Jednoduchá ochrana proti hmyzu


13 července, 2022 in Know How

Teplé letní večery jsou skvělou příležitostí pro gril párty s přáteli. Vůně pečeného masa, vychlazené pivo, oblíbená hudba – to jsou přesně ty chvíle, pro které stojí za to žít.
Hmyz si tyto chvíle bohužel též nenechá ujít. Otevřené dveře na terasu jsou často pro něj přímo pozvánkou na prohlídku domu.
Dnes pro vás máme jeden tip, jak snížit počet „nezvaných návštěvníků“ v domě.

Posezení s přáteli na terase

Vlnové délky světla – jaké barvy má hmyz v oblibě?

Každý z nás má jistě zkušenost s otravným komárem v ložnici, který nás dokáže obtěžovat celou noc.

Noční hmyz je přitahován především světlem. Jen lehce otevřené okno a rozsvícené světlo zvou tyto malé návštěvníky dovnitř. Sítě proti hmyzu a různé odpuzovače řeší tento problém jen částečně. Účinné řešení je poměrně překvapivé – samotné světlo.

Proč je světlo takovým magnetem pro noční hmyz není řečeno s naprostou jistotou. Na toto téma existuje několik více či méně zajímavých teorií. Jisté je však to, že ne každé světlo působí na hmyz stejně.

V rámci experimentu bylo nainstalováno několik světelných lapačů hmyzu s RGB LED pásy. Každý z nich měl odlišnou barvu světla (červená, zelená, modrá).

Překvapivý výsledek: 55,4 % chyceného hmyzu bylo v lapači s modrým světlem, 38,1 % v zeleném a pouze 6,5 % hmyzu zachytil lapač s červeným světlem.

Tento experiment jasně ukázal, že světlo s kratší vlnovou délkou přitahuje podstatně více hmyzu, než světlo s delší vlnovou délkou.

Vlnové délky světla

Fialová: 380-420 nm


Modrá: 420-490 nm


Zelená: 490-575 nm


Žlutá: 575-585 nm


Oranžová: 585-650 nm


Červená: 650-750 nm

Náš tip:
Uživatelský režim „Ochrana proti hmyzu“

Definujte si uživatelský režim „Ochrana proti hmyzu,“ který aktivuje červené světlo, jakmile budete mít večer otevřené dveře na terasu nebo okno. Letní večer si tak můžete užít naplno bez obavy z nepříjemného hmyzu.

Krok 1:
Uživatelský režim „Ochrana proti hmyzu“

Na začátku vytvoříme nový uživatelský režim s názvem „Ochrana proti hmyzu“. Přidáme stejnojmenný vypínač, který bude později sloužit pro vizualizaci a ovládání režimu.

Uživatelský režim

Profi tip 

Pomocí Designeru automatiky lze aktivaci ochrany ještě povýšit. Vypínač, a tedy i funkce ochrany, se aktivuje například už 30 minut před soumrakem, pokud je otevřený vstup na terasu či okno. Na této stránce najdete návod.

Krok 2:
Světelná scéna „Ochrana proti hmyzu“

Jak již bylo zmíněno, červené světlo přitahuje hmyz jen málo nebo vůbec, pravděpodobně proto, že hmyz má omezené vnímání světla s větší vlnovou délkou, jak dokazuje i tato studie.

Pomocí bloku ovládání osvětlení vytvoříte novou světelnou scénu s jedinečným názvem „Ochrana proti hmyzu“, stačí na něj dvakrát kliknout. Červenou barvu světla můžete pohodlně definovat v aplikaci Loxone nebo přímo v Configu.

Nastavení světelné scény

Krok 3:
Otevřené dveře

Jakmile je vypínač „Ochrana proti hmyzu“ aktivní a někdo v místnosti otevře dveře nebo okno, měl by se aktivovat uživatelský režim ochrany proti hmyzu.

Funkční bloky – ochrana proti hmyzu

Za tímto účelem propojíme výstup O vypínače a okenní a dveřní kontakty s blokem AND. Pokud chceme využít další okna či dveře, přidáme před kontakty ještě blok OR.
Protože dveřní a okenní kontakt odpovídá logické 1 při zavření a 0 při otevření, musí být vstup na bloku AND negován. Výstup O bloku AND je připojen k uživatelskému režimu.

Funkční blok Tlačítkový vypínač

Dále využijeme výstup Qon bloku Detekce hran, při každé aktivaci režimu „Ochrana proti hmyzu“ se pošle impulz na vstup Mo bloku Ovládání osvětlení. Také musíme připojit výstup uživatelského režimu ke vstupu I na bloku Detekce hran.

Krok 4:
Úprava ovládání osvětlení

Nyní zbývá pouze definovat chování pro pohyb dle uživatelského režimu.
Vyberte dříve vytvořený režim „Ochrana proti hmyzu“ a přiřaďte jej k náladě „Ochrana proti hmyzu“. V neposlední řadě vyberte v nabídce pravého sloupečku akci „přebít“.

Automatizace a pravidla pro scény

Pomocí tohoto malého a jednoduchého návodu se můžete v noci chránit před otravným hmyzem. Díky uživatelským režimům ve spojení s ovládáním osvětlení lze v systému Loxone vytvořit nespočet dalších chytrých funkcí.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se Partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách