Studie bewijst: ruimtes tot 9°C koeler in de zomer dankzij Smart Home technologie

Steffi De Graaf
oktober 18, 2019 in Know How
Wat de bewoners van een Loxone Smart Home al lang weten, is nu wetenschappelijk bevestigd. Een onderzoek van de Graz University of Technology heeft aangetoond dat je de kamertemperatuur in een Smart Home tot 9°C koeler kan krijgen door de intelligente combinatie van automatische zonwering en ventilatiesturing. Zonder airconditioning!

Wanneer een hittegolf heerst, is het bijna onmogelijk om de temperaturen in huis op een draaglijk niveau te houden zonder airconditioning. Dat is in ieder geval de algemene opvatting. Een studie van het Laboratorium voor bouwfysica van de Technische Universiteit van Graz komt nu tot een heel andere conclusie: “Met een slimme combinatie van ventilatie en zonwering is het onder de onderliggende omstandigheden mogelijk om de temperatuur in het Smart Home testhuis tot 9°C te verminderen – en dat zonder actieve koeling”, vat Selina Vavrik-Kirchsteiger, hoofd van de studie en expert op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, samen.

Dus gewoon luiken dicht en in orde? Niet helemaal. De wetenschappers zijn er zeker van: “De controle van de zonwering door een goed Smart Home systeem toont duidelijke voordelen ten opzichte van een puur handmatige controle”.

Gemiddeld zijn de temperaturen bij volledig gesloten zonwering overdag hoger dan bij optimaal geregelde, automatische zonwering. De reden hiervoor is dat een permanent – dus ook ’s nachts – gesloten zonweringssysteem zowel de warmteafvoer naar de koele nachtelijke hemel als een efficiënte ventilatie tegenhoudt.

Voor een optimaal resultaat is “de integratie van de ventilatie in een Smart Home systeem ook zeer voordelig”. Het draagt bij aan een efficiënte ventilatie ’s nachts om zoveel mogelijk te profiteren van de lagere buitentemperaturen.

Deze video laat zien hoe de kamertemperatuur in een Smart Home zich op een warme zomerdag ontwikkelt in vergelijking met een conventionele woning:

© WOUNDWO

TIP:
Ventileer alleen
op het juiste
tijdstip!

TIP: Ventileer alleen op het juiste tijdstip!

“Problematisch is ventileren bij soms hoge buitentemperaturen. Dit kan subjectief op korte termijn voordelen opleveren door het gevoel van hogere verdamping, maar het verwarmt de ruimtes op lange termijn. Hier moet bij voorkeur alleen in de koelere avond-, nacht- en ochtenduren voor ventilatie worden gezorgd en moet er liever overdag een ventilator worden gebruikt”.

Ook zonder een automatisch ventilatiesysteem kan jouw Smart Home je helpen om goed te ventileren door je te informeren dat je het raam beter kunt sluiten wanneer dit geopend is en de omstandigheden ongunstig zijn.

Tot 80% van de binnenstralende zonne-energie kan geblokkeerd worden

“Een goed geplande, goed afgestemde en goed uitgevoerde zonwering kan een belangrijke bijdrage leveren aan het comfort, maar ook aan de vermindering van het energieverbruik”. Tot 80% van de zonne-energie die op een warme zomerdag binnenstraalt, kan door automatische zonwering worden geblokkeerd.

In de toekomst zou het onderwerp zonwering nog belangrijker kunnen worden.

“In het kader van de klimaatverandering kan men ervan uitgaan dat de zonwering van woningen en appartementen steeds relevanter zal worden. In combinatie met een goede sturing, waarin andere componenten zoals verwarming, ventilatie en verlichting zijn geïntegreerd, kan de effectiviteit nog verder worden verhoogd”.

Automatische zonwering – ook zinvol in het voorjaar, de herfst en winter

De studie gaat niet alleen op in de zomer. De wetenschappers onderzochten ook de omstandigheden in de winter en de “overgangsperioden”.

Het resultaat: zelfs dan heeft automatische zonwering een positief effect op het binnenklimaat. En op de energie-efficiëntie.

In de winter: “De wetenschap dat zonwering ook in de winter effectief kan bijdragen aan het comfort en de vermindering van het energieverbruik is helaas nog niet genoeg verspreid”. 

Als een soort “warmteafdekking” kan de zonwering de nachtelijke warmte-afgifte van de woning door glazen oppervlakken verminderen. Ze dient dan als extra isolatielaag tussen warm “binnen” en koud “buiten”.

In de overgangsperiode: Afhankelijk van de weersomstandigheden moet de zonwering dienen om oververhitting overdag of warmte-afgifte ’s nachts te voorkomen. “Vooral tijdens deze overgangsperiode kan een goed Smart Home systeem een effectieve bijdrage leveren aan het minimaliseren van het energieverbruik en tegelijkertijd het comfort voor de bewoners optimaliseren”.

9°C kühleres Zuhause beim Vergleich automatischer Beschattung gegenüber manueller Beschattung

Concrete resultaten van de studie

Op basis van de vergelijkingswaarde voor een conventionele woning in augustus hebben wij de volgende concrete resultaten van de studie voor jou voorbereid (zonwering vanaf 1 W/m²):

Automatische zonwering
zonder ventilatie

Automatische zonwering (optimale helderheid) &
automatische ventilatie

Automatische zonwering (optimale koeling) &
automatische ventilatie

Een volledig gesloten zonwering mag slechts een uitzondering zijn, in ieder geval gedurende de dag en indien je aanwezig bent. Als we het over zonweringscomfort hebben, hebben we het over meer dan alleen de waargenomen temperatuur. Een optimaal daglichtbeheer is bijvoorbeeld ook belangrijk voor het welzijn. “Er moet in ieder geval rekening worden gehouden met de lichtomstandigheden binnen wanneer iemand aanwezig is. Er mag bv. geen “grotonderzoeker situatie” heersen als er mensen aanwezig zijn.”

Jouw complete pakket voor een slimme zonwering

Je wilt de volgende zomer met de daar bijhorende hittegolven draaglijker maken? Onze Smart Home technologie in combinatie met de zonweringselementen van de zonweringspecialisten WOUNDWO en de hoogwaardige Geiger motoren Air vormen de optimale basis voor jouw koele woning. Lees meer over het slimme zonweringsconcept van Loxone.

– Special Tip –

Wil je ook een koele woning in de zomer?


Wil je graag zelf de mogelijkheden van intelligente zonwering, ventilatie … ervaren? Boek dan nu één van de vrijblijvende Experience Tours in onze demowoning.

Ben je een installateur en wil je dit ook kunnen aanbieden aan jouw klanten? Word dan Loxone Partner en geniet van de talrijke voordelen van de Loxone oplossing!

Ik wil meer over LOXONE weten