Studie: V místnosti je díky inteligentnímu stínění chladněji až o 9 ° C


3 května, 2021 in Know How

Studie technologické univerzity Graz ukázala, že kombinace automatického stínění a inteligentní regulace ventilace dokáže udržovat teplotu v místnosti nižší až o 9° C. 

Bez klimatizace!

Když udeří v letních měsících vlna veder, je bez klimatizace téměř nemožné udržet teploty v domácnosti na přijatelné úrovni. Většina z nás má podobnou zkušenost. 

Studie provedená na technologické univerzitě Graz nyní přichází s úplně jiným výsledkem a možným řešením:

Díky inteligentnímu řízení stínění a ventilace jsme byli schopni udržovat teplotu v místnosti až o 9° C nižší než v místnosti bez inteligentního řízení. K chlazení nebyla použita klimatizace.

Selina Vavrik-Kirchsteiger

Vedoucí studie a expertka na výzkum a vývoj

Takže stačí jen zatáhnout rolety nebo žaluzie a je to hotové? Ne tak docela. Vědci říkají: „Automatizace stínění pomocí inteligentního systému je mnohem efektivnější než čistě manuální ovládání.“ 

Pokud je stínění po celý den zcela zatažené, je průměrná teplota vyšší než při optimálně řízeném automatickém stínění. Důvodem je problém trvalého zastínění i ve chvílích, kdy to není nutné. Především v noci pak stínění zabraňuje úniku tepla i větrání. 

Pro optimální výsledek je ideální, když spolu dokáže spolupracovat stínění a systém ventilace.

Tip: Větrejte ve správný čas!

Větrání je v tropických dnech složité. Subjektivně může větrání přes den přinést krátkodobé zlepšení díky rozproudění vzduchu v místnosti, dlouhodobě se ale tímto způsobem místnost zahřívá. Pokud je to možné, větrání by mělo probíhat pouze v chladnějších večerních a nočních hodinách a během dne by měl být používán jen vnitřní ventilátor. 

Loxone Miniserver vám může pomoci správně větrat i bez použití automatického ventilačního systému. Informuje vás o poklesu vnější teploty a vy tak víte, kdy je vhodné otevřít okna. V případě deště naopak pozná, že jsou okna otevřená a odešle vám upozornění.

Odstínění až 80 % slunečního záření.

„Vhodně zvolený typ a řízení ovládání stínění může významně přispět k pohodlí, ale také ke snížení spotřeby energie za klimatizaci domácnosti.“ 

Automatické řízení stínicí techniky, ať už se jedná o žaluzie, rolety nebo markýzy, může blokovat až 80 % sluneční energie v tropickém letním dni.

Kvalitní stínění bude v budoucnu pravděpodobně naprosto nezbytné.

„V důsledku změn klimatu lze předpokládat, že kvalitní stínění domů a bytů bude stále důležitější. V kombinaci s dobrým řídicím systémem, ve kterém jsou integrovány další vzájemně spolupracující technologie, jako je vytápění, větrání a osvětlení, lze účinnost ještě zvýšit.“

Automatizace stínění užitečná v každém ročním období

Studie se nezabývá pouze situací v létě. Vědci také zkoumali podmínky v dalších ročních obdobích. Výsledek: I tehdy má automatické stínění pozitivní vliv na vnitřní klima. Projeví se především ve vyšší energetické účinnosti a úsporách. 

V zimě: Málo známým faktem je přínos stínění v zimním období, kdy může výrazně snížit náklady na vytápění. Stínění lze využít jako tepelný štít, který slouží jako další vrstva izolace.

Jaro a podzim: Tato přechodná období jsou často nevyzpytatelná a téměř letní teplotu může střídat mráz. Inteligentní systém si s těmito změnami dokáže poradit a přizpůsobit se. Systém se snaží minimalizovat spotřebu energie a poskytnout obyvatelům požadovaný komfort z hlediska teploty, kvality vzduchu i míry osvitu.

9°C kühleres Zuhause beim Vergleich automatischer Beschattung gegenüber manueller Beschattung

Výsledky studie

Testování proběhlo v typickém rodinném domě v měsíci srpnu a zde jsou konkrétní výsledky studie (stínění od 1 W / m²):

Zcela zatažené stínění by mělo být spíše výjimkou. Během dne je pro pohodlí a produktivitu vhodný co největší přístup přirozeného světla.

Automatizace stínění bez ventilace

Automatické stínění (zaměření na optimální světlo v místnosti) a automatická ventilace

Automatické stínění (zaměření na optimálním chlazení místnosti) a automatická ventilace

Koncept inteligentního stínění od Loxone

Díky četným rozhraním a maximální flexibilitě systému jsou naše řešení ideální pro chytré domácnosti, ale také pro všechny druhy komerčních projektů –⁠ hotely, kanceláře, stadiony i další speciální aplikace.

– Speciální tip –

Loxone produkty

Automatizace vašeho stínění


Zaujala vás automatizace stínění a spolupráce různých technologií v budově? Ať už jste instalační firma nebo plánujete vlastní projekt: Rádi s vámi probereme všechny možnosti a odpovíme na vaše dotazy.

Chci být informován o novinkách