Podcast: Vlhkost v dřevostavbách nemá šanci. Firmy MoistureGuard a Loxone si na to daly ruku


20 prosince, 2022 in Technologie

Řešení MoistureGuard a Loxone se v projektech často potkávala. Tak proč nevyužít společný potenciál? Automatizace s Miniserverem nyní snadno dokáže čerpat data ze senzorů vlhkosti v konstrukci stavby a předávat je k analýze. Jan Maliniak z Loxone si do podcastu „Kdopak to řídí“ pozval CEO MoistureGuard Miroslava Veselého. Mluvili o vlhkosti jako strašákovi dřevostaveb, jak na ni vyzrát a vyhnout se škodám, co nová integrace přináší a komu pomůže.

Odkazy na různé streamovací platformy a další díly podcastu naleznete zde.

V rodinných domech ze dřeva existují riziková místa. Sprchy, vany, umyvadla, dřezy, myčky, pračky, boilery… Právě tam umisťuje MoistureGuard senzory, které odhalí úniky vody do konstrukce a její vysokou vlhkost. Řeší tak problémy ještě předtím, než vůbec vzniknou. Vlhkost se totiž dlouho nemusí vůbec projevit, ale jakmile se dlouhodobě neřeší, následky mohou být pro konstrukci fatální a oprava škod zdlouhavá a pekelně nákladná.

Škody způsobené vlhkostí

Senzory MoistureGuard nejsou vidět. Jsou schované v konstrukci, třeba pod podlahou. Tam pravidelně a dlouhodobě zaznamenávají hodnoty teploty a vlhkosti vzduchu, které vyhodnocují algoritmy. V případě odhalených problémů a nestandardních hodnot společnost ihned kontaktuje odpovědné osoby. Tím chrání domovy, zdraví i investice.

Význam pro velké budovy roste

Od rodinných domů se obliba dřevostaveb přesouvá k velkým, komerčním budovám a centrům i kancelářským či retailovým prostorům. Stále více se při jejich výstavbě využívá obnovitelných materiálů, čili dřeva, a vznikají tak hybridní konstrukce.

I v nich je potřeba vlhkost monitorovat a nedovolit jí páchat škody. MoistureGuard je například součástí obřího významného projektu v Německu (10 000 m2), kde senzory hlídají jak dřevěné části konstrukce, tak toalety, sprchy, kuchyňky, střešní okna a podobně. V takových budovách je systém prospěšný především facility managerům, kteří mají riziková místa pod kontrolou. A developer s tímto řešením nabízí zákazníkům lepší služby.

Ilustrační snímek komerční budovy (Zdroj: MoistureGuard)

Integrace: Úspora a komplexnější řešení

Do velkých budov se stále více dostává i inteligentní automatizace, především díky efektivnímu řízení energií a MaR a rovněž mnohem snadnějšímu systému monitoringu pro správce budov.

Ať už v rodinné dřevostavbě, kancelářské budově nebo rezidenčním projektu se stovkou bytů, Loxone a MoistureGuard dokáží spojit síly. Integrace spočívá v tom, že Miniserver nahradí centrální jednotku MoistureGuard. Dokáže vyčítat data ze senzorů a odesílat je na servery pro vyhodnocení algoritmy. Jeden řídicí systém tak zajistí tu nejpečlivější ochranu proti vlhkosti i inteligentní funkce budovy pro osvětlení, vytápění, stínění, audio atd. Výhodou je ušetřené místo v rozvaděči, místo dvou krabiček stačí jedna. A zákazník značně ušetří náklady.

„Integrace nás vzájemně posiluje. S tímto řešením například developer nabídne budoucím zákazníkům ucelenější službu v jednom balíčku, který přináší úspory, větší komfort a celkové zlepšení služby,“ povídá Miroslav Veselý, kterého těší, že oba systémy mohou integrací vytěžit maximum.

Představte si standardně velký rodinný dům. MoistureGuard v něm má 7 senzorů vlhkosti v konstrukci, Loxone v něm má dalších 5 vlastních senzorů teploty a vlhkosti v místnosti. „My můžeme čerpat data i ze senzorů Loxone a najednou máme místo 7 referenčních bodů 10. Služba je tak přesnější a včasnější, což v konečném důsledku ocení hlavně obyvatelé,“ říká dále CEO Moisture Guard.

Miniserver s novou integrací nahrazuje řídicí jednotku MoistureGuard, což přináší řadu benefitů.

Jak na integraci?

Stačí stáhnout připravenou šablonu z Loxone Library:

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách