Stínění ve velkých budovách: Potenciál úspor za klimatizaci i topení


20 října, 2022 in Know How

1 kW na 1 m² okna. To je energie, která v létě zvyšuje náklady, v zimě je naopak může snížit. Oba případy mají obrovský potenciál úspor. Většina budov ho ale nevyužívá, bohužel. Řešení je přitom jednoduché a přináší řadu dalších výhod. V čem šetří a pomáhá automatizovaná stínicí technika?

Tento článek volně navazuje na články o úsporách za vytápění a v každodenním provozu velkých budov.

Pokud vaše budova disponuje stíněním (nebo se na pořízení teprve chystáte), je tady způsob, jak ho dovést k dokonalosti. Ve finále vám za to poděkuje rozpočet i zaměstnanci. Je to inteligentní, automatické ovládání stínění.

Skrze velké prosklené plochy proniká do moderních komerčních i veřejných budov sluneční energie. Jen automatizace předokenních žaluzií s ní dokáže nakládat opravdu efektivně. Ruční ovládání, ač je elektrické, využívá možnosti stínění jen polovičatě. Ani automatizace pomocí časovačů není naplno efektivní.

Stínění před zimou – nesmysl nebo výhra?

Proč se vlastně o stínění bavit před zimou? Funkci ochrany před sluncem přeci plní hlavně v létě. Přesně v tom je ten fígl. Stínění často chrání před slunečními paprsky i v zimě… Přestože by nemělo!

Zatímco v létě je slunce pro vnitřní teplotu v kanceláři nepřítel, v zimě ji dokáže efektivně vyhřát. A přesně to dělá automatické stíněnínebrání vyhřívání, když je to výhodné.

S manuálním ovládáním je prakticky nemožné tohoto dosáhnout. Ruční manipulace je převážně nahodilá, navíc neexistuje centrální správa stínicí techniky pro celou budovu. Správce, facility manager či poslední zaměstnanec v budově tak má s regulací a kontrolou techniky mnohem více práce.

Stínicí technika v zimě

Tip: Levnější rozšíření

Pokud nyní využijete Loxone Miniserver ve vaší budově pro úspory za vytápění, ale o stínění se chystáte rozhodnout až v dalších měsících nebo letech, není to problém. Naopak! Mozek budovy již budete mít připravený a systém můžete kdykoli snadno a rychle o stínění rozšířit. Nebude potřeba pořizovat nový řídicí systém, tím pádem bude rozšíření i značně levnější.

Jak na úspory – stínění pro topení i chlazení

Inteligentní budova s integrovaným stíněním v zimě využívá slunce jako zdroj energie a těží z tepelných zisků. Stínění spolupracuje se systémem vytápění a společně dosahují ideální vnitřní teploty maximálně efektivně. Dokud sluníčko vytápí místnost, je to chtěné. Stínit se začne ve chvíli, kdy systém pozná, že by přetápěl.

  • Stínění se řídí aktuálními venkovními podmínkami i vnitřními teplotami. Žaluzie řízené časovači nic takového nabídnout nemohou.
  • V praxi lze využít například nastavení, kdy se přes víkend nevyužitá budova automaticky odstíní (nikdo nemusí obíhat 5 pater po 5 místnostech). V případě slunečného počasí se místnosti nahřejí a v pondělí po návratu do práce se vytápění spustí později, protože není potřeba.
  • Například škola může s koncem denního rozvrhu plně vytáhnout žaluzie a odpoledne nahřívat třídy. Tím je přetopí v době, kdy to nikomu nevadí… Přes noc pak nespadne vnitřní teplota tak nízko a ráno se topí méně.

Naopak v létě pomůže automatické stínění ušetřit za aktivní chlazení. Podle studie dokáže samo o sobě snížit teplotu v místnosti o 3,6 stupně (a s ventilací je to ještě více). Zkrátka stíněním, které je úspornější, se budova co nejvíce přiblíží ideální vnitřní teplotě. A aktivní chlazení (například klimatizace) se spustí, až když stínění samo nestačí.

Chytré chlazení se obecně řídí úsporně. S uživatelskými režimy pro různé místnosti není například potřeba zasedací místnosti chladit nonstop. Teplota se sníží o 2 stupně (nebo o kolik chcete) až ve chvíli, když se uvnitř koná meeting, a to na základě senzorů přítomnosti.

O 60 % méně energie

Automatické stínění výrazně snižuje spotřebu energie aktivním chlazením. V evropských budovách může řešení do budoucna ušetřit až 60 % energie. Článek o zajímavé studii naleznete zde.

Benefity automatického stínění pro běžný provoz

ikona šipky
Správce nebo jiná odpovědná osoba má centrální ovládání stínění v jedné aplikaci. Ta mu navíc ukazuje stav techniky a nahlásí překážky a pomáhá s diagnostikou.
ikona šipky

Systém (při spolupráci vytápění/chlazení a stínění) přepíná mezi režimem topení a režimem chlazení. V zimě nám pocitově nevadí vyšší vnitřní teplota. Proto tehdy může být maximální povolená vnitřní teplota o něco vyšší.

ikona šipky
Systém přepíná mezi módy optimální světlosti a optimálního chlazení. A to na základě přítomnosti. Pokud v místnosti někdo je, stínění je v režimu optimální světlosti a vpouští do místnosti dostatek světla. Po odchodu je zase kladen největší důraz na chlazení.
ikona šipky
Chytré stínění nepřidělává zaměstnancům práci a udržuje vhodné světelné i teplotní podmínky po celý pracovní den. Plní tak bezpochyby komfortní funkci.
ikona šipky
Stínění se samo chrání před větrem nebo mrazem. V nepříznivých podmínkách se uvede do bezpečné polohy.
ikona šipky
Automatické stínění neznamená, že ho zaměstnanci nemohou mimořádně uzpůsobit. Žaluzie mohou ovládat jedním intuitivním tlačítkem nebo v aplikaci v tabletu.
ikona šipky

Meteostanice, která získává informace pro stínění, dodává data i systému MaR budovy.

ikona šipky

A další…

Vzorová kalkulace automatického stínění

1 patro kancelářské budovy (stínění s využitím aktuální vnitřní teploty)

Vzorová kalkulace
Cena 39 470 Kč bez DPH

Ptejte se zdarma

Zeptejte se na řešení vaší budovy nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma

Zvažuji úspory ve své budově a rád bych získal více informací o Loxone.

A
Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, jak mohu nabízet zákazníkům automatizaci jako úsporné řešení.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách