energiekosten –
maak je klaar voor de winter

Duizenden euro’s meer! De kosten van de typische energiemix zijn geëxplodeerd! Op onze Energie Hub vind je veel belangrijke informatie over de energiecrisis en handige tips om tot 40% energie te besparen!

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Partner worden

   • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 512 MB, Max. aantal bestanden: 3.
   • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Ik wil meer over LOXONE weten