Podniky v boji s energiemi: Jak stlačit náklady o desítky procent?

Daniel Gahleitner
13 října, 2022 in Know How

Doba šetření je tady. Energetická krize dopadá na řetězce restaurací a franšízy fast foodů, kancelářské budovy, výroby se sklady, ale i bytové domy či hotely a resorty. Obrovská roční spotřeba znamená při nových cenách energie i 10× dražší provoz. V jakých oblastech mohou podniky každý den šetřit? Kromě úspor přináší inteligentní automatizace i řadu benefitů a ulehčení.

Manažeři firem a podniků jsou si obřích dopadů energetické krize plně vědomi. Když počítají náklady při zdražených energiích, při pohledu na displej kalkulačky se protáčí panenky. Musí se šetřit.

V provozech je přitom velmi složité ohlídat, aby se energiemi neplýtvalo. Významnou roli v tom sehrává lidský faktor – upřímně si řekněme, že úspory zajímají spíše vedení firmy, než řadové zaměstnance. I technicky je složité úsporněji topit, svítit, pouštět hudbu a obecně řídit energie ve větší budově.

Inteligentní automatizace je komplexním opatřením pro snížení nákladů. Stačí jedno srdce budovy (méně vznešeně řečeno řídicí jednotka) na ovládání většiny technologií a funkcí. Instalace zásadně neomezí provoz, naopak je hotová v řádu dnů, a šetřit začnete prakticky okamžitě. Ale pojďme konkrétně o potenciálu úspor a možnostech. Oblast po oblasti:

muž s tabletem

Vytápění – až o 30 % nižší spotřeba

ikona šipky
Vytápění se reguluje automaticky. V každé místnosti udržuje správnou teplotu. Zásadně tak pomůže dodržovat vytápění například o 2 stupně méně.
ikona šipky
Řídí se podle nastaveného kalendáře provozní doby včetně svátků či nařízených dovolených. Pokud je provozovna zavřená, topení je utlumené.
ikona šipky
Díky integrovaným senzorům přítomnosti se může temperování prodloužit, pokud například po pracovní době uspořádáte na pracovišti posezení s kolegy.
ikona šipky
Podle přítomnosti v kancelářích, bytech, zázemí i WC se chytře řídí cirkulace TUV. Když v polovině místností budovy zrovna nikdo není, není potřeba vyvíjet na cirkulaci tolik energie. Inteligentní automatizace to zařídí.
ikona šipky

Na tlačítku (Touch Pure Flex) lze omezit rozpětí teplot. Zaměstnanci mohou například regulovat teplotu pouze od 19 do 21 stupňů, aby nepřetápěli. Naopak facility manager či správce má v mobilní aplikaci kompletní ovládání vytápění.

ikona šipky
S inteligentní automatizací je topná soustava prediktivní a vyvážená, tím pádem i efektivní.
ikona šipky
Vytápění se řídí i podle otevřených oken. Pokud se větrá déle, topení se automaticky vypne.
Ovládání na Touch Pure Flexu
Hlavice na regulaci vytápění

Osvětlení – prosviťte o 60 % méně

ikona šipky
Manažer či správce má v jedné aplikaci centrální přístup k ovládání veškerého osvětlení.
ikona šipky

Osvětlení se samo zapíná a vypíná podle jasu a přítomnosti v místnosti (pokud to bezpečnost práce dovoluje).

ikona šipky
Automaticky se reguluje jas LED světel podle aktuálních podmínek přirozeného světla. Tak dokážete u osvětlení ušetřit až 60 % spotřeby.
ikona šipky

Máte výlohy? Podívejme se na příklad showroomu Jura kávovarů. – Světelné scény se automaticky řídí podle provozu. V otevírací době jsou nasvícené všechny produkty a celý předváděcí prostor. Poslední zaměstnanec zakóduje a zůstávají svítit jen bodovky na kávovary, servisní prostor a kanceláře se zhasnou. Z ulice jsou večer skvěle vidět produkty i svítící logo firmy na recepci. Ve 22 hodin je provoz v ulici minimální, a tak se zhasne i nasvícení produktů. Brzy ráno se osvícení kávovarů opět spustí a v 8 hodin prodejna svítí naplno a je připravena na otevírací dobu.

ikona šipky

V budově P 46 se mění intenzita osvětlení podle denní doby na společné chodbě, což opět nahrává úsporám energií.

ikona šipky
Osvětlení ve skladu je ztlumené na nižší jas a naplno se rozsvítí jen v místech, kde zrovna někdo pracuje.
jídelna hotelu
Kancelář

Audio – až o 79 % nižší spotřeba s chytrým multiroom audio systémem

ikona šipky
I audio se spouští na základě přítomnosti. Proč nonstop přehrávat hudbu například na toaletách?
ikona šipky
I se stávajícím systémem audia lze (jeho chytrým řízením) ušetřit 40 % energie vynaložené na audiosystém. Stačí, když bude hrát jen na základě přítomnosti – například 60 % pracovní doby.
ikona šipky

Loxone Audioserver má jako zesilovač třídy D. To znamená 90% účinnost a výrazně nižší spotřebu energie v porovnání s běžně využívanými audio systémy s vyšším příkonem. Využitím Audioserveru může být úspora až 79 %.

ikona šipky

Ne všude jsou potřeba supervýkonné audiosestavy. RACK skříň zabírá spoustu místa. Přímo v kanceláři si navíc kvůli zahřívání vyžaduje aktivní chlazení spotřebovávající další energii. Audioserver nic z toho nepotřebuje.

ikona šipky
I audio (stejně jako osvětlení, vytápění a další funkce) lze chytře navázat na kalendář pracovní doby.
Muž s Audioserverem
Stropní reproduktor z nabídky Loxone

Inteligentní energetický management + FVE

ikona šipky

Loxone kompletně zajistí energetický management budovy.

ikona šipky
Eliminuje přetoky energie.
ikona šipky

S akumulační nádobou je možné energii využívat i mimo pracovní dobu – pokud je zrovna k dispozici více energie, systém to ví a soustavu dopředu natopí.

ikona šipky
MaR se upravuje podle požadavků místností (nebo bytů). Systém ví, kdy je a není potřeba natápět hlavní tank. A na kolik stupňů. Pokud není potřeba natápět soustavu až na 70 stupňů, natopí se třeba jen na 50, což znamená zhruba 30% úsporu.
ikona šipky
Tepelné čerpadlo samo o sobě nezná predikci a reálnou spotřebu. Integrované do chytrého systému se samo vypne, když není potřeba. Počká také na lepší topný faktor (COP) pro efektivnější fungování.
ikona šipky
Systém například s natápěním počká do 9:30, kdy si bude moci vzít energii z FVE. Namísto aby bral energii v 7:00 ze sítě.
ikona šipky
Firemní elektroauta se nabíjí při přebytcích. Případně si při dostatku energie mohou zaměstnanci jako bonus dobíjet svá auta. Také lze sledovat spotřebu nabíječek a vyúčtovat ji konkrétním lidem.
ikona šipky
Více poboček? Všechny je lze propojit a centrálně sledovat statistiky o spotřebě energií a vyhodnocovat je.
Fotovoltaický panel
Přehled energií v iPadu

Notifikace provozních stavů

ikona šipky

Když v provozovně restaurace zůstane otevřený mrazák, nejen že se kazí suroviny, ale markantně roste spotřeba elektřiny. Chytrý systém při delším otevření upozorní manažera notifikací aplikace.

ikona šipky
Podružnými měřeními systém odhalí úniky energie v budově. Lze je tak řešit hned, ne až další rok po překvapivém vyúčtování.
ikona šipky
S inteligentní elektroinstalací netřeba provozovnu vypínat a zapínat přímo jističi. To škodí zařízením a snadno se na vypnutí zapomene.

Malá spotřeba PLC

Počítače na řízení provozu mají výrazně větší spotřebu. Za provoz klasického PLC můžete za rok zaplatit i 4 380 korun, provoz Loxone Miniserveru vyjde při dnešních cenách na 190 korun.*

Provoz Miniserveru je zdarma – bez licencí nebo paušálních poplatků. Navíc díky své pokročilé vizualizaci, schématu systému a statistikám nepotřebuje žádný další software ani PC. V budově tak nahradí řízení i systém vizualizace SCADA.

* Srovnáván celoroční provoz při ceně elektřiny 10 Kč/kWh. Průměrná spotřeba Miniserveru je 2,2 W, spotřeba srovnávaného PLC je počítána na 50 W.

Obří bonus: Inteligentní přístup

Tip na závěr – integrujte do automatizace vaší budovy i přístupový systém. Dokáže totiž vyřešit nešvary i usnadnit práci.

Stačí jedna kódová klávesnice u dveří. Zadáním kódu se osvětlení, topení, audio i další technologie přepnout do režimu nepřítomnosti. Zhasnout leckdo zapomene, ale zakódovat nikoli.

NFC Code Touch

Ptejte se zdarma

Zeptejte se na řešení vaší budovy nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma

Zvažuji úspory ve své budově a rád bych získal více informací o Loxone.

A
Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, jak mohu nabízet zákazníkům automatizaci jako úsporné řešení.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách