Ledová sprcha ochrání rostliny před mrazem. Jak? Automaticky!


22 listopadu, 2021 in Know How
Protimrazové zavlažování rostlin znamená cílené postřikování plodin velmi jemnými kapkami vody. Distribuovaná voda na rostlinách zamrzne, v důsledku čehož se uvolňuje teplo krystalizace. Takto jsou listy a květy chráněné před mrazem vrstvou vody. Díky automatickému postřiku pomocí Loxone jsou bezesné a mrazivé noci plné neúrody minulostí.

Problematický mráz

Vánoce bez vánočního stromku? Nemyslitelné! Každý rok však pozdní mrazy v květnu a červnu negativně ovlivňují sazenice. Mráz, který se usazuje na vrcholcích mladých stromků, může způsobit jejich smrt nebo úplné vyschnutí. V případě vánočních stromků by to byla dost velká katastrofa.

Počasí a teplota hrají při pěstování jehličnanů důležitou roli. Pokud předpověď počasí předpovídá mrazivou noc, musíte jít na plantáž a spustit zavlažovací systém. Kropením rostliny chráníte vrstvou vody. Voda zamrzne, ale rostlina uvnitř je chráněna. V zamrzlé vodě je tepleji než venku. 

Dostatečného ochranného účinku je však možné dosáhnout, pouze pokud je relativní vlhkost vzduchu nejméně 60 % a rychlost větru nepřesahuje 3 Beaufortovy stupnice. 

Lidé, kteří pěstují stromy nebo jiné rostliny, jsou často nuceni trávit noci zachraňováním úrody. Jedna z těchto společností se obrátila na svého Loxone Partnera (uniserve) s žádostí o pomoc při automatizaci celého procesu. Společně hledali spolehlivé a jednoduché řešení, které by spustilo zavlažování s protimrazovou ochranou. Když se objeví noční mrazy, monitoruje hladinu naplnění nádrže a v případě nouze upozorní majitele.

Automatické protimrazové zavlažování s pomocí Loxone Miniserveru

Specialisté z uniserve navrhli vyřešit automatizaci pomocí technologie Loxone, protože je nejen snadno, flexibilně a spolehlivě použitelná, ale také – na rozdíl od jiných řešení – má své vlastní komplexní monitorovací nástroje. Po dvou dnech směrování WLAN a přípravě kabeláže serveru a senzorů bylo řešení implementované. Díky připojení k firemní síti WLAN je možné systém dálkově ovládat a Miniserver může majitele varovat prostřednictvím push notifikace v případě poruchy.

Zákazník je s řešením velmi spokojen. Už nemusí v noci vstávat, protože Loxone Miniserver spolehlivě přebral kontrolu nad vším. Díky možnosti dálkového ovládání může zákazník aktivovat systém kdykoliv, a to i při velmi suchých podmínkách.
Sven Kramer

Projektový manažer a referent kvality, uniserve

Takto funguje ochrana proti mrazu s Loxone

Pro automatizovaný proces zavlažování na ochranu před mrazem jsou důležité tři faktory:

  • Monitorování teploty 
  • Automatizace zavlažovacího systému 
  • Nastavení systému notifikací 

V našem příkladu aplikace si můžete přečíst, jak je nastavená automatická závlaha a které produkty Loxone na to potřebujete. Najdete tam také ukázkovou konfiguraci ke stažení. Koukněte se na vzorový příklad konfigurace z dílny Loxone:

– Stát se Loxone Partnerem –
Zaměstnanec Loxone pracující na počítači

Staňte se Loxone Partnerem


Chcete svým zákazníkům nabídnout jedinečnou automatizaci pomocí Loxone Miniserveru? Spojte se s námi a těžte ze silné spolupráce se společností Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

– Stát se Loxone Partnerem –
Zaměstnanec Loxone pracující na počítači
Chcete svým zákazníkům nabídnout jedinečnou automatizaci pomocí Loxone Miniserveru? Spojte se s námi a těžte ze silné spolupráce se společností Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Chci být informován o novinkách