Green Deal? Bez automatizace stínění to nepůjde. Ušetří až 60 %


10 října, 2022 in Know How

Automatické stínění musí hrát stěžejní roli ve snižování emisí budov a tím pádem boji proti změnám klimatu. Říká to studie Guidehouse, jejíž výsledky zveřejnila letos na jaře organizace ES-SO (European Solar Shading Organisation). Automatické řízení stínicí techniky je dnes snadno dostupné. Ale využíváme ho? A jaký je v něm potenciál?

Zelená dohoda pro Evropu – ať už jsme její zastánci, odpůrci, nebo je nám tak nějak jedno, v příštích letech a desetiletích se budeme učit žít s jejími opatřeními. Promítnou se do zemědělství, energetiky, dopravy, potravinářství, průmyslu, inovací… a renovací a výstavby budov tak, aby byly energeticky co nejúčinnější.

Právě budovy budou pod drobnohledem úřadů. Budovy nyní spotřebovávají 40 % energie v Evropě a z 36 % se podílejí na produkci CO2 v EU. Cílem je jejich dekarbonizace, která má významně přispět klimatické neutralitě do roku 2050.

spotřeba energie budov

Kde mají budovy problém?

Nyní prochází renovací zaměřenou na snížení spotřeby energie pouze 1 % evropských budov (infografika EU).

Jde tedy o zvýšení ambic a rychlejší dosažení cílů. Urychlení dekarbonizace má zásadní význam například pro oživení hospodářství a řešení problému energetické chudoby. Dvě třetiny evropských budov nyní nejsou energeticky účinné a v mnohých z nich bydlí nízkopříjmové rodiny. Renovovat je potřeba i proto, že v roce 2050 bude v EU stále stát 85 až 95 % v současnosti existujících budov.

Stínění jako důležitý pomocník

Jednou z příčin vysoké spotřeby budov je jejich přehřívání a tím pádem nutnost optimalizace vnitřních teplot. Té je často dosahováno aktivním chlazením – klimatizace, ventilátory, chlazení s rekuperací…

Přitom stále velmi podceňovaný bývá význam stínění, které samo o sobě dokáže vnitřní prostory budov výrazně ochladit za zlomek nákladů. Záleží však na druhu stínění a (jak zjistíme později) i jeho ovládání.

Nejlépe dokáže interiér odstínit venkovní stínění, které teplo odráží ven. Ideálním řešením jsou předokenní žaluzie, které na rozdíl od rolet nebo markýz umožňují naklápění lamel a mohou tak zároveň odrážet teplo a při tom dovnitř pustit dostatek světla.

stínění v kanceláři

Realita: Ruční ovládání nevyhovuje

Ovládání venkovního stínění je dnes hlavně elektrické – není potřeba šňůrek a kliček. A právě ovládání často výhody stínicí techniky sráží. Ve velké (například administrativní) budově, kde se pohybuje řada lidí, někteří nechtějí mít s ovládáním složitými tlačítky nic společného, jiní se naopak střídají v nahodilé regulaci. Jen málokde vede manuální ovládání stínicí techniky k vysoké efektivitě a energetické účinnosti.

Studie univerzity v Oregonu z roku 2017 mapovala manuální ovládání stínění v šesti výškových komerčních budovách. 51 % uživatelů ani jednou nezměnilo polohu okenních žaluzií. Pouze 6 % uživatelů aktivně nastavovalo stínění denně, 24 % uživatelů bylo sezónních a zbývajících 20 % nastavovalo stínění pouze jednou nebo přibližně jednou ročně. Další studie kalifornské společnosti Pacific Gas and Electric Company ukázala, že uživatelé nechávají okenní žaluzie otevřené nebo zavřené po celé dny nebo měsíce jen proto, že nemají snadný přístup k ovladači nebo se jim zdá provádění změn příliš složité. To vše má za následek neoptimální vnitřní podmínky.
(Zdroj: CABA: Impacts of Automated Shading in Building Projects)
pracovník za zastíněným stolem

Automatizace je cesta k efektivitě i čistšímu klima

S řízením stínění tak pomáhá automatizace. Zároveň jak poznamenává Shady Attia, profesor udržitelné architektury a technologie budov na univerzitě v Lutychu (Belgie), „v současné době je stínicí technikou vybaveno méně než 50 % budov a velká část z nich není automatizovaná.“

Snížit spotřebu až o 60 %

Toto vyjádření poskytl při prezentaci výsledků vědeckého výzkumu Guidehouse. Studie srovnává, kolik se dá v budoucnu ušetřit emisí a financí, pokud bude automatické stínění v budovách upřednostněno před aktivním chlazením. Zjištění jsou poměrně působivá:

  • Inteligentní stínicí technika může do roku 2050 snížit spotřebu energie na chlazení v evropských budovách až o 60 %, navzdory změně klimatu a rostoucím teplotám.

 

  • Má potenciál zabránit až 100 milionům tu emisí CO2 a ušetřit až 285 miliard eur.
graf spotřeby
Podle organizace ES-SO (European Solar Shading Organisation), která nechala studii vypracovat, je potřeba automatizovanou stínicí techniku rozšířit. Proto usiluje, aby byla problematika zahrnuta do směrnice EPBD (evropská směrnice o energetické náročnosti budov). V příštích 30 letech by budovy ušetřily obrovské množství energie a výrazně přispěly splnění cílů Zelené dohody pro Evropu.

Kolik budov bude potřebovat aktivní chlazení?

graf vývoje
Dále studie IVRSA (Industrial Association of Roller Shutter Sun Shading Automation) přišla se závěry, že správná kombinace oken a automatického stínění může ušetřit až 50 % energie na chlazení a až 30 % energie na vytápění ve srovnání s okny bez stínicích systémů. Zabránilo by se tím milionům tun emisí CO2.

Odborná doporučení:

Stínicí technika je pro naši planetu mnohem lepším řešením než klimatizace a je naléhavě nutné uvažovat o automatizované stínicí technice, aby byly budovy odolnější vůči klimatu a energeticky účinnější. «
Shady Attia
profesor
Automatizace je na jedné straně předpokladem a na druhé straně zárukou využití potenciálu úspor! Budoucí návrh norem by tomu měl odpovídat. «

 

studie IVRSA
Pro argumenty můžeme v neposlední řadě sáhnout do zmíněného průzkumu CABA, které kromě optimálního řízení teploty vyzdvihuje na automatickém stínění i konzistentnější, rovnoměrné denní osvětlení prostoru a pozitivní důsledky pro pohodlí a produktivitu uživatelů budovy.

Současné ukazatele tak napovídají tomu, že automatické stínění zažije v příštích letech vzestup a pomůže plnit normy jak komerčních budov, tak domácností.

Buďte připraveni!

Jak přesně funguje automatické stínění a jak ho získat? Pociťte úspory a podílejte se na snižování emisí!

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách