Investice do bytů s jasným cílem: Úspory


29 listopadu, 2022 in Reference

Vzhledem k rostoucím cenám energií se každý snaží snížit náklady. V případě podnikání je to obzvláště důležité, příliš vysoké účty mohou znamenat i krach. Investoři z Kołobrzegu se rozhodli jednat. Nyní mají kontrolu nad spotřebou všech svých 9 bytů.

Investoři jsou zkušení na trhu s nemovitostmi a plně si uvědomují, jak je důležité mít pod kontrolou své náklady. Obrátili se na partnera společnosti Loxone, Akmilus Smart Home. Specialisté společnosti Akmilus se postarali o optimalizaci ohřevu vody, vytápění bytů a také o efektivnější vyúčtování nájemníkům.

Pojďme se podívat na praxi:

Vytápění na základě přítomnosti osob

Největším žroutem je neustále zapnuté topení, zejména pokud členové domácnosti pracují mimo domov. Každý se chce na konci dne vrátit do tepla. Ale v realitě, která se vyznačuje neustále rostoucími náklady, je někdy nutné udělat určité ústupky.

Tento projekt nabídl zajímavé řešení. Předpokládalo se, že první, co každý udělá, když přijde domů, je, že si dojde na záchod nebo si umyje ruce. Jakmile měřič spotřeby zjistí, že v bytě někdo používá vodu, aktivuje se na šest hodin udržování přesné teploty pro komfort obyvatel. Jinak je topení v úsporném režimu.

Dále byly použity Okenní kontakty a Hlavice Air na radiátorech, které optimalizují spotřebu energie. Když někdo otevře okno, pozastaví tím vytápění. Důležité je, že Hlavice regulují radiátory v každé místnosti zvlášť. O to více se ušetří, protože některé místnosti potřebují vytápět na nižší teplotu než jiné.

Informace:

Lokace:
Kołobrzeg, Polsko



Rok realizace:
2022



Velikost:
Dům 450 m² rozdělený na 9 bytů



Partner Loxone:
Akmilus Smart Home



Komponenty:
Miniserver
Hlavice Air
Senzor přítomnosti
Tree to Air Bridge
Okenní kontakt
Elektroměry integrované pomocí Modbus Extension
Pulsní vodoměry integrocané pomocí DI Extension

 

pohled na dům ze shora

V bytových domech je typické, že v zimě je kotel zapnutý neustále a nájemníci si sami regulují teplotu zapínáním a vypínáním radiátorů. To však vede ke ztrátám, protože kotel zbytečně vytápí sám sebe a místnost, ve které je umístěn, i když není potřeba topit v žádném z bytů.

Systém Loxone pracuje s údaji o potřebě tepla v každé nemovitosti. Tyto informace má díky Hlavicím. Pokud požadavek na vytápění klesne pod určitou mez, kotel se vypne, dokud se požadavek nezvýší. Navíc funkční blok Ovládaní klimatu automaticky spustí kotel, když je venkovní teplota po dobu 48 hodin dostatečně nízká.

Osvětlení společných prostor

Další z častých prohřešků bytových domů jsou zbytečně zapnutá světla, ve společných prostorách obzvláště. K ovládání osvětlení na chodbě byla použita pohybová čidla, která ale nezhasnou, dokud je někdo přítomen i pokud se nehýbe. Obyvatelé tak mají i na chodbě komfort: Stálé světlo potěší, když je na chodbě nutné zůstat déle.

Monitorování spotřeb a odečty

Pronajímatelé měli problém se správným účtováním spotřeby nájemníkům a chtěli najít řešení. Od instalace systému Loxone dostávají odečty měřičů automaticky e-mailem. Mají tak přehled o spotřebě a mohou rychle vyřešit vyúčtování z pohodlí vlastního domova.

Majitelé této nemovitosti chtějí dále zvýšit energetickou účinnost a již nyní plánují instalaci fotovoltaického systému a kolektorů pro TUV. Ve spojení s Miniserverem je energetická soběstačnost stále dostupnější!

Jídelna v jednom z bytů

Úspory? Pouze s Loxone!

Inteligentní řízení budov je pro snížení spotřeby opravdu ideální. I kdybychom měli možnost ručně ovládat všechny technologie v domě, nikdy to nebude tak přesné, jako to, co dělá Loxone na základě jasných dat.

Možnosti jsou neomezené: Efektivní ohřev vody, využívání nízkých tarifů, práce s přebytky z fotovoltaiky a další… To vše jsou funkce, které mohou ušetřit desítky procent vaší spotřeby.

Návratnost do takové investice je otázkou několika měsíců a klidný spánek potom si nelze vynachválit. Buďte o krok napřed a nečekejte na vývoj cen – peněženka nezapláče a vy si užijete komfortní zimu.

Kuchyně
Koupelna
Obývák

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách