Dům apoštolů v Krakově: Automatizace a víra jdou skvěle dohromady


28 listopadu, 2022 in Reference

Otec Mariusz Kiełbasa je kromě duchovního průvodce také velkým nadšencem automatizace. S kolegou se rozhodli vzít věci do vlastních rukou a přidat do Domu apoštolů prvky inteligentního systému Loxone. Díky tomu je každodenní život a šíření Božího slova mnohem jednodušší.

Legie Kristova je společenství věřících se sídlem v Krakově. Její hlava otec Kiełbasa však patří k lidem, kteří ochotně hledí do budoucnosti. Proto byly v Domě apoštolů, který je sídlem komunity, použity prvky systému Loxone. Do budoucna se již počítá s přidáním dalších funkcí.

Co bylo implementováno?

Hned na první pohled je vidět, jak se v Domě apoštolů tradice setkává s modernou. Vedle obrazu znázorňujícího biblické výjevy visí inteligentní dotykové tlačítko Loxone Touch. Co dalšího skrývají stěny budovy?

Osvětlení

Velmi důležité bylo naprogramovat světelné scény pro jednotlivé prostory budovy. V kapli se konají různé bohoslužby, další akce se odehrávají v konferenční místnosti a setkání věřících se dějí v salonku a ve velké společenské místnosti. Vzhledem k rozmanitosti využití prostoru poskytují automatické světelné scény skvělou atmosféru pro každý prostor a příležitost, aniž by bylo nutné nastavovat každý světelný zdroj zvlášť. To by jinak bylo v tomto typu zařízení zbytečně časově náročné. Osvětlení je řízeno senzory přítomnosti, a tak se zbytečně nesvítí, když nikdo není v místnosti, což šetří energii.

Vstup do Domu apoštolů
Dotyková kódová klávesnice NFC Code Touch

Zabezpečení

Dům apoštolů musí být bezpochyby bezpečným místem. Pro dosažení klidu bylo implementováno několik řešení.

Nejprve byl na přední dveře nainstalován zámek od společnosti Nuki, který je hladce integrován do přístupového systému Loxone. Klávesnice NFC Code Touch hlídá bezpečnost uvnitř budovy pomocí různých přístupových kódů s konkrétním oprávněním. Toto řešení poskytuje řízený přístup pro různé osoby. Administrátor má přehled o historii a ví, kdo a kdy do místnosti vstoupil.

Senzory v oknech navíc zajistí, že v objektu nezůstanou otevřená okna, když odchází poslední osoba. Případně spustí poplach, pokud by došlo k vloupání.

Řízení klimatu

V místě, kde se setkávají stovky lidí, je velmi důležité řízení vnitřního klima. Loxone hlídá správnou teplotu a obsah kyslíku. Systém se postará o přesnou regulaci teploty pro konkrétní denní dobu, kdy se konají schůzky nebo bohoslužby. Mimo tyto doby se zbytečně netopí ani nevětrá, což šetří energii. Senzor CO2 spojený s ventilací zajišťuje, že návštěvníci mají vždy čerstvý vzduch.

Komunitní centrum v Domě apoštolů
Konferenční místnost s projektorem

Multimédia

Bez dobrého audio systému je těžké si představit místo pro setkávání komunity. Audioserver ale poskytuje nejen ozvučení během bohoslužeb nebo jiných akcí, ale také podporuje zabezpečení. Systém zasílá zprávy např. o poplachu nebo nefunkčním prvku, díky čemuž může administrátor rychle reagovat.

Celý Dům apoštolů přejde na úsporný režim, když v něm nikdo není. Stačí třikrát stisknout tlačítko Loxone Touch u vchodových dveří. I když na to zapomenete, systém automaticky aktivuje ekonomický provoz, pokud pohybová čidla po určitou dobu nikoho v budově nezaznamenají.

Instalace Loxone v sídle společenství věřících přinesla opravdu dobré výsledky. V blízké budoucnosti plánuje otec Kiełbasa přidat automatické žaluzie, aby bylo možné ještě lépe řídit teplo v budově. S Loxone se Legionáři Krista setkávají s budoucností.

Kříž na stěně
senzor CO2, teploty a vlhkosti na stěně
tablet na stěně s aplikací pro ovládání budovy

Zjistěte více

Získejte zdarma cenovou nabídku na projekt nebo se staňte partnerem Loxone v několika snadných krocích!

A

Konzultace projektu

Plánuji realizovat svůj projekt a rád bych více informací.

A

Spolupráce s Loxone

Chtěl bych si domluvit nezávazný hovor o možné spolupráci.

Konzultace projektu

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Spolupráce s Loxone

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách