Loxone v dřevostavbách: Zónová regulace topení i hlídání vlhkosti konstrukce


18 srpna, 2022 in Know How

Inteligentní automatizace má v dřevostavbách své místo. Loxone odpovídá na výzvy spojené s dřevostavbami a jejich pasivní a nízkoenergetické standardy. Optimálně řídí energie, chrání před škodami a usnadňuje ovládání. I proto se Loxone stalo významným partnerem Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD). Podívejte se, jaké všechny funkce získá dřevostavba v jednom řídicím systému.

Dřevostavby jsou žádané třeba díky rychlosti výstavby, energetickým úsporám s výbornou tepelnou izolací či celkové šetrnosti a zdravému bydlení. Jde zkrátka o moderní a udržitelné řešení bydlení.

Právě proto se Loxone do dřevěných staveb skvěle hodí. Posiluje výhody, proč si je lidé vybírají. A pomáhá eliminovat případné potíže, které mohou v takových domech nastat. Tohle jsou hlavní důvody, proč se dřevostavba a Loxone skvěle doplňují:

Co je Loxone?

Loxone je moderní řešení elektroinstalace pro rodinné domy, ale i developerské projekty, kanceláře, komerční budovy, hotely, restaurace a speciální projekty.
Systém je založený na inteligentní automatizaci a jednoduchém ovládání budovy, která sama řeší maximum úkolů co do pohodlí, bezpečnosti a efektivity energií.

Automatické stínění

Prosklené plochy jsou oblíbeným prvkem dnešních dřevostaveb. Skrze ně se však může interiér přehřívat a zároveň ve večerních hodinách obyvatelé přichází o kýžené soukromí. Proto jsou předokenní žaluzie častou volbou, jak se před sluncem a zraky zvědavců chránit.

S Loxone je ovládání žaluzií mnohem snazší. Stínění se řídí automaticky podle denní doby a vnitřní teploty v dané místnosti, aby se nepřehřála. Automatizace spočívá i v tom, že se žaluzie samy chrání před vlivy, které je mohou poškodit – při silném větru nebo bouřce se vytáhnou do bezpečné polohy. Při zimních mrazech se pohyb lamel zakáže.

Pokud si chce uživatel nastavit aktuální polohu žaluzií sám, snadno to udělá na jednom tlačítku, kterým volitelně může ovládat i osvětlení nebo audio. Další možnosti ovládání má přehledně v mobilní aplikaci Loxone.

Stínění

Monitoring vlhkosti v konstrukci

Vysoká vlhkost a tvorba plísní je častým mýtem a ne zcela relevantním argumentem proti dřevostavbám. Moderní dřevostavby si přitom dokáží s vlhkostí skvěle poradit. Je však potřeba dbát na konstrukční detail, těsnost obálky, ale i dobře zvládnutý management vlhkosti, aby se zabránilo vnikání vlhkosti do konstrukce, zemní vlhkosti, zatékání dešťové vody…

A vedle toho je klíčové průběžné sledování hodnoty vlhkosti v konstrukci. I malé úniky vody například z vodovodního řádu by napáchaly velké škody. Bez monitoringu se navíc závady mohou projevit až po čase, kdy se začnou tvořit plísně, vše může odnést dokonce i statika domu.

Stínění

Loxone v domácnosti využívá senzory a čidla, mimo jiné i pro měření vlhkosti v konstrukci. Jakmile se vlhkost náhle zvýší nebo dosáhne hraniční hodnoty, obyvatelé jsou aplikací ihned upozornění, problém mohou začít bezprostředně řešit a předejít škodám. Takové řešení chrání před problémy investory, stavitele i obyvatele. Vhodnými doplňky jsou pak záplavové senzory pod umyvadlo, myčku nebo pračku, které okamžitě nahlásí povodeň, případně poručí systému, aby zavřel přívody vody. Pokojové senzory vlhkosti a teploty jsou zabudované v zmíněném tlačítku pro ovládání stínění. Poznají i mimořádně zvýšenou teplotu a zalarmují obyvatele kvůli vznikajícímu požáru.

Zónová regulace teploty a automatická ventilace

Dřevostavby jsou typické i skvělou tepelnou izolací. Ovládání teploty v jednotlivých pokojích zvlášť je pro dnešní dřevostavby prakticky normou. Do Loxone lze integrovat elektrické podlahové vytápění, tepelné čerpadlo apod. a distribuci tepla pak řídit zónově.

To vše se děje plně automaticky. Stačí si v aplikaci přednastavit ideální teplotu třeba pro obývák a v jaký čas jí má být dosaženo. Naopak když doma nikdo není, vytápění v celém domě je v úsporném režimu a neplýtvá energií. Systém se navíc učí, jak dlouho trvá danou místnost vytopit, a tak se topení spouští v pravý čas a vhodné teploty dosáhne bez zpoždění a výkyvů. Do procesu regulace teploty se zapojí i stínění. Žaluzie automatickým zatažením pomohou klimatizaci snížit teplotu místnosti. V zimě naopak pustí sluneční paprsky dovnitř, aby podpořily topení.

S utěsněností dřevostaveb přichází i požadavky na jejich kvalitní větrání. Loxone v místnostech neustále monitoruje kvalitu vzduchu a hodnoty CO2 a ventilaci/rekuperaci spouští podle potřeby.

Nastavení teploty v aplikaci

Obří rozvaděč? Ani náhodou

Systém inteligentní automatizace Loxone lze do dřevostavby zakomponovat již ve výrobě. Vyznačuje se jednoduchou kabeláží. Jako řídicí jednotku lze využít nový Miniserver Compact*, který se i přes malé rozměry (6 pozic v rozvaděči) stane mozkem domu. Poradí si s rozmanitými úlohami automatizace a dokáže se postarat o domácí multiroom audio.

*Lze využít i další řídicí jednotky z rodiny Miniserverů – Miniserver a Miniserver Go.

Miniserver Compact

Inteligentní energetický management

Jedinečnou výhodou je, že všechny popsané funkce pojme jeden řídicí systém. Ten optimálně řídí technologie dřevostavby tak, aby maximálně posílil efektivitu energií a tím snižoval uhlíkovou stopu budovy. I proto je možné do systému integrovat panely FVE a naplno tak využívat inteligentní energetický management.

S komponenty Loxone získá dřevostavba i další možnosti, za které by se jinak muselo platit zvlášť – například chytré zabezpečení proti vniknutí.

Vzorová kalkulace

V každém projektu je skladba hardwaru a funkcí individuální. Pro příklad uvádíme vzorovou variantu dřevostavby s instalací Loxone:

Vzorový půdorys dřevostavby
ikona Touch

Touch Tree k měření teploty a vlhkosti a manuálnímu ovládání žaluzií

ikona stínění
Automatické ovládání žaluzií
hlavice 24V
Zónová regulace pokojové teploty
detekce požáru ikona
Detekce kouře

15 modulů v rozvaděči

Cena bez DPH:

38 370 Kč

Cena nezahrnuje montáž komponent. Instalaci by měl provádět zkušený elektrikář s certifikací společnosti Loxone (Loxone Partner).

ikona odečty pulzní
Pulzní dálkové odečty
ventilace ikona
Automatické ovládání vzduchotechniky či FVE
dveřní a okenní kontakt ikona

Informace z okenních kontaktů

Získané funkce podrobně:

Touch Tree

Informuje Miniserver o teplotě a vlhkosti vzduchu v každé místnosti. Na základě toho je pak automaticky řízeno vytápění a stínění, případně ventilace. Tlačítko má dvě dotykové plochy pro ovládání žaluzií pro případ, že si uživatel chce manuálně upravit zastínění místo automatiky. V případě budoucího rozšíření o chytré osvětlení či audio slouží tlačítko k ovládání také těchto technologií. Touch Tree u hlavních dveří slouží i jako odchodové tlačítko – trojklikem se dům převede do režimu nepřítomnosti. Po celou dobu optimálně a efektivně řídí všechny připojené technologie.

Automatické žaluzie

Stínění se ovládá maximálně samo na základě polohy slunce a teploty. Manuální zásahy lze dělat na tlačítku nebo v mobilní aplikaci. Stínění spolupracuje s vytápěním pro efektivní dosažení či udržení ideální teploty v místnosti (na základě přednastavení uživatele). Stínění může obyvatele probudit přirozeným světlem a samo zajistí večerní soukromí. Při odchodu z místnosti se v případě předchozího zásahu reaktivuje automatika. To platí i centrálně pro celý dům při využití odchodového tlačítka. Správa všech žaluzií je přehledně vizualizovaná v aplikaci.

Zónová regulace a kvalita vzduchu

Systém vytápění se naučí, jak efektivně a včas vytopit jednotlivé místnosti na ideální teplotu. Lze si nastavovat týdenní programy vytápění a sledovat statistiky vnitřní teploty. Pokud zůstane po určitou dobu otevřené okno (systém to ví díky okenním kontaktům), vytápění se samo vypne, aby se neplýtvalo energií. Topení lze spravovat i vzdáleně přes aplikaci, kde si lze zobrazit hodnoty centrálního monitoringu.

Díky rozhraní Modbus TCP je systém připravený i na ovládání vzduchotechniky (např. ventilace), případně fotovoltaiky – čím více technologií systém sjednotí, tím efektivnější je jejich řízení díky dokonalé souhře. Zapojením FVE lze ještě posílit inteligentní energetický management domu.

Zabezpečení

Okenní kontakty ovládané Loxone nahlásí vnik do objektu, o potížích se majitel dozví ihned v aplikaci.
Díky detekci kouře a měření teploty tlačítkem obyvatelé ihned vědí o vznikajícím požáru.
Funkce zabezpečení jsou díky ostatním komponentům bezplatným bonusem instalace.

Ostatní

V aplikaci lze nastavit individuální uživatelské režimy. V mobilu či na tabletu se zobrazují systémové zprávy. Včasná informace například o závadě na technologii může zamezit dalším škodám.

Díky bezdrátové technologii Air je každý projekt Loxone rozšiřitelný o další komponenty a funkce. Dodatečné instalace jsou rychlé, snadné, bez velkých konstrukčních zásahů kvůli kabeláži.

Jste výrobce dřevostaveb?

Zjistěte více o tom, co vašim zákazníkům nabídne chytrá dřevostavba a jak Loxone dostat do vašich projektů. Neváhejte nás kontaktovat!

Pavel Lískovec

Branch Manager CZ

+420 380 429 000

Plánujete vlastní dřevostavbu nebo chcete instalovat Loxone? Ptejte se zdarma!

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách